مبارزه با تروریزم در افغانستان؛ دروغ امریکا در مذاکرات با ایران و روسیه
خبرگزاری دید: با تلاشهای دولت ترامپ برای رسیدن به نوعی توافق با روسیه و ایران، همکاری در زمینه مقابله با تهدیدهای تروریستی برخاسته از افغانستان میتواند بهعنوان امتیازی (carrot) در مذاکرات مطرح شود.

چهار سال پس از خروج امریکا از افغانستان، موضوع افغانستان در اولویت سیاست خارجی واشنگتن قرار ندارد، اما با تلاشهای دولت ترامپ برای رسیدن به نوعی توافق با روسیه و ایران، همکاری در زمینه مقابله با تهدیدهای تروریستی برخاسته از افغانستان میتواند بهعنوان امتیازی (carrot) در مذاکرات مطرح شود.
نقش تهدید تروریزم
برای امریکا، با وجود پیشبینیها مبنی بر تبدیلشدن افغانستان به پایگاه گروههای تروریستی، پس از خروج امریکا، تهدیدی جدی از منطقه متوجه خاک امریکا نشده است.
برای روسیه و ایران، تهدید تروریزم بهویژه از سوی داعش خراسان (ISIS-K) بسیار واقعی و فوری است. این گروه حملات بزرگی علیه اهدافی در روسیه، ایران، و حتی چین انجام داده است.
گروه داعش خراسان (ISIS-K)
متشکل از افراد از کشورهای مختلف منطقه مانند چچن، ازبیکستان، تاجیکستان، افغانستان و پاکستان است.
این گروه مسوول حملات مرگبار از جمله:
حمله به سالن کنسرت در مسکو (مارچ ۲۰۲۴)، نزدیک به ۱۵۰ کشته.
بمبگذاری در مراسم یادبود در ایران (جنوری ۲۰۲۴)، ۸۰ کشته.
حملات قبلی به زیارتگاههای شیعه در ایران در سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳.
تحولات امنیتی پس از خروج امریکا
با خروج امریکا، حکومت طالبان خلأ امنیتی را پر کرده و عملیات ضدتروریستی انجام دادهاند، اما ممکن است کاهش حملات داعش نشانه تغییر راهبرد این گروه به عملیات برونمرزی باشد.
با این حال، حکومت طالبان با چالشهای اقتصادی و انسانی جدی مواجه است و توان محدودی برای کنترل کامل دارد.
از طرفی هم، فعالیتهای نظامی پاکستان علیه طالبان پاکستانی در شرق افغانستان، وضعیت امنیتی را پیچیدهتر کرده است.
رویکرد کشورهای منطقه
روسیه: با وجود بیاعتمادی تاریخی به طالبان، پیشنهاد کمک در مبارزه با داعش خراسان را در چارچوب سیاست عادیسازی با طالبان ارایه داده است.
ایران: از سال ۲۰۲۳ تاکنون همکاری امنیتی غیررسمی با طالبان برای خنثیسازی حملات داعش داشته است.
فرصت دیپلماتیک برای امریکا
امریکا میتواند از تجربه و توانایی اطلاعاتیاش برای شناسایی و خنثیسازی تهدیدات تروریستی استفاده کند و آن را بهعنوان پیشنهاد همکاری به روسیه و ایران ارایه دهد.
این همکاری اطلاعاتی، اگرچه باید موضوعی فرعی در مذاکرات باشد، اما میتواند نشانهای از جدیت واشنگتن برای بهبود روابط با دو کشور باشد.
پیش از حملات سال ۲۰۲۴، امریکا اطلاعات هشداردهندهای در اختیار روسیه و ایران قرار داده بود.
منافع راهبردی امریکا
کاهش تنش با روسیه در سایه خطر جنگ هستهای و بحران اوکراین. دستیابی به توافق با ایران برای مهار برنامه هستهای، جذب سرمایهگذاری خارجی، و جلوگیری از جنگ منطقهای.
نتیجهگیری
ایالات متحده میتواند از تهدید مشترک داعش خراسان بهعنوان ابزار دیپلماتیک برای نزدیکتر شدن به روسیه و ایران استفاده کند. با توجه به خطر واقعی برای این دو کشور، همکاری اطلاعاتی در زمینه مبارزه با تروریزم میتواند پایهای برای کاهش تنش و تعاملات گستردهتر باشد—هم در راستای منافع امریکا و هم برای ثبات منطقه.
ترجمه و تلخیص: سید طاهر مجاب – خبرگزاری دید
نویسنده: متیو مای
منبع: ریل کلیر ورلد – RealClearWorld