آخرین اخبارآزادی بیاناسلایدشوتحلیلترجمهجهانحقوق بشرسیاستمنطقه

چرا داعش اسرائیل را هدف نمی‌گیرد؟

مترجم: سیدطاهرمجاب- خبرگزاری دید

خبرگزاری دید: داعش و شاخه خراسان با ناتوانی در اقدام به نمایندگی از جوامع مسلمان رنج دیده غزه و هند، ناخواسته آشکار ساخته که ممکن است اهداف آن‌ها مطابق با ادعای‌شان در دفاع از اسلام نباشد. به جای تجسم نیروی همبستگی اسلامی، به نظر می‌رسد که داعش از اسلام برای مشروعیت بخشیدن به خشونت خود سوء‌استفاده می‌کند. دستور کار آن‌ها نه تنها ملت‌های مسلمان را بی‌ثبات، بلکه تصویر تحریف‌شده از اسلام را به‌عنوان دین خونریزی ترویج می‌کند.

چرا داعش اسرائیل را هدف نمی‌گیرد؟

دولت اسلامی عراق و شام، همراه با شاخه خراسان افغانستان (ISKP) مدت‌هاست که ماموریتش را دفاع از اسلام، برقراری شریعت و احیای «دوران طلایی» خلافت اعلام کرده است. با این حال، هدف‌گیری انتخابی این گروه‌ها پرسش‌های جدی در مورد انگیزه‌های واقعی آن‌ها مطرح می‌کند.
از ۲۰۱۴، داعش کارزار بی‌امان تصرف سرزمین‌ها و ترویج جهاد جهانی – ابتدا در عراق و سوریه و بعد از آن از طریق شاخه‌های متعدد در آسیا و آفریقا – را آغاز کرده است. آن‌ها این امر را با اعلام خلافت جدید به رهبری خلیفه ابوبکر البغدادی توجیه کردند. داعش در طول حکومتش نزدیک به ۸۰ میلیون نفر را تحت سلطه رژیم خشنش قرار داد، مرتکب جنایات، محو آثار فرهنگی و ایجاد درآمد قابل توجه از طریق فروش نفت، اخاذی، دزدی و آدم‌ربایی شد. تمام این جنایات، مسلمانان و میراث آن‌ها را هدف قرار داده است.
به همین ترتیب، در حالی که داعش-خراسان حضورش را در افغانستان و گهگاه در پاکستان گسترش داده است، بیشتر علیه مردم محلی خشونت می‌کند. این امر نه تنها باعث رنج و عذاب توده‌‌ها در کشورهای اسلامی شده است، بلکه باعث شده که نام «جهاد» داعش بیش از آن‌که دفاع واقعی باشد، برانگیختن ترس است.
این تمرکز داخلی باعث شک و تردید در مورد نیات داعش شده است. اگر هدف داعش واقعاً دفاع از اسلام است، چرا آن‌ها در رسیدگی به جنایات علیه مسلمانان در مناطقی مانند غزه که حملات اسرائیل منجر به تلفات جانی و آوارگی شده است، شکست خورده است؟ یا در هند، جایی که ناسیونالیسم هندوتوا منجر به خشونت و تبعیض مکرر علیه جمعیت مسلمان شده است؟
در ۲۰۱۶، داعش بیانیه‌ای در مورد این‌که چرا به اسرائیل حمله نکرده بود، منتشر کرد و «مسئله فلسطین» را یکی از بسیاری از مبارزات رد کرد. در این بیانیه تاکید شده است که مبارزه با «ظالمان مرتد» که بر سرزمین‌های اسلامی حکومت می‌کنند، اولویت بزرگ‌تر از درگیری با اسرائیل است، هرچند حفاظت از اورشلیم بخش مرکزی تاریخ اسلام تلقی می‌شود. بنابراین، روایت داعش کم‌تر در مورد دفاع از اسلام و بیشتر در مورد بی‌ثبات کردن مناطق خاص مسلمانان به نظر می‌رسد.
داعش برای حضور چشم‌گیر در هند تلاش کرده است و کوشش‌ها برای بسیج پیروان در آن‌جا ناموفق بوده است؛ طوری که تعداد بسیار اندک از نیروهای هندی به صفوف آن‌ها ملحق شده‌اند. گروه‌هایی که گفته می‌شود از داعش الهام گرفته‌اند، مانند جنود الخلیفه هند، نتوانسته‌ است به هیچ جایگاه قابل توجهی دست یابد. نبود عملیات گسترده داعش در هند نشان می‌دهد که این گروه یا مایل نیست یا ناتوان است.
داعش و شاخه خراسان با ناتوانی در اقدام به نمایندگی از جوامع مسلمان رنج دیده غزه و هند، ناخواسته آشکار ساخته که ممکن است اهداف آن‌ها مطابق با ادعای‌شان در دفاع از اسلام نباشد. به جای تجسم نیروی همبستگی اسلامی، به نظر می‌رسد که داعش از اسلام برای مشروعیت بخشیدن به خشونت خود سوء‌استفاده می‌کند. دستور کار آن‌ها نه تنها ملت‌های مسلمان را بی‌ثبات، بلکه تصویر تحریف‌شده از اسلام را به‌عنوان دین خونریزی ترویج می‌کند. داعش به جای مقابله با ظلم و ستم مسلمانان در کشورهای غیراسلامی، توانسته است برخی از پیروانش را متقاعد کند که درگیری داخلی  نسبه به دفاع خارجی اولویت بیشتری دارد.
بنیاد العظیم، شاخه رسانه‌ای داعش، رویکرد پیشرفته و چندزبانه را اتخاذ کرده است و از تمامی سایر شاخه‌ها پیشی گرفته است که منعکس‌کننده راهبرد رسانه‌ای اصلی آن است. العظیم اکنون به چندین زبان محتوا تولید می‌کند، دامنه‌اش را گسترش می‌دهد و تلاش می‌کند مسلمانان را در سطح جهانی جمع کند. با این حال، محتوای پیام آن‌ها نشان‌دهنده علاقه واقعی اندک به حمایت یا پشتیبانی از جمعیت مسلمانان در معرض تهدید در مناطقی مانند غزه یا هند است. در عوض، آن‌ها علیه دولت‌های کشورهای دارای اکثریت مسلمان فعالیت می‌کنند. در عین حال، از دولت‌های غیر مسلمانی که در آزار و اذیت مسلمانان دست داشته‌اند، چشم‌پوشی می‌کنند.
فقدان اقدام در غزه و هند قویاً نشان می‌دهد که اولویت‌های داعش چیزی دیگر است. با آن‌که روایت آن‌ها با عبارات مذهبی پوشیده شده است، اما اقدامات آن‌ها به جای اتحاد یا دفاع از آن‌ها، در خدمت تضعیف دولت‌های اسلامی است.
همچنین گمان می‌رود که این گروه‌ها موقعیت راهبردی دارند تا کشورهای اسلامی را وارد درگیری و بی‌نظمی را نگه دارند و به‌طور بالقوه به نفع بازیگران جیوپولیتیکی هستند که ترجیح می‌دهند جهان مسلمان متلاشی و منقسم باشد.

نویسنده: دردانه نجم
منبع: اکسپرس تریبون – Express Tribune

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا