اسلایدشوافغانستانتحلیل و ترجمهترجمهسیاست

بازتنظیم روابط کابل ـ اسلام‌آباد با میانجی‌گری چین؛ هند نگران؟

خبرگزاری دید: چین پس از تماس هند با حکومت طالبان و حمله تروریستی پهلگام و عملیات سیندور هند، وارد عمل شد. در حالی که هند حکومت طالبان را به‌رسمیت نمی‌شناسد، اما در این اواخر تعاملات مکرری بین مقامات هندی و نمایندگان حکومت طالبان وجود داشته است.

بازتنظیم روابط کابل ـ اسلام‌آباد با میانجی‌گری چین؛ هند نگران؟

پاکستان تصمیمش را برای ارتقای روابط دیپلماتیک با افغانستان و تعیین سفیر در این کشور اعلام کرد. این امر شاخص اصلی بهبود روابط بین پاکستان و افغانستان است. این موفقیت در جریان مذاکرات سه‌جانبه در پکن که اوایل این ماه برگزار شد، حاصل شد. گمان می‌رود چین در آن نقش کلیدی داشته است. چین به‌سرعت پس از تعامل هند با طالبان، برای سازماندهی گفتگو بین اسلام‌آباد و کابل اقدام کرد. اس جی‌شنکر، وزیر امور خارجه هند، چند روز پس از آن‌که حکومت طالبان حمله تروریستی در پهلگام جامو و کشمیر را محکوم کرد، با امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجه افغانستان، صحبت کرد.

متقی به پاکستان می‌رود
به‌دنبال این تحولات، خبرگزاری PTI به نقل از منابع خود گزارش داد که انتظار می‌رود امیرخان متقی، سرپرست‌وزیر امور خارجه افغانستان، به‌زودی به اسلام‌آباد سفر کند. یک منبع دیپلماتیک گفت: «او به زودی از پاکستان بازدید خواهد کرد. تاریخ‌ها در حال تعیین هستند.» او سفر سه روزه‌ای به اسلام‌آباد خواهد داشت.

چین در بازتنظیم روابط پاکستان و افغانستان نقش دارد؟
این تحول چند روز پس از دیدار وزرای امور خارجه افغانستان و پاکستان در پکن رخ داد. طبق گزارش‌ها، گمان می‌رود چین نقش کلیدی در رفع اختلافات بین دو همسایه داشته که منجر به توافق احتمالی در مورد ارتقای روابط شده باشد.
لازم به ذکر است که پاکستان به‌طور ضمنی از تصرف کابل توسط طالبان در ۲۰۲۱ استقبال کرده بود، به این امید که این حکومت به نگرانی‌های امنیتی پاکستان رسیدگی کند. اما خلاف این امر ثابت شد و حملات مرزی تحریک طالبان پاکستان (TTP) چندین برابر افزایش یافت.
در نتیجه، روابط بین پاکستان و افغانستان به‌شدت تنزل یافت. پاکستان کابل را به فراهم کردن پناهگاه برای شبه‌نظامیان تی‌تی‌پی متهم کرده و خواستار اقدام علیه آن‌ها شده است. با این حال، طبق تفاهم اخیر بین دو کشور، انتظار می‌رود حکومت طالبان در افغانستان چنین گروه‌هایی را محدود و مهار کند و در عوض، پاکستان و چین از کابل حمایت اقتصادی و دیپلماتیک کنند.

نگرانی هند؟
چین پس از تماس هند با حکومت طالبان و حمله تروریستی پهلگام و عملیات سیندور هند، وارد عمل شد. در حالی که هند حکومت طالبان را به‌رسمیت نمی‌شناسد، اما در این اواخر تعاملات مکرری بین مقامات هندی و نمایندگان حکومت طالبان وجود داشته است.
در اقدامی قابل توجه، هند همچنین خدمات ویزا را برای شهروندان افغانستان در چندین دسته، شامل ویزای تجاری، پزشکی و ورود برای هنرمندان و بستگان، از سر گرفت. هند پس از تصرف کابل توسط طالبان، خدمات ویزا را به‌حالت تعلیق درآورده بود. پویایی‌های جیوپولیتیکی در آسیا در حال تغییر است، زیرا هند، پاکستان و چین در حال تعامل با حکومت طالبان در افغانستان هستند. ماه‌های آینده شکل‌دهی به جایگاه افغانستان در منطقه و آزمون محدودیت‌های عمل‌گرایی دیپلماتیک ممکن تعیین‌کننده باشند.

ترجمه و تلخیص: سید طاهر مجاب – خبرگزاری دید
منبع: تایمز نو – Times Now

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا