تحریرالشام و طالبان؛ دور یا نزدیک!
نویسنده: سلیمان صابر – خبرگزاری دید
خبرگزاری دید: به هر صورت و در شرایط کنونی که گروه تحریرالشام با الهام گرفتن از طالبان و با توسل به خشونت حداکثری علیه دولت سوریه وارد جنگ شدهاند، رهبری طالبان باید به صورت روشن با صدور فرمانی حساب گروه تحریرالشام را از حساب خود جدا کند تا همسایگان، منطقه و جهان اطمینان حاصل کنند طالبان با گروههای شورشی اخوتی ندارد، حصول این اطمینان در آینده افغانستان و طالبان نقش کلیدی خواهد داشت.
در یک کلیپ ویدؤیی که به تازگی در شبکه های مجازی دست به دست می چرخد یک گروه چند نفره از گروههای مخالف دولت اسد که احتمال داده میشود به گروه تحریرالشام تعلق داشته باشند، در حالی دیده میشوند که چندین موشک و راکت را برای شلیک بر مواضع ارتش سوریه آماده کردهاند. نکته قابل توجه در کلیپ اما جملاتیست که به زبان پشتو بیان می شود؛ گوینده به زبان پشتو اعلام میکند که راکت ها قرار است بر مواضع دشمنان مجوس برخورد کند.
تماشای این کلیپ برای هر مخاطبی در کل و برای مخاطبان افغانستانی به طور خاص پیامهای دردناکی دارد؛ اینکه با تسلط دوباره طالبان بر افغانستان بسیاری از گروههای مسلحی که ماهیّت تروریستی داشتند، طالبان را الگوی خود قرار دادند؛ از نظر این گروهها طالبان پس از سالها جهاد با کفار امریکایی و غربی در افغانستان اکنون به پیروزی رسیده و حکومت اسلامی تشکیل دادهاند.
گروه «تحریک طالبان پاکستان» که از سوی اسلام آباد به عنوان یک گروه تروریستی شناخته می شود و گروه «تحریرالشام» که هفته گذشته حملات مرگباری را در شمال غرب سوریه علیه دولت مستقل سوریه آغاز نمود با توسل به همین اعتقاد نسبت به تداوم فعالیت های تهاجمی و تخریبی خود مصممتر از گذشته شدهاند.
در این ارتباط عناصری در سطوح مختلف رهبری طالبان را میتوان مقصر دانست؛ برگزاری مراسم تجلیل از انتحاری کنندگان طالبان در سال های به اصطلاح جهاد این گروه علیه کفار و اشغالگران در افغانستان، در ارگ از سوی سراج الدین حقانی درست در ماههای اول رسیدن دوباره طالبان به قدرت، ساخت مقبره یادبود برای اولین انتحاری کننده طالبان، توزیع پیسه بین بازماندگان افراد انتحاری از سوی وزارت داخله طالبان، اعلام روز تسلط دوباره طالبان بر افغانستان به عنوان روز فتح، گنجاندن پیروزی طالبان بر امریکا و اهمیت جهاد این گروه در کتب درسی مکاتب و چندین مورد دیگر همه و همه در درس غلطی که گروه های تروریستی از طالبان گرفته اند نقش داشته است.
این در حالی ست که به نظر میرسد رهبری طالبان خود هم اکنون از نفوذ عناصر تروریستی در صفوف نیروهای جنگی و اداری و ملکی اش رنج می برد؛ در روزها، هفتهها و حتی ماههای اول تسلط دوباره طالبان بر افغانستان، جنایات وحشتناکی عمدتا از جنس انتقام در گوشه و کنار افغانستان تحت اداره طالبان صورت گرفت که به شدت مردم را ترساند، رهبری طالبان اما در ادامه پروسه تصفیه در صفوف خود را روی دست گرفت و عاملان خشونت و جنایت علیه مردم را شناسایی و اخراج نمود. اعلام عفو عمومی نیز در آرامش فکری و کاهش ترس مردم از طالبان نقش داشت.
نکته منفی قضیه این بود که پروسه تصفیه به طور کامل ادامه نیافت و انگار دستانی در کار بود تا خشونت همچنان در کنار نام طالبان باقی بماند؛ با تطبیق کامل پروسه تصفیه بدون شک خالص از ناخالص جدا و عناصر تروریستی رخنه کرده در بدنه طالبان در سطوح مختلف شناسایی می شد.
به هر صورت و در شرایط کنونی که گروه تحریرالشام با الهام گرفتن از طالبان و با توسل به خشونت حداکثری علیه دولت سوریه وارد جنگ شدهاند، رهبری طالبان باید به صورت روشن با صدور فرمانی حساب گروه تحریرالشام را از حساب خود جدا کند تا همسایگان، منطقه و جهان اطمینان حاصل کنند طالبان با گروه های شورشی اخوتی ندارد، حصول این اطمینان در آینده افغانستان و طالبان نقش کلیدی خواهد داشت.