اسلایدشوامنیت و حوادثتحلیلترجمهجهانسیاست

زوال اعتماد بین کشورهای عربی و امریکا

مترجم: سید طاهر مجاب – خبرگزاری دید

خبرگزاری دید: کشورهای عربی نگرش امریکا و کشورهای اروپایی را ریاکارانه می‌دانند. حمایت بی قید و شرط ایالات متحده از سیاست‌های تهاجمی و توسعه‌طلبانه اسرائیل، اعتماد کشورهای عربی را نسبت به خود در منطقه از بین می‌برد.

ایالات متحده بر کشورهای عربی در خاورمیانه فشار آورده است تا اقدامات کافی علیه نیروهای ضد اسرائیلی به‌ویژه ایران و متحدان منطقه‌ای‌اش یعنی حزب‌الله، انصارالله و حشدالشعبی در عراق اتخاذ کنند. دولت ایالات متحده همانند موضع خود در جنگ اوکراین و روسیه، جنگ‌طلبانه‌ترین موضع را از خود در قبال بحران کنونی در خاورمیانه نشان داده است. در حالی که دولت امریکا بدون قید و شرط از اسرائیل حمایت نظامی، سیاسی، دیپلماتیک و اقتصادی می‌کند، سایر کشورها را نیز اتحاذ موضع ضداسرائیل دلسرد و باز می‌دارد. در این چارچوب، حکومت‌های عربی را تحت فشار قرار داده است تا نسبت به جنایات اسرائیل علیه ملت‌های عرب فلسطین و لبنان بی‌تفاوت بمانند.

دولت ایالات متحده به تازگی فشار بیشتری بر کشورهای عربی وارد کرده است تا اقدامات بیشتری برای مقابله با نیروهای ضداسرائیلی در منطقه انجام دهند. به عنوان مثال، تیموتی لندرکینگ، فرستاده ویژه جو بایدن در امور یمن، از مصر، عربستان سعودی و سایر شرکای عرب خواسته تا اقداماتی را علیه حوثی‌ها اتخاذ کنند؛ حوثی‌ها کمپین تهاجمی علیه ایالات متحده، اسرائیل و کشتی‌های تجاری در دریای سرخ اتخاذ کرده است.

حمله به حوثی‌ها، معدود بازیگران سیاسی و نظامی عرب که در برابر حملات اسرائیل علیه کشورهای عربی مقاومت می‌کنند، ممکن حکومت‌های خاورمیانه را مشروعیت‌زدایی کند. بنابراین، کشورهای عربی به‌طور مستقیم در عملیات ائتلاف به رهبری ایالات متحده علیه حوثی‌ها مشارکت نمی‌کنند. به عبارت دیگر، تا زمانی که حوثی‌ها حملاتش را در دریای سرخ توجیه کنند، کشورهای عربی از هدف قرار دادن آن‌ها خودداری خواهند کرد. از سوی دیگر، بی‌اعتمادی کشورهای عربی به سیاست‌های امریکا مستلزم نزدیکی کشورهای عربی و ایران است. طبیعتاً زمانی که کشورهای عربی در حال آغاز روند نزدیکی با ایران هستند، نمی‌توانند به‌خاطر اسرائیل به متحدان ایران حمله کنند.

با این حال، کشورهای عربی، به‌شمول طرفدار امریکا، به ایالات متحده و دیگر کشورهای غربی اعتماد ندارند. در این دوره گذار، هیچ دولتی از تهدیدات چندبعدی هیچ کشوری، از جمله متحدان، مصون نیست. به عبارت دیگر، همه کشورهای منطقه پس از آخرین موج اقدامات تهاجمی و توسعه‌طلبانه اسرائیل کاملاً آسیب‌پذیر هستند. اسرائیل با حمایت امریکا اصول و قوانین حقوق بین‌الملل را زیر پا گذاشته و مرتکب انواع جنایات از جمله نسل‌کشی شده است. علاوه بر این، اسرائیل شروع به هدف قرار دادن تاسیسات و ساختمان‌های سازمان ملل متحد در فلسطین و لبنان کرده است. اسرائیل بسیاری از مقامات سازمان ملل را کشت، مقامات ارشد سازمان ملل را مشروعیت‌زدایی و تصمیم گرفت فعالیت‌های بشردوستانه نهادهای سازمان ملل را ممنوع کند.

کشورهای عربی به‌تازگی شاهد بوده‌اند که چگونه ایالات متحده متحدانش را در افغانستان رها کرد و این کشور را به طالبان واگذار کرد؛ طالبانی که دلیل اصلی تهاجم ایالات متحده به افغانستان در ۲۰۰۱ بود. پس از صرف میلیاردها دالر و قربانی کردن جان حدود ۲ هزار سرباز امریکایی، ایالات متحده در ۲۰۲۱ از افغانستان خارج شد و این کشور را به حکومت طالبان واگذار کرد. علاوه بر این، بیش از ۲۰ هزار سرباز امریکایی در افغانستان زخمی شدند. به همین ترتیب، ایالات متحده تا حد زیادی نیروهای نظامی‌اش را از ایران خارج کرد و این کشور را به نیروهای طرفدار ایران واگذار کرد. همچنین، ایالات متحده در جریان شورش‌ها و انقلاب‌های عربی در ۲۰۱۱ از نیروهای لیبرال در جهان عرب حمایت نکرد.

با در نظر گرفتن همه این مصادیق منفی، کشورهای عربی نگرش‌های متفاوتی را علیه امریکا دارند. بنابراین همه کشورهای منطقه سعی در تنوع بخشیدن به روابط خارجی خود داشته‌اند. نخست، آن‌ها به تنوع بخشیدن به روابط اقتصادی خود ادامه می‌دهند. در حالی که کشورهای عربی روابط سنتی اقتصادی خود را با کشورهای غربی حفظ می‌کنند، اما همکاری اقتصادی خود را با کشورهای غیر غربی، یعنی چین، روسیه و هند نیز افزایش داده‌اند.

دوم، آن‌ها تلاش می‌کنند وابستگی نظامی خود را به کشورهای غربی کاهش دهند. برای این منظور، کشورهای عربی اقدام به خرید سامانه‌های تسلیحاتی مختلف از چین و روسیه کرده‌اند.

هیچ کشور عربی باور نمی‌کند که گفتمان سیاسی ایالات متحده مدعی اعتدال و ثبات سیاسی در خاورمیانه باشد، زیرا این کشور همچنان از اسرائیل حمایت و تنش و درگیری را در منطقه تشدید می‌کند. تا زمانی که دولت ایالات متحده از سیاست‌های تهاجمی و توسعه‌طلبانه اسرائیل حمایت بی‌قید و شرط کند، کشورهای منطقه به دنبال دلالان جایگزین خواهند بود. کشورهای عربی نگرش امریکا و کشورهای اروپایی را ریاکارانه می‌دانند.

در پایان، اگرچه حکومت‌ عربی از سوی مردم خود احساس خطر نمی‌کنند، اما ممکن است موضع مردم در طول زمان تغییر کند. نسل‌کشی مداوم در غزه تنش در خطوط گسل را به سطح خطرناکی رسانده است. این یکی از منابع اصلی نگرانی در کشورهای عربی است که آن‌ها را نسبت به حمایت آشکار از سیاست‌های طرفدار اسرائیل در منطقه منصرف می‌کند.

نویسنده: موهیتین عطامن
منبع: دیلی صباح – Daily Sabah

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا