نبرد طالبان با داعش؛ دروازه همکاری با جهان خارج
مترجم: سیدطاهر مجاب – خبرگزاری دید
خبرگزاری دید: از زمان بیرون راندن نیروهای تحت رهبری ایالات متحده، حکومت طالبان امنیت را بالاترین اولویت خود اعلام کرده و متعهد شده که شبهنظامیانی که حملات خارجی را برنامهریزی میکنند، ریشهکن خواهند شد. اما با آنکه طالبان پس از به دست گرفتن قدرت، انبار عظیمی از تجهیزات نظامی را به دست آوردند، تحلیلگران تردید دارند که این گروه بتواند با این تجهیزات، شبهنظامیان افراطی را ریشهکن کند، زیرا در زمینه جمعآوری اطلاعات کمبود فناوری وجود دارد.
گروه داعش-شاخه خراسان تعداد زیاد حملات خونین جهانی را ترتیب داده و فرصت نادر اما پیچیده را برای همکاری خارجی با حکومت طالبان جهت مقابله با این گروه ارایه میدهد.
از زمان پیروزی بر غرب و تسلط بر افغانستان، حکومت طالبان با حملات داعش-خراسان روبرو بوده است و در حالی که سرکوب، حملات داخلی را کاهش داده است، اما داعش همچنان فعال است و حملاتی را در خارج از این کشور راهاندازی کرده است.
بیش از ۱۴۰ نفر در یک سالن کنسرت در نزدیکی مسکو و بیش از ۹۰ نفر در بمب گذاری در ایران کشته شدند.
مقابله با این تهدید، توافق نادری را بین کشورهای غربی و حکومت طالبان رقم خواهد زد، زیرا دیدگاه سختگیرانه آنها از قوانین اسلامی در زمینه حقوق زنان، روابط دیپلماتیک را تا حد زیادی از بین برده است.
گریم اسمیت از گروه بینالمللی بحران به خبرگزاری فرانسه گفت: «مقامات اطلاعاتی غرب به من گفتهاند که همکاری با طالبان علیه داعش ادامه دارد، از جمله به اشتراکگذاری اطلاعات هدفگیری که به طالبان اجازه میدهد تا اقدامات مرگباری را علیه تروریستها انجام دهد.»
داعش خراسان در سال ۲۰۱۵ شاخهای را با جاهطلبی ایجاد “خلافت اسلامی” جهانی، تأسیس کرد.
این جناح منطقهای با بمبگذاری در روند تخلیه آشفته آمریکا از میدانهوایی کابل در آگست ۲۰۲۱ به شهرت جهانی رسید و حدود ۱۷۰ افغانستانی را در کنار ۱۳ سرباز امریکایی کشت.
از زمان بیرون راندن نیروهای تحت رهبری ایالات متحده، حکومت طالبان امنیت را بالاترین اولویت خود اعلام کرده و متعهد شده که شبهنظامیانی که حملات خارجی را برنامهریزی میکنند، ریشهکن خواهند شد.
اما با آنکه طالبان پس از به دست گرفتن قدرت، انبار عظیمی از تجهیزات نظامی را به دست آوردند، تحلیلگران تردید دارند که این گروه بتواند با این تجهیزات، شبهنظامیان افراطی را ریشهکن کند، زیرا در زمینه جمعآوری اطلاعات کمبود فناوری وجود دارد.
آرون زلین از موسسه واشنگتن در امور سیاست خاور نزدیک گفت: «طالبان در حوزه کارهایی که میتوانند انجام دهند، محدودیت دارند.»
او گفت که بین مارچ ۲۰۲۳ و مارچ ۲۰۲۴، داعش ۲۱ حمله بینالمللی را در ۹ کشور برنامهریزی کرد در حالی که طی سال گذشته فقط ۸ برنامه داشت.
در گزارش ۲۰۲۳ شورای امنیت سازمان ملل آمده است که “طالبان بی سر و صدا درخواست حمایت اطلاعاتی و لوجستیکی” برای مبارزه با داعش کردهاند و خود را به عنوان شریک مبارزه با تروریزم معرفی میکنند”.
ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت سرپرست طالبان به خبرگزاری فرانسه گفت که “با برخی کشورهای تحت تاثیر این گروه در برخی مناطق همکاری میشود و ما نیز گهگاه اطلاعاتی را با آنها به اشتراک میگذاریم.”
در حمله مسلحانه داعش در ماه می، شش نفر از جمله سه گردشگر اسپانیایی در افغانستان کشته شدند. ماه گذشته، این گروه مسئولیت دو حمله داخلی دیگر را بر عهده گرفت که در مجموع جان ۲۰ نفر را گرفت.
اما مرگبارترین حملات آنها در ایران و سپس مسکو بود؛ جایی که چهار مرد مسلح تالار شهر کروکوس را محاصره کردند.
تحلیلگران میگویند که مردان مسلح تاجیک بودند. شواهدی دال بر افزایش جذب نیرو در میان کشورهای آسیای مرکزی که با افغانستان هم مرز هستند وجود دارد که روسیه را تهدید میکند.
از آن زمان، مسکو گفته است که حکومت طالبان را از فهرست گروههای تروریستیاش حذف خواهد کرد.
دیمیتری ژیرنوف، سفیر روسیه در افغانستان در ماه جولای گفت: «طالبان در مبارزه با تروریزم قطعا متحدان ما هستند». آنها برای از بین بردن هستههای تروریزم کار میکنند.
تریشیا بیکن، از مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی، میگوید که روسیه “نامزد اصلی” همکاری بینالمللی است.
او گفت: «این احتمال وجود دارد که روسها بتوانند چیزهایی را به اشتراک بگذارند مانند اطلاعات که طالبان بتوانند از آن برای درک داعش یا اقدام علیه آن استفاده کنند.»
جنرال مایکل کوریلا، رییس ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده، امسال هشدار داد که داعش «در کمتر از شش ماه، توانایی و اراده حمله به منافع ایالات متحده و غرب را در خارج از این کشور حفظ خواهد کرد».
در ماه آگست، یک مقام سازمان ملل به شورای امنیت گفت که داعش خراسان بزرگترین تهدید تروریستی خارجی برای اروپا است؛ جایی که توطئهها منظم افشا میشوند.
امیره جادون، استادیار دانشگاه کلمسون و نویسنده کتابی در مورد داعش، گفت که تهدید بینالمللی “پتانسیلی را برای افزایش همکاری ضدتروریزم با طالبان ایجاد میکند.”
او به خبرگزاری فرانسه گفت: «اما وضعیت خیلی ساده نیست.»
این قضیه به دلیل روابط طالبان با القاعده – که حملات ۱۱ سپتمبر را انجام داد و همچنین طالبان پاکستانی که اسلامآباد را هدف قرار میدهد، پیچیده میشود.
این بدان معناست که کمک به حکومت طالبان در برابر داعش ممکن تهدیدهای سایر گروهها را تحریک کند. داعش خراسان همچنین میتواند از صفوف ناراضی طالبان سربازگیری کند.
جادون گفت: چنین نگرانیهایی “به شدت دامنه همکاری بالقوه را محدود میکند.”
او میگوید: «همکاری احتمالاً محدود، غیرمستقیم و به شدت بر تهدید داعش-خراسان متمرکز خواهد بود که رسیدگی به این خطر در حال ظهور را در برابر نگرانیهای مهم اخلاقی و راهبردی همکاری با حکومت طالبان را متعادل میسازد.»
منبع: ایافپی – AFP