روزگار سخت و سرد ؛ بازار کهنهفروشان داغ است
خبرگزاری دید: طی روزهای پسین هوای تمام مناطق افغانستان به خصوص کابل نسبت به گذشته سرد شده است و این سردی هوا باعث رونق بازار فروش لباسهای دست دوم (لیلامی) در بازارها گردیده است. با اینحال، داکتران می گویند که استفاده از پوشاک کهنه ابتلا به بیماریهای گوناگونی را موجب میشود.
فروشندگان لباسهای دست دوم( کهنه) میگویند که همه ساله با سرد شدن هوا بازارشان خوبتر میشوند. آنان میگویند، بیشتر خریداران لباسهای دست دوم خانوادههای فقیر و تنگدستی هستند که توان خرید لباسهای جدید را ندارند.
مطیع الله، یک تن از فروشندگان لباسهای لیلامی در کابل میگوید، به دلیل اینکه هوا سرد شده، نسبت به گذشته بازار فروششان نیز رونق گرفته است.
او بیان کرد که اکثرا مردم غریب و کسانی که درآمد کمتر دارند، از این دست لباسها برای گرم نگهداشتن شان استفاده میکنند.
مطیع الله اما از مشکلات شان نیز یاد کرده افزود، آنان از فروش لباسهای دست دوم(لیلامی) مفاد کمتر بدست میآورند و نمیتوانند در بهترین موقعیتها یا مارکتهای شهر برای شان دکان به کرایه بگیرند.
وی نیز تصریح کرد که اکثر لیلامی فروشان اجناس شان را روی کراچیهای دستی به فروش میرسانند و همواره از سوی شهرداری مورد اذیت نیز قرار میگیرند.
مطیع الله از شهرداری کابل خواست که جای مشخصی را برای آنان تعیین کند تا بتوانند کار کنند.
او نسبت به مشکلات اقتصادی و بیکاری مردم افزود که تلاش میکنند تا اجناس را برای مردم به قیمت مناسب بفروشند.
در همین حال عبدالواحد، یکتن از باشندگان پایتخت نیز که برای خرید لباسهای لیلامی برای خود و خانوادهاش به شهر آمده، میگوید که توان خرید لباسهای جدید را ندارد.
عبدالواحد علاوه کرد که روزانه با پول اندک کار میکند و در شب و روز زمستان نمیتواند تمام مصارف خانوادهاش را تامین کند.
او از حکومت خواهان نظارت جدی از بازارها شده، افزود که باید نظارت صورت گیرد وبه کسی اجازه گرانفروشی داده نشود.
به گفتهی واحد، هرچند لباسهای لیلامی دست دوم بوده و برخی از داکتران نیز به پوشیدن آن توصیه نکردهاند، اما افزود که مجبور اند به خاطر گرم نگهداشتن، از آن استفاده کنند.
شماری دیگر از باشندگان پایتخت نیز میگویند که همه ساله با سرد شدن هوا از این لباسها استفاده مینمایند.
اکثر شهروندان در حالی به خرید لباسهای لیلامی رجوع کردهاند که شماری از داکتران اما پوشیدن آن را به بدن مضر میدانند.
اجناس و لباسهای لیلامی که از کشورهای دیگر وارد افغانستان میشود، اکثر شان قبلا یکبار استفاده شده و برخی از داکتران همواره توصیه کردهاند که خانوادهها در صورت نیاز، باید آن را درست شسته و سپس استفاده کنند.
این در حالی است که همه ساله خانوادههای فقیر و تنگدست در فصل زمستان در افغانستان با مشکلات زیادی از جمله گرم کردن خانه و بدن شان مواجه هستند.
در همین حال؛ دفتر هماهنگکننده کمکهای بشردوستانه سازمان ملل متحد در افغانستان(اوچا) میگوید که در حال حاضر ۲۳.۷ میلیون نفر در افغانستان به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند.
احمدی – کابل