اسلایدشوتحلیل و ترجمهترجمهسیاست

برنامه سران عرب برای غزه چه معنی برای فلسطین دارد؟

خبرگزاری دید: نسل‌کشی در غزه یک رویداد فاجعه‌بار بوده است که پس از آن دیگر بازگشتی وجود ندارد. همه چیز هرگز آن‌طور که قبلا بود نخواهد بود. اختلافات سیاسی داخلی فلسطین برای رویارویی با عواقب آن آماده نیست و صحنه سیاسی اسرائیل آن‌قدر درگیر موج بی‌سابقه تعصب نژادپرستانه است که نمی‌تواند رهبری عمل‌گرایانه‌ای ایجاد کند تا بتواند چشم‌اندازی واقع‌بینانه برای آینده ایجاد کند.

برنامه سران عرب برای غزه چه معنی برای فلسطین دارد؟

کشورهای عربی مسئولیت مسئله فلسطین را به‌عهده می‌گیرند نه تنها به این دلیل که برنامه‌های آن‌ها برای آینده منطقه در خطر است، بلکه به این دلیل که ثبات حکومت‌های عربی روی خط است. اما آیا طرح اعراب برای فلسطینی‌ها خوب است؟
نشست مورد انتظار اتحادیه کشورهای عربی سرانجام سه‌شنبه گذشته در قاهره برگزار شد، یک ماه پس از اعلامیه‌های ترامپ مبنی بر این‌که غزه به “ریویرای خاورمیانه” تبدیل خواهد شد – یعنی “مالکیت” امریکا و پاکسازی قومی مردم آن.

این نشست پس از رد طرح امریکا توسط چندین کشور عربی از جمله اردن و مصر برگزار شد که ترامپ آن‌ها را مقصد دایمی مردم غزه معرفی کرده بود. پیش از نشست، مصر در اواسط فبروری طرحی را برای بازسازی غزه بدون جابجایی جمعیت‌ آن به‌عنوان جایگزینی برای طرح ترامپ اعلام کرد. این طرح همان‌طور که انتظار می‌رفت در نشست سران کشورهای عربی سه‌شنبه گذشته به تصویب رسید.

طرح عربی بازسازی غزه را در چهار سال با مسکن مدرن، زیرساخت‌ها و شبکه حمل و نقل را پیش‌بینی می‌کند. اجرای آن ۵۳ میلیارد دالر هزینه دارد.
این طرح همچنین شامل چشم‌اندازی برای مدیریت سیاسی غزه پسا-جنگ است که بر ارتباط نوار غزه و کرانه باختری تاکید دارد و آن را در چارچوب راه‌حل دو دولتی قرار می‌دهد. این طرح دیگر فقط یک طرح مصری نیست و اکنون پیشنهاد یکپارچه اعراب برای آینده غزه است – که به معنای مقابله مستقیم با دیدگاه دیستوپیایی ترامپ است.

اکنون این بر عهده کشورهای عربی است که دولت ترامپ را در مورد طرح خود متقاعد کند و این‌که دیدگاه آن‌ها واقع‌بینانه‌تر از اخراج گسترده جمعیت غزه است. این یک چالش جالب برای جاه‌طلبی‌های اقتصادی ترامپ در خاورمیانه است.
به نظر می‌رسد که آینده آرمان فلسطین اکنون به‌ظرفیت کشورهای عربی برای رسیدن به تفاهم با ایالات متحده بستگی دارد.

چرا کشورهای عربی اکنون به فلسطین توجه دارند؟
کشورهای عربی اکنون مسئولیت مسئله فلسطین را بر عهده می‌گیرند نه تنها به این دلیل که برنامه‌های آن‌ها برای آینده اقتصاد منطقه در خطر است، بلکه به این دلیل که ثبات خود کشورهای عربی در خطر است.

گزینه جایگزین بازسازی غزه به روش عربی، پاکسازی کامل قومی است، ابتدا در غزه و به احتمال زیاد تا کرانه باختری ادامه خواهد یافت. پر سر و صداترین چهره جناح راست اسرائیل امروز، بزالل اسموتریچ، وزیر دارایی، این دیدگاه را “پایان قطعی درگیری” می‌نامد. چیزی که هم اسرائیل و هم دولت ترامپ نمی‌فهمند این است که اخراج دسته‌جمعی فلسطینی‌ها به «درگیری» پایان نمی‌دهد، بلکه به آن شروع تازه می‌دهد.

نسل‌کشی در غزه یک رویداد فاجعه‌بار بوده است که پس از آن دیگر بازگشتی وجود ندارد. همه چیز هرگز آن‌طور که قبلا بود نخواهد بود. اختلافات سیاسی داخلی فلسطین برای رویارویی با عواقب آن آماده نیست و صحنه سیاسی اسرائیل آن‌قدر درگیر موج بی‌سابقه تعصب نژادپرستانه است که نمی‌تواند رهبری عمل‌گرایانه‌ای ایجاد کند تا بتواند چشم‌اندازی واقع‌بینانه برای آینده ایجاد کند. از آن‌جایی که نظام سیاسی رسمی عرب، به‌نمایندگی از ترکیب کشورهای عربی، دوباره برای بحث در مورد شرایط با ایالات متحده به میز می‌آید، کل واقعیت جیوپولیتیکی در خاورمیانه دوباره ترسیم خواهد شد.
اما یک چیز ثابت می‌ماند: مردم فلسطین آزاد نیستند و از آزادی دست برنداشته‌اند. بقیه حول این واقعیت دوباره سازماندهی خواهد شد.

ترجمه و تلخیص: سیدطاهر مجاب – خبرگزاری دید
نویسنده: قسام مودی
منبع: موندویس – Mondoweiss

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا