اسلایدشوجهانسیاستگزارشنظامی

فرید زکریا: بی‌ثباتی در سیاست‌های ترامپ اعتبار آمریکا را فرسوده است

خبرگزاری دید: فرید زکریا، روزنامه‌نگار و تحلیلگر برجسته مسائل بین‌الملل، در یادداشت تازه خود در روزنامه واشنگتن‌پست نوشته که عربستان سعودی، ترکیه و پاکستان با امضای توافق دفاعی مشترک در مکه متعهد شدند حمله به یکی را حمله به همه تلقی کنند. او این اقدام را نشانه‌ای از نزدیکی ریاض و انقره پس از سال‌ها رقابت دانست و دلیل اصلی آن را کاهش اعتماد به تعهدات امنیتی دونالد ترامپ عنوان کرد.

زکریا تأکید کرده که آمریکا طی هشت دهه گذشته علاوه بر قدرت نظامی و اقتصادی، اعتبار خود را به‌عنوان سرمایه راهبردی حفظ کرده بود؛ متحدان انتظار داشتند تعهدات واشنگتن پایدار باشد و رقبای آمریکا نیز تهدیدهای آن را جدی بگیرند، اما بی‌ثباتی در تصمیمات ترامپ باعث شده متحدان به‌جای اتکای کامل به آمریکا، به فکر ایجاد گزینه‌های جایگزین باشند؛ از خرید سامانه‌های تسلیحاتی غیرآمریکایی در اروپا و بازنگری کانادا در خرید جنگنده اف-۳۵ گرفته تا تقویت صنایع دفاعی داخلی و اکنون ایجاد ساختارهای امنیتی مستقل‌تر از سوی عربستان، ترکیه و پاکستان.

او افزوده که این تحولات به معنای فروپاشی فوری اتحادهای آمریکا نیست، اما نشانه‌ای از فرسایش تدریجی اعتماد به واشنگتن محسوب می‌شود. حتی اسرائیل نیز در برخی موارد پیشنهادهای ترامپ درباره غزه را با احتیاط دنبال کرده است. به گفته زکریا، قدرت‌های بزرگ معمولاً نه فقط با شکست نظامی، بلکه زمانی افول می‌کنند که دیگر کشورها آرام‌آرام از سازمان‌دهی جهان خود حول محور آنها دست بکشند.

زکریا در پایان هشدار داده که آمریکا همچنان قدرت نظامی و اقتصادی بزرگی است، اما اعتبار آن در معرض فرسایش قرار گرفته است. وقتی متحدان دیگر مطمئن نباشند وعده‌ها و تهدیدهای واشنگتن پایدار است، به‌جای تبعیت، به دنبال ساختن گزینه‌های جایگزین می‌روند و این می‌تواند آغاز روندی تدریجی برای کاهش نفوذ آمریکا باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا