ازبیکستان و چین؛ پیشتازان سرمایه گذاری در افغانستان
خبرگزاری دید: ازبیکستان و چین را باید پیشتاز سرمایه گذاری در افغانستان قلمداد کرد. این دو کشور توانسته اند با استفاده از سیاست عملگرایانه خود درباره افغانستان با سرعت و موفقیت در زمینه به دست گرفتن فرصت ها پیشتازی کنند.
گفتنی است که ماه گذشته چین برای دومین بار یک قرارداد ۲۵ ساله برای استخراج نفت و گاز افغانستان، با دولت طالبان امضا کرد. چین پیشتر هم چنین قراردادهایی با این کشور بسته بود اما در اجرای آنها چندان سابقه خوبی نشان نداده است.
این در حالیست که چندی پیش نماینده ویژه رئیس جمهور ازبیکستان در دیدار با سرپرست وزارت معادن و نفت طالبان اظهار داشت که علاقهمند به سرمایهگذاری در زمینه استخراج نفت، گاز و زغالسنگ افغانستان شده بودند.
وزارت معادن و نفت حکومت سرپرست با انتشار بیانیه ای از دیدار شیخ شهاب الدین دلاور، سرپرست آن زمان این وزارت با عصمتالله ایرگشوف، نماینده ویژه رئیس جمهور ازبیکستان، الهام محکماوف وزیر حمل و نقل ازبیکستان، و تیم فنی همراه ایشان خبر داده بود.
بعد از این دو کشور، ۳ کشور دیگر آسیای مرکزی هر یک توانسته اند مبادلات تجاری خود را به مرز یک میلیارد دالر در سال برسانند.
با این حال میتوان گفت «رقابت خزنده و خاموشی» بین کشورهای مختلف در حوزه افغانستان از مدت ها پیش آغاز شده است که اکنون بخش خصوصی آن را بازتاب می دهد که در رقابت بین این کشورها طبق گفته های فوق، ازبیکستان و چین پیشتاز می باشند.
حال آن که ایران با مرز مشترک و توان اقتصادی بالا، در مرز یک و نیم میلیارد دالر مانده است که خود نیز هشداری است برای ایران که با وجود فرصت های بی نظیری مانند زبان مشترک و همجواری از این رقابت عقب مانده است.