۷ ساعت پیاده روی و خطر مرگ؛ مسیر قاچاق ۲۰ میلیونی به ایران
رسول شهزاد_ خبرگزاری دید
کسانی که قصد مهاجرت غیر قانونی به ایران دارند، با هفت ساعت پیاده روی طاقتفرسا، خطر بازداشت، تیر خوردن، مرگ و مصرف ۱۳ تا بیست میلیون تومانی( ۵۵ تا ۷۰ هزار افغانی) مواجه میشوند. این مسیر اما یکی از پر تردد ترین راههای قاچاق انسان به شمار میرود.
ولایت نیمروز در جنوبغرب افغانستان تنها مکانی است که با ایران و پاکستان مرز نفوذ پذیر دارد. این ویژگی نیمروز را به گذرگاه اصلی قاچاق انسان به ایران و پاکستان و از آنجا به اروپا تبدیل کرده است. از سوی دیگر همسایگی با هلمند، بازار قاچاق مواد مخدر را هم در این ولایت گرم نگه داشته است.
قاچاقچیان انسان که شبکهای پیچیده چند ملیتی ساختهاند، مهاجران را از یک شهر به شهر دیگر و از یک کشور به کشور دیگر دست به دست میکنند. موج بزرگی از مهاجرتهای غیر قانونی به کشورهای همسایه به یکی از راههای بیرون رفت از بحران گرسنگی و بیکاری در افغانستان مبدل شده است.
پس از رویکار آمدن دوباره طا-لبان در افغانستان اما، موج مهاجرت غیر قانونی به ایران چند برابر افزایش یافت، به حدی که بارها مسئولان ایرانی از مقامات طا-لبان درخواست کردهاند که جلو مهاجرت غیر قانونی را بگیرند.
به رغم تمام تلاشها و تدابیری که دولت ایران برای جلوگیری از قاچاق انسان اتخاذ کرده، این مرز اما همچنان به صورت رزوانه شاهد عبور صدها تن به صورت قاچاقی است.
محمد ایوب (مستعار) یکی از قاچاقبران در صحبت به خبرگزاری دید، میگوید که روزانه صدها تن را از مرز به ایران قاچاق میکنند. او میگوید که بعد از سقوط افغانستان به دست طا-لبان بازار مهاجرتهای غیرقانونی بسیار گرم است.
وی افزود که از ولایت نیمروز تا مرز ایران که دیوار گرفته شده است تمام افراد باید چهار ساعت پیاده روی کنند و آن طرف مرز دو تا سه ساعت پیاده روی دارد؛ زیرا طا-لبان اجازه رفتن موتر تا دیوار مرزی را نمیدهند.
او همچنان افزود که قیمتها برای افراد مجرد و کسانی که با خانوادههای شان مهاجرت میکند متفاوت است. افراد مجرد که اکثریت شان مردان هستند هر فرد ۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان ایرانی برای رفتن به ایران پرداخت میکنند.
به گفته محمد ایوب، افرادی که با خانواده شان مهاجرت میکند هر نفر ۹ تا ۲۰ میلیون تومان برای رسیدن به ایران پرداخت میکنند. او می گوید که برای قاچاقبران انتقال خانوادهها راحت تر از افراد مجرد است.
نرخ انتقال افراد در نزد قاچاقبران متفاوت است و از ۵ میلیون تومان شروع تا ۲۰ میلیون تومان میرسد.
وی همچنان گفت: زمانی که آنها مهاجران را از ولایت نیمروز حرکت میدهند تا زمانی که به مقصد نرساندهاند هیچ مبلغی از مشتریان نمیگیرند.
بر بنیاد گفتههای محمد ایوب، برای خانوادههای مهاجر نسبت به افراد مجرد مقداری سهولت فراهم است مثل انتقال آنان از آنسوی مرز تا مقصد به وسیله موتر.
این قاچاقبر مدعی است که قاچاقبران با پولیس مرزی ایران گاه گاهی هماهنگی میکنند و در بدل پرداخت پول نقد مهاجران را بدون درد سر جدی از سوی پولیس رد میکنند.
محمد ایوب: ما تمام پاسگاهها را صلاحی میکنیم ( به پولیس ایران پول پرداخت میشود تا مانع عبور مهاجران که مربوط به وی است نشود).
در همین حال، محمد رضا مهاجری که تجربه مسافرت قاچاقی به ایران را دارد در صحبت به خبرگزاری دید میگوید که « صلاحی» کردن قاچاقبران یک فریب است که مردم را به سوی مرگ تشویق میکند.
او افزود: زمانی که قاچاقبر صدا میکند که حرکت کنید و دیوار صلاحی شده، تمام مهاجران حرکت میکنند وقتی از دیوار رد میشوند از سوی پولیس ایران بازداشت و در مواردی به شدت لتوکوب میشوند و بر کسانی که اقدام به فرار میکنند، تیراندازی نیز شده است.
عبیدالله یکی دیگر از قاچاقچیان انسان در صحبت به خبرگزاری دید گفت: وقتی ما کسی را از هر ولایت به نیمروز هدایت میکنیم مسئولیت بردن آنها به ایران به عهده ما است. وی افزود که افراد مجرد را در بدل ۹ میلیون تومان و خانوادهها را هر نفر ۱۳ میلیون تومان به ایران میبرند.
وی افزود: زمانی که مشتری در مورد قیمت چانهزنی میکند ما میتوانیم با ۵ میلیون آنها را ببریم در این صورت هیچ ضمانتی وجود ندارد. کسانی که با ۵ میلیون میروند خطر کشته شدن شان خیلی بلند است.
عوامل افزایش مهاجرت به ایران:
مهاجرت غیر قانونی به ایران عوامل و دلایل بسیار زیادی دارد از فقر و بیکاری گرفته تا مسایل امنیتی و تلاش برای رسیدن به اروپا.
محمد حسین(مستعار) جوانی از تخار است که برای رفتن به ایران در کابل به سر میبرد. او آماده است که از مسیر قاچاق وارد ایران شود. محمد حسین میگوید که برای یافتن کار روانه ایران شده چون در کشور نه کار وجود دارد و نه امید به آینده.
همانند محمد حسین، صدها جوان دیگر نیز از شمال کشور روانه کابل و سپس نیمروز میشوند تا از مسیر قاچاق به ایران برسند.
برخی از مهاجران نیز دلایل امنیتی را عامل اصلی مهاجرت خویش بیان میکنند. حسنیه امینی(مستعار) بانویی است که در یکی از ادارات دولتی فعالیت داشت، او اکنون روانه ایران شده و میگوید که به دلیل بیم و نگرانی امنیتی میخواهد کشور را ترک کند.
با این همه، مسیر قاچاق به ایران همواره پر خطر، مر آفرین، تاریک، ولی پر تردد باقی مانده است.