نویسنده: حفیظ الله رجبی – خبرگزاری دید
خبرگزاری دید: سفر اردوغان به پاکستان، مالزی و اندونزی که حول دو محور گسترش همکاری های اقتصادی و امنیتی برنامه ریزی شده شاید بتواند تا حدی جیب خالی شده ترکیه را پر کند اما بدن شک نخواهد توانست برچسپ حامی تروریزم را از پیشانی اردوغان پاک کند.

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، در رأس یک هیأت بلندپایه به شمول «وزیر امور خارجه، رئیس امنیت ملی، وزیر بازرکانی و رؤسای شرکت های بزرگ صنایع نظامی و دفاعی ترکیه سفری چهار روزه به سه کشور مهم مالزی، اندونزی و پاکستان را آغاز کرده است. از دید کارشناسان امر، سفر اردوغان در این برهه از زمان که منطقه در پیامدهای تحولات مهم اخیر درگیر می باشد از دو جهت «اقتصادی و امنیتی» حائز اهمیت است.
اردوغان قصد دارد با گسترش روابط تجاری ترکیه با کشورهای اسلامی جنوب شرق آسیا به شمول مالزی و اندونزی، جیب خالی شده ترکیه را پر کرده هزینههایی که بابت سرنگونی دولت مستقل سوریه از طریق حمایت از گروه تروریستی تحریرالشام متحمل شده را دوباره به دست آورد؛ اردوغان و هیأت همراهش در مالزی و اندونزی چندین تفاهمنامه همکاری اقتصادی و نظامی امضاء کردند.
براساس این توافق نامهها قرار است اندونزی و مالزی از ترکیه پهباد و تسلیحات نظامی خریداری کنند. اندونزی قرارداد خرید شصت پهباد ساخت ترکیه را با شرکتهای بزرگ دفاعی و نظامی ترکیه به امضاء رساند.
اردوغان و هیأت همراه که پس از مالزی و اندونزی در سفری دو روزه وارد پاکستان شدهاند در دیدار با مقامات بلندپایه پاکستانی برای دسترسی به اهداف مشابه با آنچه در مالزی و اندونزی داشتند، تلاش خواهند کرد؛ بر اساس آمار و ارقام رسمی اعلام شده، حجم معاملات اقتصادی ترکیه و پاکستان در حال حاضر یک میلیارد دالر میباشد و یازده درصد نیازمندیهای نظامی-دفاعی پاکستان از ترکیه وارد میشود.
انتظار میرود پس از سفر اخیر اردوغان به پاکستان، میزان معاملات ترکیه و پاکستان به پنج میلیارد دالر افزایش یابد.
روابط سیاسی و اقتصادی ترکیه و پاکستان از دیرباز گرم بوده و اسلام آیاد و انقره همواره تلاش کردهاند این روابط را گسترش دهند.
مسأله مهم دیگر در سفر چهار روزه اردوغان به مالزی، اندونزی و پاکستان به عنوان سه کشور مهم اسلامی، تلاش برای جلب حمایت حداکثری برای گروه حاکم کنونی در سوریه که ماهیتی تروریستی دارد، میباشد.
اگرچه اردوغان در سخنانش در دیدار با مقامات مالزی و اندونزی بر تشکیل یک حکومت مستقل در سوریه تاکید نمود و خواستار همکاری همه جانبه کشورهای اسلامی با سوریه به ویژه در زمینه معاملات اقتصادی شد اما بسیار سخت است که اردوغان چشم خود را به روی واقعیاتی که در ارتباط با تحولات سوریه مطرح است ببندد.
براساس قضاوت افکار عمومی منطقه و جهان، اردوغان که با حمایت از گروههای تروریستی دولت مستقل سوریه را سرنگون کرد، صلاحیت دادخواهی برای مردم سوریه را ندارد. بر این اساس تلاش اردوغان برای جلب حمایت کشورهای اسلامی از گروه حاکم کنونی در سوریه در واقع سفیدشویی تروریزم می باشد.
در این میان اما پیش بینی میشود پاکستان سیاست خود در قبال سوریه کنونی را با سیاستهای ترکیه یک سو و هماهنگ کند.
پاکستان که خود متهم به حمایت از تروریزم است در ترسیم سیاستهای خود در قبال کشورهای دیگر منطقه همواره چشم به ترکیه و عربستان داشته است و هرگز مستقلانه عمل نکرده است.
به هر صورت سفر اردوغان به پاکستان، مالزی و اندونزی که حول دو محور گسترش همکاری های اقتصادی و امنیتی برنامه ریزی شده شاید بتواند تا حدی جیب خالی شده ترکیه را پر کند اما بدن شک نخواهد توانست برچسپ حامی تروریزم را از پیشانی اردوغان پاک کند.