آخرین اخبارافغانستانتحلیلسیاست

حکومت موقت؛ چرا طرح توافق ملی و تغییر را در نظر نگیریم

هرچند اکنون زمزمه‌های حکومت موقت به گوش می‌رسد، اما درست یک سال پیش « توافق ملی و تغییر» بحث اداره موقت را با طرح مدون پیش‌کش کرد.


این روزها، بحث ایجاد اداره موقت یک بار دیگر مطرح می‌شود. با آن که همواره تاکید می‌شود که انتخابات بدیل ندارد و باید برگزار شود، اما یک رسانه غربی گزارش کرده است زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه وزارت امور خارجه امریکا، در نقش رهبری کننده گفت‌وگوها با طالبان در دیدار با مقامات حکومت و سیاسیون کشور بحث تعلیق انتخابات ریاست جمهوری را به میان انداخته است. کمیسیون انتخابات اعلام کرده که در ۳۱ حمل سال آینده انتخابات ریاست جمهوری برگزار خواهد شد. به نظر می‌رسد که اولویت ایالات متحده امریکا در افغانستان، مسئله مذاکره و صلح با گروه طالبان است. جنگ افغانستان از مرز هفده سال گذشته و امریکایی‌ها دوست دارند که این نبرد پایان یابد.
چرا ضرورت به ایجاد اداره موقت وجود دارد، امری که نباید پیش می‌آمد. برای پایان کار حکومت وحدت ملی فقط چند ماه باقی مانده است و در این مدت ممکن نیست روی موارد حل نشده به نتیجه برسیم.
مثلاً، اصلاحات انتخاباتی باید به وجود آید. ایتلاف ملی بزرگ روز گذشته تاکید کرد که با کمیسیون فعلی طرف انتخابات ریاست جمهوری نمی‌رویم. خیلی سخت خواهد بود که در فرصت اندک، اصلاحات انتخاباتی شکل بگیرد.
بحث دیگر تهدیدات امنیتی است. اگر در روند گفت‌وگو با طالبان به نتایج روشن دست پیدا نکنیم، بدون شک این گروه انتخابات را تهدید می‌کند و در مناطق تحت کنترول شان مانع شرکت مردم در این روند می‌شوند. در حال حاضر بیش از ۵۹ درصد از جغرافیای کشور در کنترول مخالفان مسلح دولت قرار دارد. نباید مردم از شرکت در انتخابات محروم شوند.
اگر در حوزه مصالحه دست آورد نداشته باشیم مردم حضور سراسری در انتخابات نخواهند داشت. از جانب دیگر، طالبان حکومت غنی و عبدالله را نهاد مشروع نمی‌دانند و روی همین علت به پیشنهادات اشرف غنی پاسخ رد می‌دهند. در یک سال اخیر، بارها طالبان به درخواست ریاست جمهوری نه گفتند.
از قراین پیدا است تا اداره موقت شکل نگیرد، طالبان در گفتمان مذاکره و صلح جدی عمل نمی‌کنند.
هرچند اکنون زمزمه‌های حکومت موقت به گوش می‌رسد، اما درست یک سال پیش « توافق ملی و تغییر» بحث اداره موقت را با طرح مدون پیش‌کش کرد.
در آن طرح گنجانده شده بود که برای برون‌رفت از بُن‌بست ایجاد شده در حکومت وحدت ملی، نیاز است که یک اداره موقت شکل بگیرد و با طالبان در قالب آن بحث شود. در آن زمان این طرح مورد توجه دقیق قرار نگرفت و اکنون کشور به مان سمتی در حرکت است که زمزمه‌های اداره موقت به گوش می‌رسد
وقتی اداره موقت روی پا شود، طالبان می‌تواند یک طرف میز بنشیند و در مورد خواسته‌های شان رایزنی کنند.
از سویی دیگر، در غیابت جبهه مقاومت ممکن نیست در مورد وضعیت افغانستان توافق به وجود آید.
اختر سهیل_ خبرگزاری دید

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا