انتخابات امریکا؛ جنوب آسیا چه کسی را در کاخ سفید میخواهد؟
ترجمه و تلخیص: سید طاهر مجاب – خبرگزاری دید
خبرگزاری دید: مسئله کلیدی برای طالبان این است که کدام رییسجمهور تمایل بیشتری به بررسی امکان افزایش کمکها به افغانستان، بهویژه کمکهای توسعهای دارد، در حالی که ترامپ تمایل بیشتری به بررسی فرصتهای مالی دارد.
با این حال، همزمان ترامپ نمیخواهد آغازگر نقض تحریمهای ایالات متحده و کمک به حکومت افغانستان باشد.
مانند تمام نقاط جهان، کشورهای جنوب آسیا رقابتهای ریاست جمهوری ایالات متحده را از نزدیک دنبال میکنند، منافع خود را زیر نظر دارند و آماده میشوند تا سیاستهای خود را بر اساس اینکه چه کسی از میان دونالد ترامپ و کامالا هریس در ۵ نوامبر پیروز میشود، تغییر دهند.
تحلیلگران میگویند که کشورهای بزرگ منطقه – افغانستان، بنگلادش، هند و پاکستان – در مورد اینکه چه کسی رییس جمهور بعدی امریکا باشد دیدگاههای متفاوت دارد.
به گفته مایکل کوگلمن، کارشناس روابط واشنگتن با کشورهای جنوب آسیا، سیاستهای ایالات متحده احتمالاً “ادامه” مییابد، زیرا هیچ یک از دولتها از “دیدگاه راهبردی بسیار نزدیک به جنوب آسیا” استفاده نمیکنند.
او میگوید: اما من فکر میکنم که شما دیدگاه واضحتری از هریس خواهید دید تا ترامپ.
کوگلمن، مدیر موسسه جنوب آسیا در مرکز ویلسون، معتقد است که امریکا “احتمالات سرمایهگذاری روی زیرساختها را در جنوب آسیا بررسی خواهد کرد. برای مقابله با چین، بهطور حتم با هند همکاری خواهد نمود. تلاش خواهد کرد سطوح مختلف همکاری در زمینه امنیت را افزایش دهد … بهویژه از طریق همکاری دریایی”.
افغانستان
به گفته کوگلمن، برای افغانستان و طالبان، آنها رییسجمهوری در امریکا میخواهند که “مهلت زمان سختی” تعیین نکند.
او گفت که در دوره قبلی، این ترامپ بود که ایالات متحده در مورد توافق خروج نیروهایش از افغانستان مذاکره کرد و هریس بخشی از دولتی بود که از این تصمیم حمایت و آن را اجرا کرد.
او معتقد است که حکومت طالبان ممکن تمایل بیشتری به دولت ترامپ داشته باشد.
کوگلمن: در مورد افغانستان، من فکر میکنم که طالبان با هر کس که پیروز شود مشکلی ندارد، اما ممکن است کمی بیشتر به بازگشت ترامپ متمایل باشند. اما در نهایت… میتوانند با هر کسی که در انتخابات پیروز شود کنار آیند.
او توضیح داد که ترامپ بهعنوان رییس جمهور، کمتر بر وضعیت آموزش زنان و حقوق بشر در افغانستان تمرکز خواهد کرد.
او گفت: «مسئله کلیدی برای طالبان این است که کدام رییسجمهور تمایل بیشتری به بررسی امکان افزایش کمکها به افغانستان، بهویژه کمکهای توسعهای دارد، در حالی که ترامپ تمایل بیشتری به بررسی فرصتهای مالی دارد.»
با این حال، او هشدار داد که همزمان ترامپ نمیخواهد آغازگر نقض تحریمهای ایالات متحده و کمک به حکومت افغانستان باشد.
هند
به گفته کوگلمن، هند، بزرگترین اقتصاد جنوب آسیا و متحد کلیدی امریکا، در این انتخابات از آرامش و آسایش برخوردار است، زیرا حمایت قوی دو حزبی در واشنگتن به هدف ایجاد روابط نزدیک با دهلینو وجود دارد.
او افزود که نیاز به همکاری با هند برای مقابله با چین یک ضرورت راهبردی است.
کوگلمن معتقد است که در صورت پیروزی ترامپ، روابط امریکا و هند میتواند تغییر کند و به برخی از مسایل مهمی که در چند سال اخیر در زمینه همکاری ظاهر شدهاند، از جمله فناوری، انرژی پاک و تغییرات آب و هوایی اشاره کرد.
موضوع دیگر تجارت است زیرا به گفته کوگلمن، با آنکه ترامپ از روابط تجاری حمایت میکند، اما مدتهاست از سیاستهای تعرفهای هند ناراضی بوده است.
در عین حال، کوگلمن معتقد است که دهلی نو ترجیح میدهد شاهد بازگشت ترامپ باشد، عمدتاً به دلیل سیاست خارجیاش، بهویژه در رابطه با روسیه.
او گفت که اگر هریس برنده ریاست جمهوری شود، هند همچنان فشارهای ایالات متحده در مورد مشارکتش با روسیه را احساس خواهد کرد.
پاکستان
به گفته کوگلمن، پاکستان در این برهه از زمان، اولویت سیاست اصلی ایالات متحده نیست.
او گفت: «من فکر میکنم دولت پاکستان ممکن فکر کند و به درستی هم این فکر را میکند که ابعاد کنونی روابط… در صورت بازگشت ترامپ میتواند تا حد زیادی تغییر کند.»
او گفت، با این حال، مسایلی مانند تغییرات آب و هوایی و همکاری در زمینه انرژی پاک که بخش بزرگی از روابط با پاکستان شده است، در صورت بازگشت ترامپ در اولویت قرار نخواهند داشت.
اگر هریس در انتخابات پیروز شود، تصور میکنم وضعیت موجود را با پاکستان شاهد خواهید بود. کوگلمن: تداوم سیاست وجود خواهد داشت، که اساساً دنبال نمودن رابطه محدود با پاکستان است، اما همچنان روابطی که امکان حمایت اقتصادی بزرگ را فراهم کند.
وی افزود: همچنین میتوان در بحبوحه برخی از این چالشهای چندجانبه بزرگ جهانی، همکاری و کمک را نیز شاهد بود، مانند تغییرات آبوهوایی.
کوگلمن درباره احساسات عمومی در پاکستان گفت که حامیان عمران خان، نخستوزیر سابق زندانی، معتقدند ترامپ گزینه بهتری خواهد بود و میتواند بر آزادی او فشار بیاورد.
بنگلادش
به گفته کوگلمن، در بنگلادش، دولت موقت به رهبری محمد یونس، برنده جایزه نوبل، به پیروزی هریس امیدوار است.
وی با اشاره به برکناری شیخ حسینه نخستوزیر سابق در ماه آگست که بیش از ۱۵ سال بر این کشور حکومت میکرد، گفت: داکا متوجه است که روابط با ایالات متحده از زمان تغییرات سیاسی عمده در بنگلادش بهشدت تغییر کرده است.
نویسنده: رابعه علی
منبع: آنادولو – Anadolu Agency