نویسنده: سلیمان صابر – خبرگزاری دید
خبرگزاری دید: به هر صورت انتقاد تازه ترامپ از پرداخت پیسه کلان به طالبان از سوی دولت بایدن به هیچ عنوان قابل باور نیست چراکه حتی اگر ترامپ هم میماند در اصل قضیه تفاوتی ایجاد نمیشد و امریکا در هر حالتی افغانستان را ترک می کرد؛ استراتژی و سیاست کلی امریکا ایجاب می کرد افغانستان تکه تکه شده در هرج و مرج قرار گیرد.
دونالد ترامپ که برای دومین بار موفق شده به ریاست جمهوری ایالات متحده امریکا برسد، در اظهاراتی تازه در مورد رویکرد حال حاضر امریکا نسبت به افغانستان تحت کنترل طالبان در حالی از پیسههای هنگفتی که از سوی دولت بایدن به صورت هفته وار به طالبان پرداخت میشود انتقاد کرده است که خود وی مقصر اصلی سرنگونی دولت جمهوری پیشین و سقوط افغانستان به هرج و مرج کنونیست.
در تایید این ادعا کافیست نگاهی به عملکرد ترامپ در ماههای پایانی دوره اول ریاست جمهوریاش در مورد افغانستان بیندازیم: ترامپ در آن زمان به دفعات با لحنی قلدرمآبانه از قدرت نظامی امریکا در جنگ با تروریزم در افغانستان سخن میگفت و تهدید مینمود نابودی طالبان که در آن زمان علیه نیروهای امریکایی و دولت امریکایی کابل میجنگیدند برای امریکا کاری بس ساده است.
به گفته آن روز ترامپ، امریکا برای جلوگیری از کشتار غیرنظامیان افغان از حملات شدید علیه طالبان خودداری میکرد.
این اظهارات اما در حالی بیان میشد که واقعیت میدانی چیز دیگری بود و دولت ترامپ در عمل مذاکرات به اصطلاح صلح خود با طالبان در دوحه قطر را آغاز نموده بود؛ به گواهی اسناد و مدارک موجود و تحلیلهای واقعبینانه ترامپ با تعیین زلمی خلیلزاد به عنوان نماینده ویژه امریکا در امور صلح افغانستان در حقیقت دنبال راهی برای فرار از افغانستان و کاهش هزینه های جنگ فرسایشی امریکا در افغانستان می گشت.
جدای از اما و اگرهای منفی عملکرد خلیلزاد در پیش برد مذاکرات صلح افغانستان در آن زمان، هدف اصلی امریکا ایجاد هرج و مرج و صید ماهی دلخواه خود بود. در این راستا اما خلیلزاد که به چهره منفور مردم افغانستان تبدیل شده است نیز شیطنت های خاص خود را داشت؛ خلیلزاد در گزارش مذاکراتش با طالبان به ترامپ همواره از تمایل طالبان به صلح سخن می گفت و قضیه را طوری وانمود می کرد که طالبان دیگر پیوندی با تروریزم ندارند و در تغییری مطلوب امریکا و جامعه جهانی توانایی و شایستگی حکومت بر افغانستان را دارند.
خلیلزاد که به قوم پرستی و نزادپرستی معروف است با درک عجله ترامپ در خروج نیروهای امریکایی از افغانستان، خوش خدمتی کلانی به یک قوم خاص در افغانستان نمود و نهایت تلاش خود برای رساندن طالبان به قدرت برای تحقق احیای سلطه کامل یک قوم بر افغانستان را به کار بست.
بسیاری از کارشناسان بر این باورند، خلیلزاد با گزارشات هدفمند مانع قرار گرفتن طالبان در لیست تروریزم ایالات متحده امریکا شده است.
به هر صورت انتقاد تازه ترامپ از پرداخت پیسه کلان به طالبان از سوی دولت بایدن به هیچ عنوان قابل باور نیست چراکه حتی اگر ترامپ هم میماند در اصل قضیه تفاوتی ایجاد نمیشد و امریکا در هر حالتی افغانستان را ترک می کرد؛ استراتژی و سیاست کلی امریکا ایجاب می کرد افغانستان تکه تکه شده در هرج و مرج قرار گیرد.
افغانستان با ثبات مانع استفاده ابزاری امریکا از تروریزم در زمین بازی افغانستان برای زمین گیر کردن رقبای اصلی مثل چین و روسیه بود و این پازل هم اکنون در حال تکمیل شدن است. پاکستان با افزایش حملات مرگبار تحریک طالبان روبروست و این مسأله پروژه های اقتصادی چین در پاکستان را به تأخیر انداخته است. حتی بیم نابودی دولت مستقل پاکستان برای ضربه بزرگ به چین نیز وجود دارد. از سویی هم مرزهای شمال افغانستان اندک اندک در حال ناآرام شدن است.