موسسه صلح امریکا: ادامه ممنوعیت کشت تریاک، نارضایتیها و تنشهای سیاسی را تشدید میکند
خبرگزاری دید: موسسه صلح ایالات متحده میگوید که ادامه ممنوعیت کشت تریاک و این واقعیت که خشخاش عمدتاً با گندم جایگزین میشود تا سایر محصولات نقدی با درآمد بیشتر، این موضوع فراتر از فقر و محرومیتی که ایجاد میکند، به این معنا است که نارضایتی و تنشهای سیاسی در افغانستان احتمالاً بدتر خواهد شد.
موسسه صلح ایالات متحده به تازگی با نشر گزارش تحلیلی به این نتیجه رسیده است که با ادامه ممنوعیت کشت تریاک توسط طالبان، نارضایتیها و تنشهای سیاسی در افغانستان وخیم خواهد شد.
دیوید منسفیلد، پژوهشگر مستقل در این گزارش گفته است که کشاورزانی که زمینهای زراعتی بیشتر دارند میتوانند خانوادههای خود را با کشت گندم و سایر محصولات غذایی تغذیه کنند و هزینههای باقیمانده را با فروش تدریجی موجودیهای تریاکشان که در سال ۲۰۲۲ و سالهای قبل از آن انبار کردهاند، پوشش دهند. در واقع، آنها میتوانند بر اساس سود سرمایه ناشی از موجودیهایی که به دلیل ممنوعیت با قیمتهای بسیار بالاتر فروخته میشوند، پیشرفت کنند. اما با تمام شدن این موجودی، فشارها برای بازگشت به کشت خشخاش تشدید خواهد شد.
علاوه بر این، تلاشهای اخیر و قویتر طالبان برای سرکوب فرآوری تریاک و تجارت مواد افیونی ممکن است نارضایتی و تنشهای مرتبط را در میان گروههایی که بسیار فراتر از کشاورزان کوچکتر خشخاش هستند، تشدید کند.
طالبان پافشاری بیسابقهای را در پیگیری ممنوعیت خشخاش نشان دادهاند، به جز تا حدی در بدخشان، اما حتی در آن ولایت، کشت در سال ۲۰۲۴ به میزان قابل توجهی کاهش یافته است.
این موسسه در گزارش خود افزوده است که اگر تحریم مواد مخدر در سال ۲۰۲۵، که سومین سال اجراییاش خواهد بود، چندان تضعیف نشود، این امر میتواند پیامدهای منفی برای جمعیت روستایی فقیر و رنجکشیده افغانستان داشته باشد، باعث نارضایتی روزافزون مالکین زمینهای بانفوذ و دیگران شود و در نهایت ممکن به بروز تنشهای سیاسی و بیثباتی منجر گردد.
در این گزارش آمده است، نشانههای اولیه کاشت خشخاش نشان میدهد که ممکن است تحریم در پاسخ به این فشارها ضعیفتر شود. اما حتی کاهش گزینشی و غیررسمی در اجرای آن نیز میتواند منجر به احیای گسترده کشت خشخاش شود و اقتدار و کارآمدی حکومت طالبان را زیر سوال ببرد.
از سوی دیگر، اگر این تحریم برای چند سال دیگر تقریباً بهطور کامل حفظ شود، این امر قدرت حکومت را نشان میدهد اما به اقتصاد آسیب میزند و فقر را بدتر میکند.
به گفته موسسه صلح امریکا، کمکهای بشردوستانه، حتی در مقادیر زیاد (که در شرایط کنونی به احتمال زیاد محقق نخواهد شد)، قادر نخواهند بود تا شوک اقتصادی ناشی از تحریم مواد مخدر را جبران کرده و رشد اقتصادی پایدار و توسعه روستایی را تحریک کنند که برای موفقیت پایدار در مبارزه با تریاک امری ضروری است.