انتخابات و تلاشها برای جلب حمایت آقای نور
منابع خبر میدهند که در این دیدار آقای ربانی از آقای نور خواسته که در انتخابات آتی برای بار دیگر از نامزدی عبدالله حمایت کند. در ۱۸ سال اخیر در تمامی انتخاباتهای تجربه شده، عطامحمد نور از حامیان جدی داکتر عبدالله بود
کمتر از یک هفته دیگر تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ششم ماه میزان سال روان فاصله داریم. چنانچه این روزها دیده میشود، بسیاری از تکتهای انتخاباتی به دنبال جلب حمایت عطامحمد نور رییس اجرایی حزب جمعیت اسلامی هستند. در تازهترین مورد، صلاحالدین ربانی رییس جمعیت اسلامی و از اعضای تکت انتخاباتی« ثبات و همگرایی» به نامزدی داکتر عبدالله عبدالله، به دیدار آقای نور رفته است. منابع خبر میدهند که در این دیدار آقای ربانی از آقای نور خواسته که در انتخابات آتی برای بار دیگر از نامزدی عبدالله حمایت کند. در ۱۸ سال اخیر در تمامی انتخاباتهای تجربه شده، عطامحمد نور از حامیان جدی داکتر عبدالله بود.
منابع نزدیک به آقای عبدالله نیز گزارش میدهند که رییس اجرایی حکومت برای جلب حمایت آقای نور، لحظه شماری دارد. پس از آنکه تیم انتخاباتی« صلح و اعتدال» به نامزدی محمد حنیف اتمر؛ به علت اولویت دادن به پروسه صلح تحرکات انتخاباتی خود را به تعلیق در آورد، بسیاری از تکتهای انتخاباتی به شمول تیم« دولت ساز» به نامزدی محمد اشرف غنی، در پی جلب حمایت آقای نور افتاده بود. یکی از این تکتها، دسته انتخاباتی« امنیت و عدالت» به نامزدی رحمتالله نبیل است که جهت جلب حمایت آقای نور، چند روز پیش عازم ولایت بلخ شد و به دیدار او رفت. با آنکه تا روز برگزاری انتخابات فاصله اندکی داریم اما، دیده میشود که مطرح ترین تکتهای انتخاباتی تقلا دارند که در انتخابات آتی، حمایت آقای نور را داشته باشند. دستکم یک هفته پیش حاجی محمد محقق از متحدان انتخاباتی آقای عبدالله بلخ رفته و با آقای نور دیدار کرده بود تا او در انتخابات از تیم انتخاباتی ثبات و همگرایی اعلام پشتیبانی نماید. حتا گزارشهایی وجود دارد که جنرال عبدالرشید دوستم رهبر ترکتباران افغانستان هم، چنین خواستی را از آقای نور داشته. تمام اینها نشان میدهد که عطامحمد نور افزون بر سیاست افغانستان، در روند انتخابات هم یک« وزنه» است. تکت انتخاباتی« وفاق ملی» به نامزدی احمد ولی مسعود از دیگر تکتهایی به شمار میرود که خواهان جلب آقای نور بود.
چرا تکتهای انتخاباتی به دنبال حمایت نور هستند؟
۱-پاسداری از رای مردم
در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۴ برای همگان روشن شد که عطامحمد نور، از رای ریخته شده به صندوق پاسداری و دفاع میکند. پس از جنجالهای انتخاباتی، در آن زمان حلقاتی لقب قهرمان جنبش ضد تقلب را به آقای نور اعطا کردند. در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۴ او در برابر تقلبات گسترده ایستادگی کرد تا در نهایت ریاست اجرایی به عنوان بدنه حکومت در ساختار اضافه شد. این مورد یکی از عواملی پنداشته میشود که تکتهای انتخاباتی در پی جلب حمایت آقای نور هستند.
جان کری وزیر خارجه پیشین امریکا که در واقع معمار حکومت وحدت ملی است، در تازهترین کتاب خود از مقاومت و ایستادگیهای نور در برابر تقلبات انتخاباتی یاد کرده است.
۲- نفوذ گسترده مردمی
عامل دیگر بدون شک پایگاه وسیع مردمی آقای نور است. در شب و روزی که بلخ و ارگ روی برخی از مسایل حکومتی باهم در تقابل قرار داشتند روشن شد که آقای نور چقدر از حمایت گسترده مردمی برخوردار است. روزانه صدها تن از بخشهای مختلف کشور عازم بلخ میشدند و حمایت شان را از آقای نور اعلام میکردند.
در واقع این فاکتها سبب گردیده است که اکنون تکتهای انتخاباتی در پی جلب حمایت آقای نور بیفتند. افکار عمومی کشور هم آقای نور را به عنوان قهرمان جنبش ضدتقلب میشناسند. با این وجود دیده شود که موضع این قهرمان ضد تقلب در انتخابات آتی چه خواهد بود. تا اینجای کار، برای او از سرگیری مذاکرات صلح اولویت دارد و نگرانیهای خود را از وقوع تقلبات انتخاباتی و مهندسی انتخابات آتی به گونه جدی ابراز کرده است. موضوع دیگری که گمان میکنم بیربط نیست این است که حمایت آقای نور از نامزد یا تکتی، فصلی نیست.