اخراج مهاجران یا انتقال داعش؟ پشت پرده پروژه امنیتی پاکستان در افغانستان
خبرگزاری دید: زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه پیشین امریکا در امور صلح افغانستان، به نکتهای تکاندهنده اشاره کرده است: نفوذ تروریستهای داعشی در قالب اخراج گسترده مهاجران افغان از پاکستان به افغانستان.

خلیلزاد در حساب کاربری خود در ایکس نوشت: «افراد آگاه میگویند که نگراناند ممکن است نهادهای پاکستان از اخراج پناهجویان افغان بهعنوان پوششی برای فرستادن تروریستهای داعش به افغانستان استفاده کنند. من هم این نگرانی را دارم.»
این هشدارها در حالی مطرح میشود که منیر اکرم، نماینده پاکستان در سازمان ملل، در ماه حوت ۱۴۰۳، با هشدار نسبت به افزایش تهدیدات تروریستی از خاک افغانستان، تأکید کرد که طالبان در مهار داعش ناکام بوده و در حملات تیتیپی به خاک پاکستان، همدست بودهاند.
به این ترتیب، فارغ از اینکه امریکا یا دیگران در پشت پرده پروژه داعش در افغانستان فعال هستند یا خیر، یک پروژه امنیتی مخوف، پیچیده و هولناک است.
پاکستان همواره از کارت مهاجرت به مثابه یک اهرم فشار قدرتمند برای اعمال پروژههای ضد امنیتی خود در افغانستان سوء استفاده کرده است. تجربه تاریخی نشان میدهد که به همان میزان که میزبانی به ظاهر سخاوتمندانه پاکستان از میلیونها پناهجوی افغان در طول دهها سال گذشته بیهدف و فاقد برنامههای استراتژیک و بلندنظرانه نبوده است، تصمیم به اخراج گسترده و گروهی آنان نیز اقدامی استراتژیک در جهت منافع راهبردی پاکستان در افغانستان محسوب میشود.
اگرچه داعش خراسان یک پروژه اساساً امریکایی است که به کمک پاکستان اجرا میشود، اما افشاگری خلیلزاد با هدف دیگری صورت میگیرد و آن حمایت او از منافع طالبان افغانستان به موجب قرار داشتن وی در اردوگاه سیاسی این گروه است، اما این نباید، سبب نادیده گرفتن محتوای اظهارات او شود.
حکومت طالبان در پاسخ به ابراز نگرانی خلیلزاد درباره احتمال انتقال تروریستهای داعشی در قالب اخراج گسترده پناهجویان از پاکستان به افغانستان گفته است که این روند از سوی آنان کنترول میشود. با این حال، هوشمندانه آن است که خطر انتقال داعش از پاکستان به افغانستان و برنامههای ضد امنیتی پاکستان در قالب اخراج بیرحمانه صدها هزار پناهجو و مهاجر افغان، نادیده گرفته نشود.
یکی از اهداف اصلی پاکستان از اخراج بیرحمانه و گسترده پناهجویان و مهاجران افغان، اعمال فشار مضاعف بر حکومت طالبان و تشدید بحران انسانی در افغانستان است. هدف پاکستان از اخراج گسترده پناهجویان و مهاجران افغان، بهویژه کسانی که دهها سال در آن کشور زندگی کردهاند، کاملاً سیاسی و ناشی از تنشهای جاری در روابط کابل ـ اسلامآباد است.
در مرحله اول اخراج پناهجویان و مهاجران افغان از پاکستان نیز این نگرانی مطرح شده بود که ممکن است پاکستان و طالبان در تبانی با همدیگر به بهانه اخراج مهاجران، تروریستهای پاکستانی و پشتونهای ساکن آن سوی دیورند را به داخل افغانستان منتقل کرده و با استقرار آنان در مناطق غیر پشتوننشین، از جمله در ولایات شمالی افغانستان، ترکیب جمعیتی این مناطق را به نفع رویکردهای قومی حکومت طالبان تغییر دهند.
با توجه به این واقعیتها خطر انتقال تروریستهای داعش از پاکستان به افغانستان در مرحله دوم اخراج پناهجویان و مهاجران از آن کشور نیز دور از امکان نیست و این نگرانی را صرف نظر از این که از سوی چه کسی مطرح شده، کاملاً باید جدی گرفت.
سید زکریا موسوی – خبرگزاری دید