آسیای میانهاسلایدشوافغانستاناقتصاد و توسعهامنیت و حوادثتحلیلترجمه

آسیای میانه و افغانستان؛ تاکید کارشناسان به رویکرد هماهنگ نسبت به افغانستان

مترجم: سید طاهر مجاب – خبرگزاری دید

خبرگزاری دید: کارشناسان همچنین بر اهمیت ارتقای توسعه اقتصادی افغانستان و ایجاد رویکردهای واحد و هماهنگ در مورد افغانستان تاکید کردند و خاطرنشان شدند که آسیای مرکزی در حال حاضر نقش کلیدی در بهبود اقتصادی-اجتماعی افغانستان و ادغام این کشور در شبکه‌های منطقه‌ای ایفا می‌کند.

در ۱۱ تا ۱۲ سپتمبر ۲۰۲۴، موسسه مطالعات راهبردی و منطقه‌ای تحت ریاست جمهوری ازبیکستان، با همکاری بنیاد کنراد آدناور، میزگرد بین‌المللی را تحت عنوان “آسیای مرکزی و افغانستان؛ چشم‌اندازی برای آینده مشترک” برگزار کرد.
در این رویداد، بیش از ۲۰ شرکت‌کننده، به‌شمول کارشناسان برجسته از ازبیکستان، کشورهای آسیای میانه، افغانستان و آلمان در زمینه‌های روابط بین‌الملل، امنیت، اقتصاد و دین حضور داشتند.
در جریان این رویداد، شرکت کنندگان با زیرساخت‌ها و اقدامات عملی ازبیکستان با هدف ارتقای اقتصادی-اجتماعی افغانستان و ادغام این کشور در ارتباطات منطقه‌ای آشنا شدند.
به طور خاص، مهمانان از منطقه تجاری مرزی – مرکز تجارت بین‌المللی “ترمذ” که در ۵۰۰ متری مرز با افغانستان قرار دارد، بازدید کردند.
مرکز تجارت بین‌المللی ترمز در ۲۹ آگست ۲۰۲۴ افتتاح شد. در این مراسم نخست وزیر ازبیکستان و معاونان وزیران اقتصاد آذربایجان، قزاقستان و قرقیزستان و عبدالغنی برادر معاون اقتصادی ریاست الوزرای افغانستان حضور داشتند.
منطقه تجاری مرزی برای ایجاد محیط تجاری مطلوب، ساده‌سازی مراحل حمل و نقل، لوجستیکی و اداری طراحی شده است. این مرکز رژیم ۱۵ روزه بدون ویزا برای بازدیدکنندگان و ۳ هزار نقطه تجاری را در خود جای داده است.
موقعیت جغرافیایی منحصر به فرد آن در تقاطع افغانستان، تاجیکستان و ترکمنستان، این مرکز را به یک نقطه بسیار مهم تبدیل کرده است.
همچنین سازمان‌های بین‌المللی، از جمله برنامه جهانی غذا و کمیساریای عالی سازمان ملل متحد برای پناهندگان، از “مرکز بار” به عنوان کانالی برای رساندن کمک‌های بشردوستانه به افغانستان استفاده می‌کنند. از سال ۲۰۲۱ به این طرف، ۱۴۴ هزار تن کمک‌های بشردوستانه شامل مواد غذایی (آرد، غلات)، دارو، چادر، گروپ‌های خورشیدی و سایر اقلام ضروری از طریق این مرکز ارسال شده است.
اشتراک کنندگان همچنین در مورد مرکز آموزشی برای شهروندان افغانستان که به ابتکار شوکت میرضیایف رییس جمهور ازبیکستان در سال ۲۰۱۸ تأسیس شد، آشنا شدند. این موسسه تنها موسسه‌ در کل جهان است که به طور انحصاری به افغانستانی‌ها در سطح عالی و فن و حرفه‌ آموزش می‌دهد. حدود ۷۰۰ شهروند افغانستان در این مرکز آموزش دیده اند که بیش از ۲۰۰ نفر از آن‌ها زن هستند.
شرکت کنندگان خارجی از تلاش‌های ازبیکستان برای برقراری صلح و ثبات در افغانستان و کمک موثر در برنامه‌های بهبود اجتماعی و اقتصادی ستایش کرده‌اند.
آن‌ها خاطرنشان کردند که پروژه‌های زیربنایی منحصر به فرد اجرا شده در ترمذ شرایطی را برای احیای اقتصاد افغانستان و بازیابی نقش تاریخی افغانستان به عنوان رابط بین آسیای مرکزی و جنوبی ایجاد می‌کند.
در جریان نشستی که در ۱۲ سپتمبر برگزار شد، تأکید ویژه بر تحکیم تلاش‌های جامعه بین‌المللی برای دستیابی به صلح پایدار و بهبود اقتصادی در افغانستان شد.
اکرم جان نعمت‌اف، معاون اول موسسه مدیریت امنیت بین‌الملل ISMI در افتتاحیه این مراسم گفت: “امروز، بیش از هر زمان دیگری، اتحاد تلاش‌های جامعه جهانی برای تقویت صلح و ثبات در افغانستان و حمایت از توسعه و شکوفایی این کشور بسیار مهم است.”
وی استدلال کرد که “انزوای این کشور می‌تواند بحران انسانی در افغانستان را تشدید کند و زمینه را برای فرایندهای مخرب مختلف به‌وجود آورد.”
نعمت‌اف افزود: “افغانستان صلح‌آمیز که در جامعه جهانی ادغام شده باشد، کلید آینده مشترک منطقه و توسعه پایدار منطقه‌ای است.”
کارشناسان همچنین بر اهمیت ارتقای توسعه اقتصادی افغانستان و ایجاد رویکردهای واحد و هماهنگ در مورد افغانستان تاکید کردند.
در این زمینه، به ویژه خاطرنشان شد که آسیای مرکزی در حال حاضر نقش کلیدی در بهبود اقتصادی-اجتماعی افغانستان و ادغام این کشور در شبکه‌های منطقه‌ای ایفا می‌کند.
در مجموع، اشتراک کنندگان توافق کردند که توجه به وضعیت افغانستان نباید کم شود و این کشور نباید با مشکلاتش تنها بماند. تمام تلاش‌های بین المللی باید منحصرا بر منافع مردم افغانستان متمرکز باشد.

منبع: روزنامه یوزدیلی – uzdaily

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا