داعش پشت خاکریز شبکههای اجتماعی
خبرگزاری دید: گروه تکفیری تروریستی داعش را می توان هوشمندترین تشکل تروریستی در چند دهه اخیر نامید چرا که اساسا از بدو پیدایش تمام فعالیت هایش حساب شده، دقیق و با استفاده از به روز ترین و کارآمدترین ابزارهای موجود در دنیا بوده است. امری که پیش از این گروهکهای تروریستی برای آن برنامه خاصی نداشتند.
آنها با بهره بردن از نکات و ظرایف حساب شده ای سعی در تحقق اهداف و استراتژیهای خود داشته و دارند و در این رهگذر ابزار قدرتمند رسانه را با خود همراه ساخته اند.
آنها از روشهای روانی، فرهنگی و احساساتی برای جذب افراد استفاده کرده و برای جوانان تصویری جذاب از یک “راهحل برای مشکلات زندگی” ارائه میدهند و بسیاری از افراد به دلیل ناآگاهی از واقعیتها در دام آنان گرفتار میشوند.
در این نوشتار به نکاتی اشاره شده که داعش از آنها برای جذب نیرو از طریق شبکههای اجتماعی استفاده میکند:
۱- انتشار محتوای احساساتی:
داعش از طریق ویدیوها، تصاویر و داستانها احساسات جوانان را تحریک کرده و این پیام را منتقل میکند که با پیوستن به آنها نقش خاصی خواهند داشت، آنها محتوایی تولید میکنند که بر احساسات مخاطبان تأثیر میگذارد، مانند به تصویر کشیدن مشکلات مسلمانان در جنگها و ظلمها.
این محتوا با کیفیت بالا، طراحی گرافیکی حرفهای و جذاب ارائه میشود تا بهویژه افرادی که از نظر روانی ضعیف هستند سریعتر به آن علاقهمند شوند.
۲- هدف قرار دادن نیازهای احساساتی جوانان:
داعش نیازهای احساساتی جوانان از جمله تمایل به مشارکت در یک هدف بزرگ و “مقدس” را هدف قرار میدهد آنها این باور را القا میکنند که ساخت خلافت و حفاظت از “اسلام” مسئولیت جوانان است و تنها با پیوستن به آنها این هدف بزرگ محقق میشود.
۳- ارایه وعدهها و اهداف دروغین:
این گروه گاهی به مردم وعده زندگی بهتر، حمایت مالی و حتی تشکیل خانواده میدهد، آنها زندگی در خلافت را بهگونهای به تصویر میکشند که گویی آرامش و عدالت در آن حاکم است و افراد از مشکلات و بیعدالتیها دور خواهند بود.
۴- تبلیغات گسترده و ارتباطات شخصی:
داعش از پلتفرمهایی مانند توییتر، فیسبوک، تلگرام و سایر شبکههای اجتماعی استفاده میکند، آنها از گروهها و پیامهای خاص برای ارتباط با جوانان بهکار میگیرند تا از طریق فشار روانی آنها را جذب کنند.
۵- ارائه محتوای آموزشی و تربیتی:
داعش مواد تعلیمی را به شکل کتابها، سخنرانیها و ویدیوها منتشر میکند که افکار افراطگرایانه را با رنگ و بوی دینی ارائه میدهند، آنها از تفسیرهای نادرست از اسلام استفاده کرده و افراد را متقاعد میکنند که پیوستن به این گروه یک وظیفه دینی است، در حالیکه این ادعاها بخشی از اهداف مغرضانهء آنهاست.
۶- تبلیغ به زبانهای مختلف:
داعش به زبانهایی مانند عربی، انگلیسی، فرانسوی و سایر زبانها تبلیغ میکند و از این طریق با فرهنگها و کشورهای مختلف ارتباط برقرار میکند.
۷- سوءاستفاده از قرآن کریم و احادیث:
این گروه از آیات قرآن کریم و احادیث نبوی صلی الله علیه وسلم به نفع دیدگاه خود استفاده میکند، افرادی که دانش عمیقی از دین ندارند بهراحتی تحت تأثیر آنان قرار میگیرند.
بنابراین، داعش از شبکههای اجتماعی برای جلب و جذب افراد، بهویژه کسانی که به دنبال هویت، معنا و حمایت اجتماعی هستند؛استفاده میکند.
منبع: ترجمان