بازگشت مهاجرین مسوولیت ملی، فرصت تاریخی
خبرگزاری دید: هر شهروند افغانستان، سرمایه انسانی است که میتواند بخشی از قدرت ملی را تشکیل دهد. دوستان بینالمللی و منطقهای افغانستان نیز باید بدانند که حمایت از بازگشت آبرومندانه مهاجرین، نهتنها یک اقدام انسانی، بلکه یک سرمایهگذاری برای ثبات منطقه است.

در سالهای اخیر، روند اخراج پناهجویان افغانستان از ایران و پاکستان بهویژه پس از به قدرت رسیدن طالبان، شدت گرفته است. آنچه امروز به عنوان یک بحران انسانی و اجتماعی خود را نشان میدهد، باید سالها پیش توسط حاکمان و بازیگران داخلی پیشبینی میشد و برای آن برنامهریزی صورت میگرفت. پس از آغاز تنشها میان حکومت طالبان و پاکستان، مشخص بود که مهاجرین افغانستان بیش از پیش در معرض فشار و طرد قرار خواهند گرفت.
بازگشت مهاجرین، دیگر یک احتمال نیست، بلکه واقعیتی حتمی است. این روند در سه مرحله باید مدیریت و ساماندهی شود.
۱. کوتاهمدت: مدیریت وضعیت فعلی و کمکرسانی فوری به بازگشتکنندگان.
۲. میانمدت تا پنج سال: ایجاد زیرساختهای اساسی برای جذب، اسکان و اشتغال مهاجرین در داخل کشور.
۳. درازمدت تا ده سال: ساختن جامعهای منسجم و توانمند با حضور تمام نیروهای بازگشته که بتوانند در بازسازی افغانستان نقش کلیدی داشته باشند.
این ساماندهی تنها از عهده دولت، ملت و بزرگان قومی و اجتماعی برمیآید. مسوولیت ذاتی و اخلاقی همه ما است که شرایط بازگشت عزتمندانه مهاجرین را فراهم کنیم.
افغانستان بدون مهاجرین ناقص است؛ هر شهروند افغانستان، سرمایه انسانی است که میتواند بخشی از قدرت ملی را تشکیل دهد. دوستان بینالمللی و منطقهای افغانستان نیز باید بدانند که حمایت از بازگشت آبرومندانه مهاجرین، نهتنها یک اقدام انسانی، بلکه یک سرمایهگذاری برای ثبات منطقه است.
درست است که این بازگشت، در ابتدا بار سنگینی بر دوش جامعه و دولت خواهد بود، اما با مدیریت هوشمندانه، این چالش میتواند به فرصت تبدیل شود. نباید در این میان صرفاً ایران و پاکستان را محکوم کرد، بلکه باید به درون نگریست و از خود پرسید که چرا ملت ما به این سرنوشت دچار شده است؟
بازیگران سیاسی داخلی، خصوصاً حاکمیت فعلی افغانستان، در برابر آزمونی تاریخی قرار دارند. آنان یا همچون گذشته، با بیکفایتی از این فرصت عبور میکنند و مورد قضاوت تاریخ قرار میگیرند و یا با مسوولیتپذیری و تدبیر، افغانستانی تازه و سربلند را بنا کنند.
هویت، عزت و منافع ملی ما در گرو بازگشت فرزندانمان از غربت و مهاجرت است. باید برای فردایی بهتر، دستبهدست هم دهیم. آینده افغانستان، تنها با وحدت و عزت ساخته میشود، نه با طرد و تفرقه.
نمایش کالاهای افغانستان در مجمع جهانی اقتصادی در کازان
خبرگزاری دید: پاول کالمیچک، مدیر بخش وزارت توسعه اقتصادی روسیه گفته که کالاهای افغانستان در شانزدهمین مجمع جهانی اقتصادی “روسیه – جهان اسلام: مجمع کازان” به نمایش گذاشته میشود.
پاول کالمیچک، مدیر بخش وزارت توسعه اقتصادی روسیه گفته که «دولت تاتارستان موافقت کرد بستری را برای نمایشگاه کالاهای افغانستان فراهم کند.»
او در کنفرانس مطبوعاتی گفته است: «نمایشگاهی برگزار خواهد شد. من مطمئن هستم که علاقه خاصی را ایجاد خواهد کرد، به ویژه با توجه به تصمیمهای اخیر در مورد لغو ممنوعیت طالبان.»
ضمیر کابلوف، مشاور وزیر امور خارجه و نماینده ویژه روسیه در امور افغانستان، گفته بود که در حاشیه مجمع کازان، یک مجمع تجاری بزرگ روسیه-افغانستان برگزار خواهد شد.
او افزوده که هیأت روسیه به ریاست الکسی اورچوک معاون نخستوزیر و هیأت افغانستان در سطح عالی و تجاری اشتراک میکنند.
شانزدهمین مجمع بینالمللی اقتصادی «روسیه ـ جهان اسلام: مجمع کازان» در روزهای ۱۳ تا ۱۸ می در شهر کازان برگزار میشود.
موضوع اصلی امسال «دیجیتالیسازی: واقعیت جدید و فرصتهای اضافی برای گسترش همکاریها» تعریف شده است.
نویسنده: سید ایوب حسینی – خبرگزاری دید