یک سالگی خروج؛ کرزی: حضور امریکا به ضرر مردم افغانستان بود
خبرگزاری دید: در سالروز یک سالگی خروخ نیروهای امریکایی از افغانستان، حامد کرزی رییس جمهور پیشین کشور میگوید که حضور امریکاییها در افغانستان به ضرر مردم افغانستان بود.
رییس جمهور پیشین کشور در گفتوگو با یک رسانه هندی به سوالاتی در خصوص تحولات افغانستان طی یک سال گذشته پاسخ داد.
وی گفت: «اگرچه طی یکسال گذشته خشونت در افغانستان کاهش یافته و مردم کمتری نسبت به گذشته جان خود را از دست دادهاند، اما افغانستان در طول ۲۰ سال گذشته و بخصوص سال قبل با مشکلات اقتصادی و مهاجرت نخبگان از این کشور مواجه بوده است».
کرزی تاکید کرد که به جز موضوع امنیت در سایر موارد مشکلات فراوانی وجود داشته و تنها راه حل این موضوعات تشکیل دولت فراگیر و حاکمیت قانون است.
رییس جمهور کرزی همچنین درباره به رسمیت شناختن طا-لبان نیز گفت: «برای پذیرش جهانی ابتدا باید طا-لبان در داخل با رعایت حقوق مردم از جمله بازگشایی مدارس دخترانه و تشکیل دولت فراگیر مقبولیت مردمی کسب کند و سپس در عرصه جهانی نیز به رسمیت شناخته خواهد شد».
کرزی در مورد نقش امریکا در افغانستان گفت: من همواره با حضور امریکا به دلیل تلفات غیرنظامیان و سیاست غیرشفاف این کشور در مبارزه با تروریزم مخالف بودم، اما همزمان تاکید کردم که ما نیاز داریم با تمام کشورهای جهان از جمله واشنگتن روابط سیاسی حسنه داشته باشیم.
وی اظهار داشت: «حضور نظامی امریکا نه تنها به سود مردم نبوده، بلکه مردم افغانستان همواره از حضور کشورهای خارجی از جمله امریکا زیان دیدند، هر چند این کشورها در طول ۲۰ سال گذشته خدماتی نیز فراهم کردند که باید قدردان این موضوع بود».
کرزی درباره ترور الظواهری در قلب کابل نیز گفت: «طا-لبان اعلام کرده است که از حضور سرکرده القاعده در افغانستان بیاطلاع بوده و تحقیقاتی را در این زمینه آغاز کرده است و باید منتظر نتایج آن باشیم».
وی با بیان این که مردم افغانستان بزرگترین قربانی تروریزم در جهان هستند، تاکید کرد: «اما اصل این است که مردم افغانستان خواهان حضور گروههای تروریستی در افغانستان نیستند و نباید خاک این کشور به بهانه مبارزه با تروریزم مورد هجوم کشورهای خارجی قرار بگیرد».
کرزی در بخشی دیگر از سخنان خود مهاجرت نخبگان افغانستان را بزرگترین لطمه به این کشور دانست و گفت: یکی از بزرگترین تبعات منفی یک سال گذشته مهاجرت نخبگان و تحصیلکردگان است و طا-لبان باید زمینه بازگشت مجدد این افراد به افغانستان را فراهم کند.
وی افزود: برای بازگشت نخبگان نیاز است تا حقوق مردم افغانستان از جمله آموزش دختران به رسمیت شناخته شده و زندگی محترمانه و آبرومندانه برای تمام مردم فراهم شود.
وی به نقش هند در افغانستان اشاره کرد و گفت: دولت هند همواره نقش مهمی در بازسازی و ارائه خدمات به مردم داشته است و باید به نقش مهم خود در افغانستان ادامه دهد.
به دنبال قدرت گرفتن طا-لبان در افغانستان حامد کرزی برخلاف بسیاری از مقامات دولت گذشته این کشور را ترک نکرده و گفته است که هدف وی از ماندن در افغانستان کمک به پیشرفت، توسعه و احترام به تمام مردم است.