نویسنده: سلیمان صابر – خبرگزاری دید
خبرگزاری دید: اختلاف سراجالدین و شبکه حقانی با طالبان قندهاری اینک دیگر بر همگان آشکار شده است، اختلافی که محدودیتهای کلانی برای رهبران شبکه حقانی از جمله سراجالدین حقانی در عرصه قدرت به همراه داشته است.
از سویی هم طالبان قندهاری برخلاف ظاهری که از خود نشان میدهند یکدست و هماهنگ نیستند؛ علت اختلاف درونی ملا هبت الله و ملاغنی برادر به توافقنامه صلح طالبان با امریکا در دوحه قطر بر میگردد.
با گذشت بیش از سه سال از تسلط دوباره طالبان بر افغانستان، هنوز مشکل مشروعیت داخلی و بین المللی این گروه حل نشده است؛ عدم تمایل به تشکیل یک دولت همه شمول و منع تحصیل و اشتغال برای زنان و دختران افغانستان از عوامل اصلی ناکامی حکومت سرپرست در نیل به این هدف مهم می باشد.
در این راستا، زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه پیشین ایالات متحده امریکا در امور صلح افغانستان، که بسیاری او را به نابودی دولت اشرف غنی، رئیس جمهور پیشین افغانستان، متهم می کنند در اظهار نظری تازه از طالبان خواسته است با الکوگیری از احمدالجولانی، رهبر تحریرالشام، که اینک در رأس هرم قدرت در سوریه قرار گرفته، زمینه اذغام خود در جامعه بین الملل را فراهم کند.
خلیلزاد با اعلام خبر حذف جایزه کلان مالی که امریکا برای سر احمد شرع معروف به احمد الجولانی تعیین کرده بود با لحنی غیرمستقیم به طالبان می فهماند موانع تحصیل و اشتغال زنان افغانستان را رفع کند.
نسخه فوق که اکنون خلیلزاد برای طالبان تجویز کرده اما نمی تواند درد طالبان و امارت اسلامی شان را درمان کند چراکه اضلاع مثلث قدرت طالبان همسو و هماهنگ نیستند؛ یک ضلع مثلث سراج الدین حقانی و شبکه حقانی می باشد. ضلع دیگر ملاهبت الله و هوادارنش است. ضلع سوم را ملاغنی برادر و حلقه اطرافش تشکیل می دهد.
براساس گزارشات، سراج الدین و شبکه حقانی که از گذشته تاکنون مورد حمایت همه جانبه پاکستان بوده است، تا اینجای کار نتوانسته خواستههای پاکستان را برآورده و منافع اسلام آباد در افغانستان را تأمین نماید.
اختلاف سراجالدین و شبکه حقانی با طالبان قندهاری اینک دیگر بر همگان آشکار شده است، اختلافی که محدودیتهای کلانی برای رهبران شبکه حقانی از جمله سراجالدین حقانی در عرصه قدرت به همراه داشته است.
از سویی هم طالبان قندهاری برخلاف ظاهری که از خود نشان میدهند یکدست و هماهنگ نیستند؛ علت اختلاف درونی ملا هبت الله و ملاغنی برادر به توافقنامه صلح طالبان با امریکا در دوحه قطر بر میگردد.
ملاغنی برادر توافق نامه صلح دوحه را امضاء کرده است و براساس مفاد این توافقنامه طالبان ملزم به تطبیق برخی اصلاحات در شیوه حکومتداری و حتی ایدئولوژی خود می باشند.
ملاهبت الله آخوندزاده، رهبر دینی و سیاسی طالبان، با این بهانه که چون وی پای اوراق توافقنامه صلح طالبان با امریکا را امضا نکرده پس مجبور به اجرای مفاد توافقنامه نمی باشد، به ملاغنی برادر و تیم مذاکره کننده اش اجازه مانور را نمیدهد.
ملاهبت الله آخوندزاده با توسل به شیوه سنتیاش و به تشخیص خودش فرامین حکومتی لازم را صادر میکند و همه در سطوح مختلف رهبری طالبان ملزم به اجرای آنها میباشد.
براساس برخی گفتههای تایید نشده، ملاهبت الله و حلقه نزدیکش نیز به طور کامل مستقل نیستند.
در چنین شرایطی و با توجه به آغاز به کار ترامپ به عنوان رئیس جمهور امریکا پیشبینی میشود ملاغنی برادر ضلع پیروز مثلث قدرت طالبان باشد؛ چیزی که این احتمال را شدت میبخشد بازگشت به مفاد توافقنامه صلح دوحه می باشد؛ طالبان به خواستههای امریکا تن دهد، خواستههایی که در پوشش حقوق زنان و حقوقبشر پنهان شدهاند و درست در این شرایط است که طالبان یک شبه به مشروعیت بین المللی می رسند درست مانند احمدالجولانی که یک شبه از یک تروریست به یک رهبر در سوریه تبدیل شد.