اسلایدشوافغانستانامنیت و حوادثپاکستانتحلیل

تروریزم و سقوط سوریه، پاکستان را به مذاکره با طالبان علاقه‌مندتر کرده است

خبرگزاری دید: پاکستان با درک این واقعیت که پیروزی شورشیان تحریرالشام در سوریه تروریستان را جسورتر ساخته و رسم خطرناک استفاده ابزاری از تروریستان برای سرنگونی رقبا را پایه گذاری نموده، سعی دارد در دل تروریزم باشد تا به دور از آنها.

روابط افغانستان و پاکستان از زمان تأسیس پاکستان تاکنون روی برخی موضوعات کلان از جمله خط دیورند پر تنش و همراه با کش و قوس بوده است؛ در این راستا، هیچ یک از زمامداران حکومتی در افغانستان حاضر نبوده اند با به رسمیت شناسی خط دیورند، حاکمیت پاکستان بر مناطق جدا شده از افغانستان را بپذیرند.

این مسأله سبب شد پاکستان با استفاده ابزاری از تروریزم عمق استراتژیک خود در افغانستان را دنبال کنند؛ بر اساس مدارک و شواهد موجود طی چند دهه گذشته و به ویژه در دوران حکومت های جمهوری پیشین، پاکستان با کمک های مالی، نظامی و روانی خود در احیاء طالبان و تزریق دوباره آنها به افغانستان نقش کلیدی داشت. طی سال هایی که طالبان به اصطلاح علیه کفار امریکایی و غربی در افغانستان جهاد می کردند، پاکستان در تمام ابعاد و به صورت تمام و کمال از طالبان حمایت می کرد. در این چارچوب، طالبان هر دستی که به هدف همکاری در جهاد آنها علیه کفار امریکایی در افغانستان دراز می شد، را رد نکردند و این دقیقا نقطه اتصال گروه های تروریستی به شمول القاعده با طالبان شد.

با خروج امریکا از افغانستان و تسلط دوباره طالبان بر افغانستان و ادعای گسترده این گروه مبنی بر شکست دادن امریکا در افغانستان، تروریزم در مقیاس منطقه ای و بین المللی روحیه مضاعف پیدا کرد؛ بیعت گروه تروریستی تحریرالشام با طالبان در همان هفته های اول رسیدن دوباره طالبان به قدرت و به اهتزاز درآوردن بیرق سفید طالبان در سوریه در همین راستا قابل توجیه است.
اکنون گروه تروریستی تحریرالشام که از باده سرنگونی دولت بشار اسد مست است جغرافیای کلان سوریه با تمام منابع و ظرفیت های آن را در اختیار دارد.

پیروزی تروریستان در سوریه در کل و آشکار شدن روابط ایدئولوژیک تحریرالشام با طالبان به صورت خاص به نظر می رسد پاکستان را به شدت ترسانده است: گروه تحریک طالبان پاکستان که از دید اسلام آباد یک گروه تروریستی و تهدید شماره یک برای امنیت ملی این کشور به شمار می رود عقبه همکاری نزدیک با طالبان افغانستان را دارد. تحریک طالبان پاکستان در شرایط کنونی حملات انفجاری، انتحاری و تهاجمی خود علیه دولت پاکستان را افزایش داده است.

پاکستانی که طالبان را به حمایت از تحریک طالبان پاکستان متهم می کرد و در این راستا به نشانه قهر حتی پست نمایندگی ویژه خود در امور افغانستان را حذف کرده بود پس از تحولات اخیر سوریه موضع خود در قبال طالبان را تغییر داده و برای مذاکره با طالبان در مورد حل مشکلات امنیتی خود ابراز علاقه کرده است.

به عبارت ساده تر باید گفت پاکستان اکنون از پیروزی تروریستان در سوریه درسی مهم گرفته است، اینکه در صورت غفلت از طالبان افغانستان ممکن است روابط آنها با تحریک طالبان پاکستان که جغرافیای مهم مناطق مرزی را در اختیار دارد گسترده تر شده با جذب احتمالی یک حمایت خارجی نسخه تحریرالشام در پاکستان اتفاق بیفتد، به ویژه اینکه به تازگی روابط هند با طالبان مستحکم تر شده است.

پاکستان با درک این واقعیت که پیروزی تروریستان تحریرالشام در سوریه تروریستان را جسورتر ساخته و رسم خطرناک استفاده ابزاری از تروریستان برای سرنگونی رقبا را پایه گذاری نموده، سعی دارد در دل تروریزم باشد تا به دور از آنها.

به باور پاکستان مثلث هند، طالبان و تحریک طالبان پاکستان کشنده تر از چیزی ست که بتوان تصور نمود. اسلام آباد اکنون سخت تلاش می کند با ترمیم روابط خود با طالبان و احتمالا امتیازات تازه بیشتر به این گروه در واقع مانع از تقویت این مثلث به ویژه ضلع تحریک طالبان پاکستان گردد.

نویسنده: حفیظ الله رجبی – خبرگزاری دید

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا