“ترامپ”همان بمبمادر است برای افغانستان
نویسنده: حفیظالله رجبی – خبرگزاری دید
خبرگزاری دید: ترامپ برخلاف دور اول ریاست جمهوریاش که اعضای کابینه را از طیف وسیعی از جمهوری خواهان انتخاب کرده بود، این بار چهرههایی را برای بودن در کنار خود در کاخ سفید انتخاب کرده که به سیستم «اول امریکا(امریکا را بهتر بسازیم)» دلبستگی داشته باشند. همین دیدگاه کافیست تا توقعات و انتظارات واهی نسبت به انتخاب دوباره ترامپ را کنار بگذاریم.
با بازگشت دوباره دونالد ترامپ به کاخ سفید و اعلام برخی انتصابهای تازه از سوی وی در پستها و وزارت خانههای کلیدی ایالات متحده امریکا، برخی امیدواریها در مورد بهبود وضعیت سیاسی و اقتصادی حال حاضر افغانستان در میان حلقات و شخصیتهای سیاسی پیشین و حتی طیفی از رهبران طالبان به عنوان گروه حاکم کنونی در افغانستان، ایجاد شده است.
این امیدواریها اما از جنس سراب است چون ترامپ که در دور اول ریاست جمهوریاش به رفتارهای احساسی، دور از منطق و عرف سیاسی شهره شد قبل از اینکه نقطه امید برای دیگران به حساب آید، رئیس جمهور امریکاست و در این راستا از هرچیزی که به منافع ملی آمریکا ضربه بزند اجتناب خواهد کرد یا مجبور به اجتناب خواهد شد.
در امریکا تصمیمات مهم به صورت مشترک از سوی مجموعهیی از سازمانها و مقامات ارشد سیاسی اتخاذ میشود و رئیس جمهور اختیار فردی و قدرت مانور شخصی زیادی نمیتواند داشته باشد. از سویی هم براساس گزارشات رسانه های بین المللی، ترامپ قصد دارد در انتخاب کابینه اشتباه گذشتهاش را مرتکب نشود: ترامپ برخلاف دور اول ریاست جمهوریاش که اعضای کابینه را از طیف وسیعی از جمهوری خواهان انتخاب کرده بود، این بار چهرههایی را برای بودن در کنار خود در کاخ سفید انتخاب کرده که به سیستم «اول امریکا(امریکا را بهتر بسازیم)» دلبستگی داشته باشند. همین دیدگاه کافیست تا توقعات و انتظارات واهی نسبت به انتخاب دوباره ترامپ را کنار بگذاریم.
این مسأله در مورد افغانستان بیش از دیگر کشورهای جهان صدق میکند: افغانستان هم اکنون تحت حاکمیت طالبان قرار دارد، فاقد یک حکومت مرکزی قوی فراگیر میباشد از طرفی حکومت سرپرست طالبان با کمکهای مالی هنگفتی که به صورت هفته وار از امریکا دریافت میکند، معاش کارمندان و نظامیان خود را پرداخت مینماید.
در این راستا با معرفی دو چهره ضد حکومت سرپرست از سوی ترامپ برای کابینه تازهاش، بسیاری از جمله جبهات ضد حکومت سرپرست طالبان به اقدامات اصلاحی امریکا در افغانستان و به ویژه اقدام برای سرنگونی اداره کابل امیدوار شدهاند.
ترامپ، سناتور مارکو روبیو را به عنوان وزیر خارجه، مایک والتز را به عنوان رئیس شورای امنیت ملی و پیت هکزت را به عنوان وزیر دفاع در کابینه خود معرفی کرده است.
سناتور مارکو روبیو، طالبان را تهدیدی بزرگ برای امنیت داخلی امریکا میداند و از کنترل شدید مرزهای مشترک امریکا برای جلوگیری از ورود عناصر وابسته به گروههای تروریستی به امریکا حمایت کرده است.
مایک والتز نیز سابقه جنگ با طالبان در افغانستان را دارد: وی و خانمش به شدت با سیاستهای طالبان از جمله بستن مکاتب به روی دختران مخالفاند و نسبت به دسترسی طالبان به کمکهای مالی هنگفت هفتهوار امریکا به افغانستان، ابراز نگرانی کردهاند.
بیت هکزت نیز به عنوان یک کهنه سرباز پیش از این در افغانستان با طالبان جنگیده است اما این بدان معنی نیست که شرایط حال حاضر افغانستان و یا سیاستهای ایالات متحده در قبال افغانستان نیز جنگ را بپذیرد.
با همه این اوصاف چیزی که باید از امریکا تحت ریاست جمهوری ترامپ انتظار داشت برخی تغییرات سطحی احتمالی مثل کاهش کمکهای نقدی امریکا به طالبان یا بازگشایی مکاتب به روی دختران باشد و این توقع که «مبارزه با تروریزم به عنوان دلیل اصلی جنگ در افغانستان یا تأثیر در روی کار آمدن یک حکومت همه شمول» اتفاق بیفتد، کاملا واهیست زیرا ترامپ و هم قطاران وی نیز بیش از بقیه متهماند.
به صورت خلاصه باید گفت «خر آمریکا، همان خر است و تنها پالانش» عوض شده است.