اسلایدشوافغانستانامنیت و حوادثتحلیلحکومتخبرسیاست

سوم حوت؛ نخستین قیام شهری علیه اشغال شوروی

خبرگزاری دید: مردم کابل در سوم حوت ۱۳۵۸‌ خورشیدی در اعتراض به اشغال افغانستان از سوی قوای اتحاد جماهیر شوروی وقت به پا خاستند و با راه‌اندازی یک حرکت تاریخی بر علیه تجاوز، استبداد و جنایت نفرت و انزجارشان را ابراز داشتند.

درست، دو ماه از تجاوز مسلحانه و غیر موجه قشون سرخ شوروی وقت به افغانستان گذشته بود، که در ماه حوت ١٣٥٨ هجری خورشیدی، شماری از شهروندان آگاه کابل در نقاط مختلف شهر، خودجوش و با احساس گرم وطن دوستی و انگیزه قوی، با پخش شب نامه ها و گردهمایی های مخفیانه در منازل، مساجد و تکایای کابل، مردم را بسیج و آماده قیام برعلیه نظام حاکم کمونیستی و عساکر قشون متجاوز شوروی نمودند.

شب سوم حوت سال ١٣٥٨ هجری خورشیدی بود، که شهروندان کابل با توجه به محرومیت های اقتصادی و سیاسی شان، با دست خالی؛ اما با ارادۀ قوی با برآمدن به بام ها، کوچه ها و سرک های عمومی، همه یکجا با به دست گرفتن پرچم سبز مزین با کلمه الله اکبر، فریاد الله اکبر، شعار های آزادی خواهی را سر داده، نفرت و انزجار شدید شان را از تجاوز مسلحانه قشون ١٢٠ هزار نفری شوروی وقت، مجهز با مدرن ترین تشکیلات نظامی روز، اعم از تانک ها، طیاره های نظامی و اکمالاتی و سایر تجهيزات جنگى به افغانستان و حامیان داخلی ( احزاب خلق و پرچم) و نظام دست نشانده آن، آغاز و ابراز نمودند.

قیام کنندگان با روحیه و انگیزه عالی و پر از انرژی، در نخستین عملکرد شان ، شماری از ماموریت های پولیس را به ویژه در مربوطات ناحیه اول شهر کابل تصرف و نظامیان آنرا خلع سلاح نمودند.

قابل یادآوریست که در قیام سوم حوت صدها باشنده کابل کشته و یا زخمی شدند و افزون بر آن شمار زیاد آنان از سوی رژیم حاکم به عنوان بغاوت گر روانه زندان شدند که به گفته برخی از کابلیان با گذشت بیش از سه دهه هنوز هم از سرنوشت عزیزان شان که در آن زمان از سوی حکومت زندانی شدند معلوم نیست.

این نقطه شروعی بود تا قیام های مسلحانه مردم آزاده افغانستان اعم از مرد و زن در هر کنج و کنار کشور، برعلیه نظام کمونیستی حاکم و قشون سرخ متجاوز، بیشتر از پیش اوج گرفت و فعالیت های احزاب و گروه های جهادی و ضد کمونیستی در هر نقطه کشور تقویت و گسترده ترگردید.

باید گفت که ایستادگی مردم با شهامت کابل در برابر تجاوز، اشغال، ظلم و اعمال ناروای قوای اتحاد جماهیر شوروی و رژیم کمونیستی، نقطه عطفی در تاریخ مبارزات عدالت‌خواهانه مردم افغانستان به شمار می‌رود.

خبرگزاری دید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا