خبرگزاری دید: وزارت خارجه پاکستان بیانیه مشترک صادر شده از سوی هند-امریکا را “یکطرفه، گمراهکننده و مغایر با هنجارهای دیپلماتیک” دانست.

این بیانیه که پس از دیدار دونالد ترامپ، رییس جمهور امریکا و نارندرا مودی، نخستوزیر هند در کاخ سفید منتشر شد، پاکستان را بهدست داشتن در حملات بمبئی در سال ۲۰۰۸ متهم کرد و ادعا کرد که این کشور «از افراطگرایی حمایت میکند.»
شفقت علی خان، سخنگوی وزارت خارجه پاکستان در نشست خبری هفتهگی خود در پاسخ به این ادعاها، اظهار داشته است: «ما اشاره خاص پاکستان در بیانیه مشترک هند و امریکا در ۱۳ فبروری را یکطرفه، گمراهکننده و مغایر با هنجارهای دیپلماتیک میدانیم.»
او با اشاره به همکاری گسترده پاکستان در مبارزه با تروریزم با ایالات متحده، از گنجاندن این کشور در این بیانیه ابراز تعجب کرد.
خان همچنین خاطرنشان کرده است که چنین ارجاعی نمیتواند نقش هند را در ترویج تروریزم، خرابکاری و کشتارهای فراقانونی در منطقه پنهان کند.
او گفته است: «این تلاشها نمیتواند توجه بینالمللی را از هند به عنوان پناهگاه امن مرتکبان جنایات نفرت علیه مسلمانان و سایر اقلیتها منحرف کند.»
این مقام پاکستان همچنین از نادیده گرفتن عدم پایبندی هند به قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل که خان معتقد بود منبع اصلی بیثباتی منطقه است، انتقاد کرد.
وی افزود که این بیانیه «وضعیت وخیم حقوق بشر» در جامو و کشمیر را نادیده میگیرد.
وی با تاکید بر اینکه جامعه جهانی تلاشها و فداکاریهای پاکستان در مبارزه با تروریزم را تایید میکند، گفته است: متأسفانه این امر به منزله سلب مسئولیت بینالمللی است.
خان تاکید کرده است که پاکستان بهعنوان کشوری که بهشدت تحت تاثیر تروریزم قرار گرفته است، به تلاشهای منطقهای و جهانی برای ارتقای صلح و ثبات متعهد است.
وی افزوده است: ما به کمک به مبارزه با تروریزم ادامه خواهیم داد و به از بین بردن این بلا، جان فشانی خواهیم کرد.
او همچنین در مورد افزایش فروش تجهیزات نظامی امریکا به هند ابراز نگرانی کرد.
وی هشدار داده که انتقال فناوری نظامی به هند، عدم تعادل نظامی در جنوب آسیا را بدتر و ثبات منطقه را تضعیف میکند.
وی گفته است: «چنین گامهایی برای دستیابی به صلح پایدار در جنوب آسیا مفید نیست.»
در همین حال، دونالد ترامپ، رییس جمهور امریکا روز پنجشنبه تایید کرد که امریکا با استرداد مظنون به حملات تروریستی بمبئی در سال ۲۰۰۸ که منجر به کشته شدن ۱۶۶ نفر شد، موافقت کرده است.
ترامپ که در کنار مودی نخستوزیر هند در کاخ سفید صحبت میکرد، گفته است: «خوشحالم که اعلام کنم دولت من استرداد یکی از توطئهگران و یکی از افراد بسیار شرور جهان را که مربوط به حمله تروریستی هولناک بمبئی در ۲۰۰۸ است، تایید کرده است.»
ترامپ در آن زمان نام این فرد را نگرفت، اما بیانیه مشترک بعداً او را طهور رعنا، تاجر پاکستانی الاصل شیکاگو و شهروند کانادا، معرفی کرد.
رعنا که پیش از این به دلیل حمایت از گروه شبهنظامی لشکر طیبه مستقر در پاکستان به زندان فدرال امریکا محکوم شده بود، بهدلیل دست داشتن در این حملات، در هند محاکمه خواهد شد.
در بیانیه مشترک همچنین از پاکستان خواسته شده است که متهمان حملات افراطگرایان علیه هند را به عدالت بسپارد و از استفاده از خاک این کشور برای افراطگرایی، جلوگیری کند.
پاکستان همواره اتهامات مربوط به حمایت از افراطگرایی را رد کرده است.
در این کنفرانس مطبوعاتی از ترامپ در مورد مسئله جداییطلبان سیک در امریکا نیز سوال شد، موضوعی که هند آن را تهدید امنیتی میداند.
ترامپ پاسخ مستقیمی ارایه نکرد، اما خاطرنشان کرد که امریکا و هند در زمینه جرم و جنایت با یکدیگر همکاری میکنند.
این موضوع به نقطه تنش در روابط امریکا و هند تبدیل شده است، زیرا گزارش شده است که هند جداییطلبان سیک در ایالات متحده و کانادا را هدف قرار داده است.