افغانستانگزارشمهاجرتمهاجرین

گزارش نظرسنجی خبرگزاری دید – مشارکت ساختاری؛ شرط نقش‌آفرینی نخبگان مهاجر در آینده افغانستان

خبرگزاری دید: نتایج یک نظرسنجی تازه که توسط خبرگزاری دید انجام شده، نشان می‌دهد که اکثریت قاطع مخاطبان باور دارند نخبگان افغانستانی خارج از کشور تنها در صورتی می‌توانند در آینده سیاسی افغانستان نقش مؤثر ایفا کنند که ساختار سیاسی، زمینه مشارکت آنان را فراهم سازد.

در این نظرسنجی که با سؤال «آیا نخبگان افغانستانی خارج از کشور می‌توانند نقشی در آینده سیاسی افغانستان داشته باشند؟» برگزار شد، پاسخ‌دهندگان گزینه‌های متعددی را پیش‌ رو داشتند. نتایج به‌دست‌آمده به شرح زیر است:

۷۷ درصد از شرکت‌کنندگان معتقدند: «بله، اگر ساختار سیاسی، مشارکت آنها را بپذیرد.»
۸ درصد پاسخ داده‌اند: «خیر، فاصله ذهنی و جغرافیایی مانع اثرگذاری است.»
۰ درصد بر این باور بودند که نخبگان می‌توانند در قالب مشاور و لابی بین‌المللی مؤثر باشند.
۱۵ درصد نیز اعلام کردند که «تنها در صورت ایجاد دولت فراگیر می‌توانند بازگردند.»

نتایج این نظرسنجی بیانگر یک واقعیت مهمی است: نخبگان مهاجر افغانستانی از نگاه افکار عمومی، تنها در بستر یک ساختار سیاسی باز و مشارکت‌پذیر می‌توانند نقش‌آفرینی مؤثری داشته باشند. همچنین عدم اقبال به نقش صرفاً مشورتی و لابی‌گری (۰ درصد) نشان می‌دهد که افکار عمومی به دنبال حضور فعال و مؤثر این نخبگان در عرصه داخلی و تصمیم‌سازی‌های کلان کشور است.

از سوی دیگر، ۱۵ درصدی که بر «ضرورت تشکیل دولت فراگیر» برای بازگشت نخبگان تأکید کرده‌اند، گویای آن است که همچنان جامع‌نبودن حاکمیت سیاسی، یکی از موانع مهم در مسیر بازگشت مغزهای مهاجر است.

نتیجه‌گیری
این نظرسنجی نشان می‌دهد که آینده سیاسی افغانستان نیازمند ایجاد بسترهایی برای مشارکت نخبگان مهاجر است؛ مسأله‌ای که می‌تواند هم در بازسازی مشروعیت سیاسی و هم در افزایش توان مدیریتی کشور مؤثر باشد. شکل‌گیری ساختاری مشارکت‌پذیر و دولت فراگیر، شرط کلیدی در بهره‌گیری از ظرفیت نخبگان خارج از کشور تلقی می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا