اگر در انتخابات به احزاب سهم داده نشود، آن را تحریم میکنیم
نمایندگان ۲۸ حزب سیاسی امروز یکشنبه (۲۶ حمل) در یک نشست مشترک خبری در کابل، خواهان زمینهسازی برای مشارکت احزاب سیاسی در روند نظارت از برگزاری انتخابات شدند.
داکتر محیالدین مهدی عضو شورای رهبری حزب جمعیت اسلامی و عضو مجلس نمایندگان بیان داشت که مشارکت احزاب سیاسی در انتخابات و روند نظارت از این پروسه تضمینکننده شفافیت و همگانی بودن آن است، لذا برای نظارت احزاب از تمام میکانیزمهای مربوط به انتخابات، باید زمینهسازی شود.
آقای مهدی گفت:« پر رنگشدن نقش احزاب سیاسی در انتخابات به معنای تحقق دمکرسی بوده و شفافیت را در این روند تضمین خواهد کرد، به این دلیل حکومت و کمیسیون انتخابات تجربههای ناگوار گذشته مربوط به انتخابات را کنارگذاشته و گامی به پیش برای نهادینهشدن دمکرسی بردارند.»
به گفته وی، در انتخابات گذشته کارت قومی عنصر مهمی مشارکت مردم بوده و کشور به سمت تنشهای قومی به پیش رفته است، به این دلیل حکومت باید مشارکت احزاب را برای کمرنگشدن بحث قومی در انتخابات افزایش دهد.
این عضو حزب جمعیت اسلامی میگوید که حکومت و کمیسیون انتخابات به خواستههای یاد شده که در جلسات اختصاصی به هر دو جانب ارایه شده بود، هیچ توجهی نکرده و به صورت دوگانه با آن برخورد کردهاند.
وی خاطر نشان ساخت که در صورت بیتوجهی حکومت و کمیسیون به این خواستهها، آنان ارتباط خود را با کمیسیون انتخابات به حالت تعلیق در خواهند آورد.
عبدالستار خواصی عضو ارشد حزب اسلامی نیز از عملکرد دوگانه کمیسیون انتخابات درارتباط به احزاب سیاسی انتقاد کرده و ادامه بیتوجهیها به خواستههای آنان را موجب آسیب دیدن مشروعیت انتخابات خواند.
وی گفت که احزاب سیاسی بخش عمده از مردم افغانستان را با خود دارند و اگر خواستههای آنان از سوی حکومت و کمیسیون پذیرفته نشود، همگانی بودن و شفافیت انتخابات زیر پرسش خواهد رفت.
در همین حال، بشیراحمد تهینج عضو حزب جنبش ملی، مشارکت موثر احزاب سیاسی در انتخابات و روند نظارت از این پروسه را تضمین کننده شفافیت و همگانی شدن آن خوانده و بر علمیشدن خواستههای احزاب تاکید کرد.
آقای تهینج گفت که تمام خواستههایی که در چوکات اعلامیه مشترک احزاب سیاسی به حکومت و کمیسیون پیشکش شده عملی و قانونی است و اگر این خواستهها مدنظر گرفته نشود تمام گزینههای قانونی از جمله تعلیق ارتباط احزاب با کمیسیون و حتی تحریم انتخابات گزینههای بدیل خواهد بود.
پیش از این، ۲۸ حزب سیاسی پس از تفاهم روی چگونگی روند برگزاری انتخابات طی یک اعلامیه مشترک به تاریخ ۲ حوت سال گذشته، خواستار مشارکت موثرشان برای نظارت از انتخابات شدند، اما کمیسیون انتخابات خواستههای مطرح شده از سوی احزاب را به دلیل ضیاع وقت غیر عملی خواند.