اسلایدشوافغانستانامنیت و حوادثتحلیلترجمهحکومتسیاست

روسیه از افغانستان چه می‌خواهد؟

مترجم: سید طاهر مجاب – خبرگزاری دید

خبرگزاری دید: سفر مقامات ارشد روسیه به کابل به‌منظور افزایش حضور این کشور در افغانستان ارزیابی شده است. روسیه به‌شدت نگران تهدیدات ناشی از افغانستان است و در عین حال تلاش می‌کند تا طالبان را به محور خود جذب کند.

در روزهای اخیر، طالبان میزبان مقامات ارشد امنیتی و دیپلمات‌های روسیه و چین بوده است. در آخرین مورد، سرگئی شویگو، دبیر شورای امنیت ملی روسیه به کابل سفر کرد و با مقامات ارشد امنیتی و سیاسی طالبان دیدارهای جداگانه داشته است.

جزئیات بیشتر این دیدارها علنی نشده است، اما طالبان گفته‌اند که در زمینه‌های اقتصادی، تجاری و امنیتی گفت‌وگوهایی صورت گرفته است. با این حال، تاس، خبرگزاری روسی گزارش داد که این مقام روسی در مورد تهدیدات امنیتی مانند تروریزم و ​​قاچاق مواد مخدر و چگونگی کاهش فشار غرب علیه طالبان صحبت کرده است. پیشنهادات احتمالی آموزش جنگجویان طالبان توسط مربیان روسی و حمایت طالبان از روسیه در جنگ اوکراین از دیگر خواسته‌های روسیه در سفر مقام عالی امنیتی این کشور است.

اما “هاریچی” به‌طور مستقل این دو موضوع را تایید نمی‌کند. گفته می‌شود که این پیشنهادها در ازای حذف نام طالبان از فهرست گروه‌های تروریستی روسیه بوده است.
این در حالی است که رسانه‌های دولتی تحت کنترل طالبان به نقل از شویگو گفته‌اند به‌زودی نام طالبان از فهرست گروه‌های تروریستی این کشور حذف خواهد شد. همچنین طالبان مدعی شده است که روسیه قصد دارد افغانستان را به‌عنوان عضو ناظر به کرسی‌اش در سازمان همکاری شانگهای بازگرداند.

این مقام روسی با عبدالغنی برادر معاون اقتصادی وزارت امور خارجه و عبدالکبیر معاون سیاسی وزارت امور خارجه دیدارهای جداگانه داشت و به مقامات طالبان یادآور شد که از سوی ولادیمیر پوتین رییس جمهور روسیه به کابل اعزام شده است. وی همچنین تاکید کرد که مسکو به‌دنبال گسترش روابط اقتصادی با طالبان است و به همین منظور در نظر دارد در پروژه‌های زیربنایی افغانستان سرمایه‌گذاری کند.
روسیه روی زیرساخت‌های افغانستان سرمایه‌گذاری می‌کند و طالبان مدعی شدند که گروه تروریستی داعش را سرکوب کرده‌اند.

شویگو افزود که مسکو این سرمایه‌گذاری را در بخش‌های تولید برق، راه‌آهن، ترانسپورت، صنعت، زراعت و معادن افغانستان انجام خواهد داد. این در حالی است که مقام‌های طالبان در نشست‌های جداگانه مدعی شده‌اند که طالبان گروه تروریستی داعش خراسان را سرکوب کرده و زمینه سرمایه‌گذاری و تقویت روابط تجاری با کشورهای منطقه را فراهم کرده است.
در همین حال، تاس گزارش داد که شویگو به عبدالکبیر گفته است که روسیه قصد دارد همکاری های دوجانبه خود را با افغانستان در زمینه‌های مختلف گسترش دهد. دبیر شورای امنیت ملی روسیه در مورد مسایل امنیتی، اقتصادی و تجاری با مقامات ارشد طالبان گفت‌وگو کرده است.

دبیر شورای امنیت ملی روسیه گفته است: ما قصد داریم همکاری‌های دوجانبه روسیه و افغانستان (طالبان) را در بسیاری از زمینه‌ها گسترش دهیم. من آمادگی خود را برای گفت‌وگوی سیاسی سازنده بین کشورهای‌مان به منظور ایجاد انگیزه در روند حل و فصل بین‌الافغانی اعلام می‌کنم. وی در ادامه گفته که روسیه به حمایت از ادغام حکومت طالبان در ساختارها و مجامع منطقه‌ای ادامه خواهد داد.
در این گفت‌وگوها، شویگو در مورد چالش‌ها و تهدیدات امنیتی مانند تروریزم و ​​قاچاق مواد مخدر و تقویت همکاری‌های تجاری و اقتصادی با مقامات طالبان گفت‌وگو کرد. روسیه تلاش می‌کند در بحبوحه تحریم‌های غرب علیه طالبان در تقویت همکاری‌های اقتصادی و صلح نقش ایفا کند تا فشار غرب بر این گروه کاهش یابد.

