چرا طالبان نشر تصاویر موجودات زنده را ممنوع کردند؟
مترجم: سیدطاهر مجاب – خبرگزاری دید
خبرگزاری دید: طالبان، پس از به دست گرفتن قدرت در ۲۰۲۱، وزارتخانهای را برای “تبلیغ امر به معروف و نهی از منکر” راهاندازی کرد. سند ۱۱۴ صفحهای که در تابستان منتشر شد، قوانین اخلاقی را تعیین میکند که “جنبههای زندگی روزمره مانند حملونقل عمومی، موسیقی، اصلاح موی و جشنها را تحت پوشش قرار میدهد.”
پس از وعده حکومت سرپرستطالبان برای تطبیق قانونی که رسانههای خبری را از انتشار تصاویر موجودات زنده منع میکند، نگرانیها در مورد آزادی مطبوعات در افغانستان افزایش یافته است.
ماهها پس از هشدارها مبنی بر تدوین قوانین اخلاقی سختگیرانه طالبان، به رسانههای دولتی در ولایتهای قندهار، تخار و میدان وردک توصیه شده است که «از پخش و نشان دادن تصاویر زندهجان، یعنی مردم و حیوانات» خودداری کنند که فضای ترس را تقوست میکند.
طالبان، پس از به دست گرفتن قدرت در ۲۰۲۱، وزارتخانهای را برای “تبلیغ امر به معروف و نهی از منکر” راهاندازی کرد.
سند ۱۱۴ صفحهای که در تابستان منتشر شد، قوانین اخلاقی را تعیین میکند که “جنبههای زندگی روزمره مانند حملونقل عمومی، موسیقی، اصلاح موی و جشنها را تحت پوشش قرار میدهد.”
در گزارش سازمانملل آمده است که نقش این وزارتخانه در حال گسترش به سایر حوزههای زندگی عمومی، از جمله نظارت بر رسانهها است.
سخنگوی وزارت امر به معروف طالبان گفت که ممنوعیت انتشار تصاویر موجودات زنده به تدریج اعمال خواهد شد، زیرا “زور در اجرای قانون جایی ندارد”.
وی افزود که تلاشها برای تطبیق قانون در قندهار، هلمند و تخار آغاز شده است، اما این روند در همه ولایات آغاز نشده است”.
حتی قبل از اعلام قانون جدید، مقامات طالبان در قندهار از گرفتن عکس و فیلم از موجودات زنده منع شده بودند. سخنگوی این وزارتخانه گفت: «اکنون برای همه قابل تطبیق است».
به گفته وی، این ممنوعیت در حال حاضر «فقط نصیحت» است و این وزارتخانه بر «متقاعد کردن مردم به اینکه این موارد» با قوانین شریعت در تضاد است، تمرکز خواهد کرد و «باید از آن اجتناب شود».
خبرنگاران میگویند که به آنها اطمینان داده شده است که میتوانند به کار خود ادامه دهند. یکی از آنها به خبرگزاری فرانسه گفته که این وزارتخانه به روزنامهنگاران توصیه کرده است تا از فاصله دورتر عکس بگیرند و از رویدادهای کمتری فیلمبرداری کنند تا به این روند «عادت کنند».
این خبر “نگرانیهایی را در مورد عواقب آن به رسانهها و آزادی مطبوعات افغانستان” بهوجود میآورد. این قوانین «عجیب» هستند و «هیچ کشور دیگر با اکثریت مسلمان، از جمله ایران و عربستان سعودی محدودیتهای این چنینی را اعمال نمیکنند».
شبنم نسیمی، مشاور سیاسی سابق وزیر اسکان مجدد افغانستان در شبکه اجتماعی گفت که این موضوع “افغانستان را به تاریکی میبرد”
او با یادآوری اینکه چگونه طالبان تلویزیون را بین سالهای ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ ممنوع کردند، گفت: «شرمآور است که ما همینطور ایستادهایم و تکرار تاریخ را تماشا میکنیم.»
منبع: ویک – The wee