خبرگزاری دید: در حالی که طالبان سعی دارد با هر دو طرف تعامل داشته باشد، اما شراکت راهبردی نزدیک چین با پاکستان و تمایلش به تعامل با کابل، شرایط را برای هند پیچیدهتر کرده است.

پُستهای پاکستان در شورای امنیت سازمان ملل چالش دیپلماتیک تازهای برای مبارزه هند با تروریزم ایجاد کردهاند.
در ۵ جون، شهباز شریف نخستوزیر پاکستان اعلام کرد که اسلامآباد بهعنوان رییس و معاون رییس دو کمیته مهم شورای امنیت سازمان ملل منصوب شده است: کمیته تحریمهای طالبان که از طریق قطعنامه ۱۹۸۸ تشکیل شده، و کمیته مبارزه با تروریزم که اجرای قطعنامه ۱۳۷۳ را پیگیری میکند؛ این قطعنامه پس از حملات ۱۱ سپتمبر به تصویب رسید.
اسلامآباد همچنین مسئول دو گروه کاری منصوب شده است: یکی با دانمارک در خصوص مسایل مستندسازی و رویهای، و دیگری گروه تازهتأسیسشدهای با یونان که وظیفه تحلیل اثربخشی تحریمهای سازمان ملل را بر عهده دارد. پاکستان همچنین قرار است ماه آینده ریاست شورای امنیت را بر عهده بگیرد.
پاکستان که در جون سال گذشته بهعنوان عضو غیر دایم شورای امنیت انتخاب شد، از اول جنوری دورهاش را آغاز کرده و این دوره تا ۳۱ دسمبر ۲۰۲۶ ادامه خواهد داشت. این هشتمین دوره حضور پاکستان در شورای امنیت است. عاصم افتخار احمد، نماینده دایم پاکستان در سازمان ملل، بار دیگر بر تعهد این کشور برای استفاده از این بستر جهت برجستهسازی مسئله کشمیر و تلاش برای جلوگیری از تأثیرات منفی تروریزم تأکید کرد.
در حالی که روابط میان کابل و اسلامآباد طی ماههای اخیر بهشدت تنزل یافته بود، اکنون دو طرف تصمیم گرفتهاند سطح روابط خود را به سطح سفیر ارتقا دهند؛ توافقی که در جریان نشست غیررسمی میان وزرای خارجه پاکستان، افغانستان و چین حاصل شد و دینامیکهای منطقهای را بیشتر تغییر داده است.
دو کشور حتی در زمان بروز تنشها میان هند و پاکستان نیز ارتباطات خود را حفظ کردند. در حالی که طالبان سعی دارد با هر دو طرف تعامل داشته باشد، اما شراکت راهبردی نزدیک چین با پاکستان و تمایلش به تعامل با کابل، شرایط را برای هند پیچیدهتر کرده است.
هماهنگی نزدیکی میان اسلامآباد و پکن علیه هند در شورای امنیت و سایر نهادهای بینالمللی وجود دارد. پاکستان از این جایگاه برای تبلیغ ادعاها درباره حمایت هند از حملات تروریستی در خاک پاکستان، بهویژه حملات گروههای بلوچ، بهره خواهد برد.
اسلامآباد همچنین تلاش کرده است مسئولیت اقدامات تحریک طالبان پاکستان را به افغانستان و هند نسبت دهد. گرچه این پُستها بهطور مستقیم اختیارات زیادی بهدست پاکستان قرار نمیدهند، اما فضای بیشتری برای مطرح کردن مسایل مطابق با منافعش و انحراف توجه نسبت به نگرانیهای هند فراهم میکنند. پاکستان همچنین قاطعانه با تلاش هند برای کسب عضویت دایم در شورای امنیت مخالفت خواهد کرد.
ترجمه و تلخیص: سید طاهر مجاب ـ خبرگزاری دید
منبع: بنیاد تحقیقاتی دیدبان – ORF