ابراز نگرانی مقام ارشد روسیه نسبت به قاچاق مواد مخدر
این در حالی است که برخی کارشناسان گمانه‌زنی‌های متفاوتی در مورد سفر مقامات روسی به کابل مطرح کرده‌اند.
به گفته آن‌ها، دبیر شورای امنیت ملی روسیه در دیدارهای جداگانه‌اش با روسای وزارت دفاع و داخله طالبان، آموزش جنگجویان طالبان توسط مربیان روسی را پیشنهاد کرده و در عین حال از حضور گروهای هراس‌افکن در افغانستان ابراز نگرانی کرده است.

همچنین برخی دیگر نوشته‌اند که شویگو از قاچاق مواد مخدر در افغانستان ابراز نگرانی کرده و در عین حال به دنبال حمایت از طالبان در جنگ اوکراین بوده و می‌خواهد در ازای این حمایت، طالبان را از فهرست گروه‌های تروریستی روسیه خارج کند. این سفر در حالی صورت گرفته که نماینده ویژه چین برای افغانستان نیز در کابل حضور داشت و مشغول برگزاری نشست‌های جداگانه با مقامات ارشد طالبان بود.
رسانه‌های جریان اصلی با اشاره به سفر اخیر یو شیائویونگ نماینده ویژه چین در امور افغانستان به اسلام‌آباد و کابل، اخبار متفاوتی را منتشر کردند و مهم‌ترین موضوع در میان آن‌ها تلاش پکن برای کاهش تنش میان طالبان و پاکستان بود. دیلی تایمز به نقل از منابع خود گزارش داد که چین تلاش‌های دیپلماتیک جدیدش را برای کاهش تنش بین طالبان و پاکستان بر سر پناه‌گاه‌های امن شبه‌نظامیان مخالف دولت پاکستان در افغانستان تحت سلطه طالبان آغاز کرده است.

اعلام آمادگی چین، روسیه و ایران برای برقراری صلح و ثبات پایدار افغانستان
بر اساس این گزارش، دیپلمات چینایی پس از سفر به اسلام‌آباد با مقامات ارشد طالبان از جمله عبدالکبیر معاون سیاسی وزارت امور خارجه طالبان، محمد یعقوب مجاهد سرپرست وزارت دفاع، سرپرست وزارت امور خارجه و برخی دیگر از مقامات طالبان دیدار و گفت‌وگو کرد.
همزمان، سفارت ایران در کابل اعلام کرد که حسن کاظمی قمی، نماینده ویژه ایران در امور افغانستان با یوشیائو یونگ، نماینده ویژه چین در کابل گفت‌وگو کرده است. در بیانیه سفارت ایران در کابل آمده است: “دو طرف بر ضرورت مبارزه با تروریزم، تقویت ابتکار گروه تماس منطقه‌ای با هدف ایجاد ثبات و (جلوگیری از مداخلات تفرقه‌انگیز خارجی) در افغانستان تاکید کردند.”

در همین حال کرن دیکر کاردار امریکا در امور افغانستان در نشست مجازی با خبرنگاران گفت: “هیچ راه‌حلی برای افغانستان بدون مشارکت کشورهای منطقه ممکن نیست.”
وی با اشاره به توافق دوحه بین طالبان و امریکا، یکی از مواد این توافق‌نامه را عدم حضور گروه‌های تروریستی در افغانستان و عدم استفاده از خاک این کشور علیه سایر کشورها دانست.

افزایش تعاملات منطقه‌ای و بین‌المللی در مورد وضعیت افغانستان
سفر مقامات ارشد روسیه به کابل به‌منظور افزایش حضور این کشور در افغانستان ارزیابی شده است. روسیه به‌شدت نگران تهدیدات ناشی از افغانستان است و در عین حال تلاش می‌کند تا طالبان را به محور خود جذب کند. این در حالی است که طالبان در سه سال گذشته به‌طور سیستماتیک از حضور گروه‌های تروریستی و حمایت‌های آن‌ها سوء استفاده کرده و از آن برای برقراری روابط با کشورهای همسایه و منطقه استفاده کرده است.

لازم به ذکر است که رایزنی‌های منطقه‌ای و بین‌المللی در مورد افغانستان در هفته‌های اخیر افزایش یافته است. نمایندگان چندین کشور غربی در نشستی در دوحه «راه‌های ادامه تعامل با افغانستان» را به بحث گرفتند. در این دیدار حکمت خلیل کرزی معاون سیاسی وزارت امور خارجه دولت جمهوری نیز حضور داشت. وی گفت: “در این دیدار نمایندگانی از کشورهای انگلیس، امریکا، آلمان، ایتالیا، هالند و فنلاند حضور داشتند و این نشست به میزبانی سفیر انگلیس برگزار شد.

منبع: هاریچی. کام. تی‌آر – Harici.com.tr

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا