آخرین اخباراسلایدشوافغانستانتحلیلمنطقه

جنگ در سوریه؛ موضع اداره کابل چگونه باید باشد؟

نویسنده: سید‌باقر واعظی – خبرگزاری دید

خبرگزاری دید: در چنین وضعیت شکننده برای اداره کابل، حکومت سرپرست می باید از هر وقت دیگر بر تعهد خود در امر مبارزه با تروریزم و همچنین جدایی از گروه‌های تروریستی که در جنگ‌های نیابتی غرب در منطقه فعالیت می کنند پایبند باشد. از سویی خطوط اساسی ثبات و امنیت منطقه‌ای را بر اساس تفاهم با کشورهای منطقه دنبال نماید در غیر آنصورت دیری نخواهد پائید که مجوز حمایت از گروه‌های مخالف خود را به برخی کشورها خواهد سپرد.

فتنه در سوریه، آزمون بزرگ برای اداره کابل

همزمان با برخی تحولات در سوریه و پیشروی گروه‌های شورشی چون تحریر الشام و پس مانده‌های گروه‌های تروریستی چون دا/عش و القا/عده که توسط ترکیه و زنجیره اسرائیل و غرب تمویل و تجهیز می‌شوند، برخی عناصر رسانه‌ای نزدیک به حکومت سرپرست نیز علاوه بر پخش لحظه به لحظه خبرهای منوط به پیشروی جبهه ضد دولت سوریه به نحوی با نیروهای شورشی تروریستی یکسویی از خود نشان داده‌اند.
در همین حال پس از تسخیر برخی نقاط توسط نیروهای تحریرالشام و عناصر گروه‌های ترویستی، پرچم طالبان نیز نمایش داده شده است. علاوه بر این حساب‌های بیشمار توئیتری و دیگر پلتفرم‌های اینترنتی به زبان پشتو نیز به نفع تحریر الشام و دیگر گروه‌های تروریستی در حال مبارزه با دولت سوریه نیز فعالیت می‌کنند.
در همین حال ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی حکومت سرپرست در گفتگویی با شبکه المیادین هر گونه جانبداری از گروه‌های مخالف حکومت سوریه را تلویحا رد کرده است.
هرگونه فعل و انفعالات تبلیغاتی به نفع جبهه ضد دولت سوریه از سوی حکومت سرپرست به طور حتم عواقب سیاسی منطقوی را برای اداره کابل که مشروعیت و رسمیت بین المللی ندارد به دنبال خواهد داشت. در حالی که حکومت سرپرست تلاش می کند تا با جلب اعتماد کشورهای منطقه روند رسمیت‌یابی خود را دنبال کند نشان دادن هر گونه همسویی با گروه‌های شورشی و تروریستی که کنون در سوریه علیه دولت این کشور می‌جنگند به طور حتم در ترسیم روند همکاری منطقوی با حکومت سرپرست تأثیرگذار خواهد بود.

حکومت سرپرست به خوبی می داند که در روند آزمون و خطای مشروعیت‌یابی قرار دارد. روسیه به عنوان یکی از کلیدی ترین کشورهای همکار با حکومت سرپرست روند حذف نام طالبان را از لیست گروه‌های تروریستی خود زیر ذره‌بین قرار داده است علاوه بر این کشورهای منطقه نیز بر اهمیت مبارزه اداره کابل با فعالیت و حضور گروه‌های تروریستی در افغانستان نیز تأکید دارند .
گرچه حکومت سرپرست به طور مکرر بر سرکوب و محو گروه‌های تروریستی در افغانستان سخن زده‌اند اما دولت پاکستان بارها اداره کابل را به تمویل و حمایت از تحریک طالبان پاکستان(TTP) متهم کرده است.
در همین حال، با وجود اینکه طالبان نسبت به حضور گروه‌های تروریستی در افغانستان شیوه انکار و کوچک نمایی را در پیش گرفته اند؛ اما اکثر سازمان های اطلاعاتی کشورهای منطقه و جهانی معتقدند که بیشترین افراد گروه های تروریستی که اکنون در سوریه به قتل عام بیگناهان مشغول می‌باشند در افغانستان آموزش دیده‌اند.
در چنین وضعیت شکننده برای اداره کابل ، حکومت سرپرست می باید از هر وقت دیگر بر تعهد خود در امر مبارزه با تروریزم و همچنین جدایی از گروه‌های تروریستی که در جنگ‌های نیابتی غرب در منطقه فعالیت می کنند پایبند باشد. از سویی خطوط اساسی ثبات و امنیت منطقه‌ای را بر اساس تفاهم با کشورهای منطقه دنبال نماید در غیر آنصورت دیری نخواهد نپائید که مجوز حمایت از گروه‌های مخالف خود را به برخی کشورها خواهد سپرد.
همچنین در چنین حالتی که حکومت سرپرست خود از هر گونه شورش و اعتراضات مسلحانه علیه حکومت و دولت‌ها بیزاری می‌جوید و از مدام تاکید بر این دارد که دیگر کشورها نباید به موضوعات داخلی افغانستان مداخله نماید این اصل از سوی حکومت سپرست نیز می باید در قبال دیگر کشورها لحاظ شود.
از طرفی اگرحکومت سرپرست بر این باور است که همسویی با گروه های تروریستی تحت حمایت غرب می تواند جلب حمایت امریکا را برای اداره کابل به دنبال داشته باشد نیز غیر معقولانه است.
نگاه غرب به اداره کابل، نگاه استراتژیک بر اساس تعامل با یک حکومت رسمی نیست بلکه غرب به طالبان همواره نگاه ابزاری در محدوده یک گروه مسلح غیر رسمی داشته است همانطور که اداره جدید امریکا در واکنش‌های اخیر خود قبل از آغاز رسمی کار حکومت جدید‌اش ، تفسیری از این رویکرد را به نمایش گذاشته است.
بنابراین تنها مجرایی که حکومت سرپرست را می تواند به دوام حاکمیت برساند همکاری و همسویی با کشورهای منطقوی‌ست زیرا هم منافع اقتصادی و هم ثبات وامنیت را برای اعضای خود می تواند به بار آورد.
در چنین وضعیتی اگر حکومت سرپرست در فتنه غرب و کشورهای محور شرارت چون اسرائیل به دام بیفتد نه تنها دوامی برای حاکمیت خود را نخواهد دید بلکه ماهیت تروریستی گروه طالبان که رسانه های غربی آن را تأکید می کنند نیز محو نخواهد شد.

از طرفی تحرکات مسلحانه گروه‌های مخالف اداره کابل نیزماهیت مشروع را در مواجه و مبارزه با حکومت سرپرست به خود خواهد گرفت و دیری نخواهد پائید که فتنه سوریه دامن گیر اداره کابل نیز خواهد شد اما با تفاوت بر اینکه کشورهای همسایه دیگر در کنار اداره کابل نخواهند بود.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا