افغانستاناقتصاد و توسعهجنگخبر

توقف تجارت پرزه‌جات موتر در سپین‌بولدک؛ بحران مرزی و جنگ منطقه‌ای بازار را فلج کرد

خبرگزاری دید: تجارت پرزه‌جات موتر در بازار سپین‌بولدک ولایت قندهار، که یکی از مهم‌ترین مراکز واردات و مونتاژ وسایط در افغانستان به‌شمار می‌رفت، در پی بسته‌شدن مرز با پاکستان و اختلال در مسیرهای ترانزیتی منطقه، با رکود شدید روبه‌رو شده است.

توقف تجارت پرزه‌جات موتر در سپین‌بولدک؛ بحران مرزی و جنگ منطقه‌ای بازار را فلج کرد

مسوولان اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری قندهار می‌گویند پس از بسته‌شدن گذرگاه سپین‌بولدک در پی تنش‌های مرزی با پاکستان، واردات پرزه‌جات از مسیر بندر عباس ایران ادامه یافت، اما با آغاز جنگ در منطقه و اختلال در رفت‌وآمد کشتی‌ها از تنگه هرمز، این مسیر نیز با مشکلات جدی مواجه شد.

عبدالباقی بینا، معاون اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری قندهار، گفت این تحولات مشکلات گسترده‌ای را برای تجارت افغانستان ایجاد کرده و روند واردات کالاها را به‌شدت مختل ساخته است.

تاجران می‌گویند هزینه انتقال هر کانتینر از حدود دو هزار دالر به هشت هزار دالر افزایش یافته و ده‌ها کانتینر آنان در جاپان و امارات متحده عربی متوقف مانده است. به گفته اسدالله، یکی از تاجران بازار، فعالیت‌های تجاری برای چندین ماه عملاً متوقف شده و بسیاری از محموله‌ها به دلیل ازدحام در بندر جبل‌علی به مقصد نرسیده‌اند.

بانک جهانی نیز در ماه می هشدار داده بود که افغانستان در برابر شوک‌های خارجی بسیار آسیب‌پذیر است و شکاف میان واردات و صادرات این کشور در سال مالی ۲۰۲۵ به حدود ۷۰ درصد تولید ناخالص داخلی رسیده است.

مسعود، یکی دیگر از واردکنندگان، گفته از زمان آغاز جنگ در ایران هیچ محموله‌ای وارد نکرده و بخشی از کانتینرهایش را به دلیل هزینه‌های سنگین انبارداری دوباره به جاپان بازگردانده است.

این رکود هزاران نفر را که در بازار سپین‌بولدک مشغول کار بودند، تحت تاثیر قرار داده است. محمد نعیم، اپراتور جرثقیل، می‌گوید در صورت ادامه این وضعیت ناچار خواهد شد شغل خود را ترک کند.

در کارگاه‌های مونتاژ موتر نیز فعالیت‌ها تقریباً متوقف شده است. سمیع‌الله، مالک یکی از کارگاه‌ها، گفته پیش از این هر هفته پنج تا هفت موتر مونتاژ می‌کردند، اما اکنون به دلیل نرسیدن پرزه‌جات جدید، کار به‌طور کامل متوقف شده و با وجود ادامه پرداخت معاش کارگران، زیان‌ها در حال افزایش است.

در همین حال، نورعلی، مالک یکی از نمایشگاه‌های فروش موتر، از کاهش شدید مشتریان خبر داده و ابراز امیدواری کرده است که با بازگشایی کامل مسیرهای دریایی، تجارت دوباره به وضعیت عادی بازگردد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا