خبرگزاری دید: ۲۸ قوس مصادف با ۱۸ دسامبر توسط سازمان یونسکو به نام «روز جهانی مهاجران» نامگذاری شده است. این روز هر ساله با شعار «مهاجرت با حفظ کرامت انسانی» در سراسر دنیا گرامی داشته می شود.
تئوریهای سنتی مهاجرت بین موارد عوامل رانده شدن و عوامل جذب و کشش تفاوت و تمایز قائل میشوند که عوامل راندن و رانده شدن در وهله اول به تحریک و انگیزش افراد برای مهاجرت از کشور مبدا باعث میشود.
فرار از فقر و نداری یک عامل سنتی رانده شدن، فراهم و موجود بودن استخدام، شغل به عامل جذب کنندگی و کشش مربوط میشود. مهاجران میخواهند که مبالغی به افراد خانواده و فامیل خود بفرستند. بلایای طبیعی میتواند جریان مهاجرت ناشی از فقر ونداری را شدت بخشد. این نوع از مهاجرت ممکن است در کشور مقصد مهاجرت غیرقانونی باشد.
مهاجرت برای آشنایی با فرهنگهای تازه، فرصتهای جدید و ارتقای کیفیت زندگی اعضای یک خانواده است. در حالی یونسکو خاطرنشان میکند که مهاجر بودن، یک افتخار است و سازمان ملل نیز به این مهاجران افتخار میکند که در برخی از کشورها تعصب، نژادپرستی و بدرفتاری با مهاجران غوغا می کند. در حالیکه کسانی که در پی ناهنجاریهای مختلف دست به مهاجرت میزنند، انسانهای بزرگی هستند که میخواهند بزرگوارانه زندگی کنند.
باید گفت که روز جهانی مهاجر به عنوان فرصتی برای به رسمیت شناختن کمکهای میلیونها مهاجر متخصص به اقتصاد کشورهای میزبان و کشور خود در نظر گرفته میشود که احترام به حقوق اولیه انسانی آنها را ارتقا میدهد.
گفتنی است که پس از سقوط جمهوریت و تغییر نظام در افغانستان، براساس گزارش مهاجرتهای بینالمللی که توسط سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) منتشر شده است، پناهجویان افغانستانی بالاتر از پناهجویان سوری و عراقی بیشترین تعداد پناهجوی ثبت شده را به خود اختصاص دادهاند.
نکتهای که همزمان با فرا رسیدن این روز حکومت سرپرست باید به آن توجه داشته باشد؛ فراهم ساختن بستر کاری برای جوانان در فضایی امن برای خانواده ها، باعث جلوگیری از سیل عظیمی از مهاجرت به خارج از کشور می شود. در نتیجه با مدیریت درست منابع بشری و روی کار کردن پروژه های زیر بنایی و منابع طبیعی کشور توسط حاکمان کابل می توانند امید را در دل شهروندان افغانستان زنده کنند که این خود نیز مقدمهای بر پایبندی ملت بر این مرز و بوم می باشد.
در آخر باید گفت که روز جهانی مهاجرت به تاریخ ۱۸ دسامبر هر سال در حالی برگزار میشود که در برخی کشورها جشن و در برخی دیگر راهپیمایی و مطالبه گری در پی دارد.
خبرگزاری دید