اسلایدشوسیاستگزارش

حماس و فرصت نفوذ گفتمان جهادی در مکاتب ترکیه

خبرگزاری دید: بر اساس گزارشی از «نوردیک مانیتور» در بیست‌وسومین کنگره فارغ‌التحصیلان مکاتب امام‌خطیب در ترابزون، عبدالسلام هنیه، پسر اسماعیل هنیه، در جمع مقام‌های سیاسی و مذهبی ترکیه به سخنرانی پرداخت و از نقش آموزش دینی در تربیت نسل‌های مرتبط با حماس سخن گفت. این نشست به گفته این گزارش، شبکه‌ای با بیش از ۱.۲ میلیون دانش‌آموز و نزدیک به ۱۰ میلیون فارغ‌التحصیل را دربر می‌گیرد.

این کنگره پنجم سپتامبر از سوی انجمن «اوندر» (ÖNDER) برگزار شد؛ تشکلی که از طریق حدود ۶۰۰ انجمن وابسته در هر ۸۱ ولایت ترکیه فعالیت دارد. وزیر آموزش، رئیس دیانت، رؤسای دانشگاه‌ها و شماری از مقام‌های ارشد دولتی در این نشست حضور داشتند و رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه نیز در پیامی ویدئویی از انجمن و مکاتب امام‌خطیب تمجید کرد.

صافی آرپاگوش، رئیس دیانت ترکیه، در این نشست گفت فعالیت‌های این شبکه نباید تنها به دانش‌آموزان مکاتب امام‌خطیب محدود شود، بلکه باید «تمام جوانان» ترکیه را دربرگیرد. او بر معرفی «ایمان، فرهنگ، ارزش‌ها و تاریخ» به کودکان این کشور و هدایت آنان تأکید کرد.

در ادامه، سازمان‌دهندگان نشست حمایت خود از حماس را آشکار کردند. پیش از سخنرانی هنیه، احمد یاسین، یحیی سنوار و اسماعیل هنیه تجلیل شدند و شعار «درود بر حماس، مقاومت ادامه دارد» سر داده شد. همچنین ویدئویی از ابوعبیده، سخنگوی شاخه نظامی حماس، برای حاضران پخش شد که حاوی تهدید مستقیم علیه اسرائیل بود.

عبدالسلام هنیه در سخنرانی خود مکاتب امام‌خطیب ترکیه را با زیرساخت‌های دینی و آموزشی غزه مقایسه کرد و گفت همان‌گونه که این مدارس در ترکیه نسل‌هایی از سیاستمداران، علما و روشنفکران را تربیت کرده‌اند، مساجد و مکاتب غزه نیز «جوانان مؤمن، جوانان مجاهد و جوانان دانشمند» پرورش داده‌اند. او احمد یاسین و پدرش، اسماعیل هنیه را نیز محصول چنین محیطی معرفی کرد.

بر اساس این گزارش، هنیه آموزش دینی، بسیج سیاسی و مبارزه مسلحانه را در یک چارچوب واحد قرار داد و از جوانان ترکیه خواست برای حمایت از غزه از طریق کمک مالی، ارسال تجهیزات و فعالیت در شبکه‌های اجتماعی مشارکت کنند. او همچنین بر نقش نسل تربیت‌شده در غزه در تداوم مساله فلسطین تأکید کرد.

عبدالله جیلان، رئیس انجمن اوندر نیز پس از سخنرانی هنیه با اشاره به جوانان فلسطینی گفت آنان هم‌سن دانش‌آموزان مکاتب امام‌خطیب ترکیه هستند و ابراز امیدواری کرد «فاتحان غزه» نیز از میان همین جامعه و سرزمین ترکیه تربیت شوند.

این نشست، بر اساس روایت نوردیک مانیتور، نمونه‌ای از پیوند میان یک شبکه گسترده آموزشی و مذهبی و گفتمان سیاسی نزدیک به حماس در ترکیه ارائه می‌کند؛ شبکه‌ای که از طریق مکاتب امام‌خطیب و انجمن‌های وابسته، با بیش از ۱.۲ میلیون دانش‌آموز و نزدیک به ۱۰ میلیون فارغ‌التحصیل ارتباط دارد و مقام‌های سیاسی و مذهبی ترکیه نیز در ساختار آن حضور و نقش مستقیم دارند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا