آیا تشکیل دولت در تبعید می تواند برای طالبان درد سر بسازد؟
خبرگزاری دید: نکته اساسی، نوع واکنش امریکا به تشکیل احتمالی دولت موازی در بیرون از سوی نیروهای مخالف طالبان می باشد. امریکا بر پایه توافق صلح دوحه با طالبان تعهداتی دو طرفه با گروه حاکم کنونی در افغانستان دارد که هنوز به صورت واضح بر کسی روشن نشده است.
محمد عمر داوودزی، وزیر داخله پیشین و از چهره های سرشناس سیاسی در افغانستان، به تازگی در گفت و گو یی با یک رسانه از دردسری که تشکیل دولت موازی از سوی نیروهای مخالف طالبان در خارج از افغانستان می تواند برای طالبان ایجاد کند، سخن گفته است.
در این مصاحبه که در شبکه های مجازی نشر شده آقای داوودزی به امارت اسلامی توصیه می کند بحث تشکیل دولت موازی توسط شورای عالی مقاومت ملی برای نجات افغانستان را جدی بگیرد.
به اعتقاد وزیر داخله پیشین افغانستان، اکنون هیچ کشوری طالبان را به رسمیت نشناخته است و تکلیف بسیاری از سفارت خانه های افغانستان در کشورهای مختلف از جمله کشورهای اروپایی مشخص نیست: سفارت های افغانستان در بیشتر کشورهای اروپایی یا بسته شده اند یا در شرف بسته شدن می باشند: در چنین شرایطی که کشورهای اروپایی و دیگر کشورهای جهان به استناء چند کشور محدود که سفارت خانه افغانستان را به طالبان واگذار کرده اند، تعداد انبوهی از افغانستانی های خارج نشین در دریافت خدمات کنسولی به شمول پاسپورت و تذکره و نکاح خط به مشکل خورده اند.
داوودزی می افزاید کشورهای اروپایی با جمعیت حداکثری مهاجران افغان در پاسخ به این نیاز اداری ممکن است تحت شرایطی به دنبال واگذاری سفارت افغانستان به دولت موازی برآیند.
در تحلیل اظهارات عمر داوودزی باید گفت تشکیل دولت موازی از سوی جبهه مخالف طالبان و عمدتا شورای عالی مقاومت ملی برای نحات افغانستان زمانی می تواند یک تهدید برای طالبان محسوب شوند که قبل از هرچیز روی ساختار چنین دولتی در داخل خود به توافق اساسی برسند.
در گام دوم دولت موازی در شرایطی می تواند به عنوان یک مدعی قدرت علیه طالبان قد علم کند که بتواند با عملکردی مناسب اطمینان جامعه جهانی از جمله کشورهای کلان اروپایی را برای حمایت جلب کند.
نکته اساسی اما نوع واکنش امریکا به تشکیل احتمالی دولت موازی در بیرون از سوی نیروهای مخالف طالبان می باشد: امریکا بر پایه توافق صلح دوحه با طالبان تعهداتی دو طرفه با گروه حاکم کنونی در افغانستان دارد که هنوز به صورت واضح بر کسی روشن نشده است.
با توجه به این واقعیت تلخ که در شرایط کنونی سرنوشت افغانستان همچون گذشته تا درصد بالایی از سوی امریکا تعیین می شود، می توان گفت دولت موازی در صورت تشکیل و برخورداری از یک ساختار منسجم باز هم توفیقی در کسب قدرت در افغانستان به دست نخواهد آورد. در تایید این مدعا باید به برخی گزارشات و نظرات کارشناسان امر اشاره کرد که می گوید امریکا در افغانستان تحت کنترل طالبان به دنبال تقویت گروه های تروریستی برای پیش برد اهداف خود می باشد و بیهوده است اگر برای بهبود شرایط افغانستان در زمینه های مختلف به امریکا اعتماد کرد.
نویسنده: سلیمان صابر – خبرگزاری دید