آخرین اخبارافغانستانتحلیلصلح

سکوت راه حل نیست!

در انتخابات سرنوشت سازی که آینده سیاسی کشور به آن وابسته است، لازم است تا نظرات و نتایج تلاشهای شبانه روزی نهادهای نظارتی بدون کدام مشکل از طریق رسانه‌ها با مردم افغانستان شریک ساخته شود.

امروز رییس یکی از نهادهای ناظر انتخاباتی «تیفا» بنیاد انتخابات شفاف افغانستان، نعیم ایوب‌زاده در مقابل رسانه‌های داخلی و بین‌المللی از تهدید بعضی از تیم‌های انتخاباتی برای افشا کردن نتیجه تحقیقات این نهاد در رابطه با نتایج انتخابات ریاست جمهوری سخن گفت، وی اظهار داشت که این نهاد نمی‌تواند به دلیل در خطر قرار گرفتن جان همکاران شان نتایج را با مردم افغانستان شریک کند.
در این شرایط این سئوال مطرح می‌شود که واکنش تیفا در مقابل تهدیدات بعضی از تیم‌های انتخاباتی چقدر به سود انتخابات و دموکراسی نوپای کشور است؟
جناب نعیم ایوب‌زاده مسئولیت یکی از نهادهای ناظر انتخاباتی را بر عهده دارد و می‌داند که برای کارکرد درست سیستم انتخابات باید نظارت دقیق و همه جانبه از همه انتخابات‌های کشور صورت بگیرد. تا در پرتو قانون اساسی کشور، قانون انتخابات و دیگر قوانین نافذه کشور بتوانیم با برگزاری انتخابات شفاف، صادقانه و عاری از تقلب به اعتبار و جایگاه انتخابات به عنوان یکی از ستون‌های اصلی جمهوریت و دموکراسی در کشور کمک کنیم.
اما زمانی که یکی از نهادهای ناظر به عدم انتشار نتایج تلاش‌هایش از نظارت پروسه انتخابات بنا به هر دلیلی حرف می‌زند، یادآواری می‌کند که تا چه اندازه ما در منجلاب فساد و بی قانونی فرو رفته‌ایم. به نظر آقای نعیم ایوب‌زاده روزانه چند نفر برای بقای نظام جمهوری اسلامی جان خود را از دست می‌دهند و قربانی می‌شوند؟ چقدر خبرنگار و ژورنالیست برای حفظ حق آزادی رسانه‌ها در کشور هدف حملات انتحاری و انفجاری تروریست‌ها قرار گرفته‌اند؟ چه تعداد از مردم فقط به خاطر رای دادن انگشتهای‌شان قطع شد و با تمام این شرایط هزینه کردند و قربانی دادند تا جمهوریت باقی بماند و جمهوریت تنها راه نجات سیاسی مردم افغانستان است.
با تمام این موارد وقتی تیفا از فساد موجود در انتخابات آگاهی یافته است آیا نباید بر اساس وظیفه‌ای که دارد این معلومات را با مردم افغانستان شریک کند؟ آیا مگر تمام امکانات مالی و تسهیلاتی که در اختیاز این نهاد و دیگر نهادهای مشابه از طرف حامیان دموکراسی در جهان صورت می‌گیرد به همین علت نیست که راستی و حقایق در رابطه با انتخابات را از طرق قانونی تحقیق کرده و با مردم شریک نمایند!
به نظر من تمام افرادی که در چنین نهادهایی مشغول وظیفه هستند از اهمیت وظیفه خود با خبرند واز مسئولیتی که در قبال آن دارند بی‌اطلاع نیستند. نظارت از انتخابات در تمام کشورهای فاسد جهان هزینه زیادی می‌طلبد و اگر به درستی وظیفه خود را انجام دهند مطمئنا تاثیر بسزایی در روند دموکراسی سازی جامعه خواهند داشت.
تهدید به هر روش و هدفی که باشد جرم است. قانون جزا در این مورد کاملاً شفاف است و قانون انتخابات افغانستان نیز در این مورد به صورت مشخص به تفصیل شرح داده است. در انتخابات سرنوشت سازی که آینده سیاسی کشور به آن وابسته است، لازم است تا نظرات و نتایج تلاشهای شبانه روزی نهادهای نظارتی بدون کدام مشکل از طرق رسانه‌ها با مردم افغانستان شریک ساخته شود. همچنین هر تیم انتخاباتی فارغ از میزان قدرت و تعیین کنندگی‌اش که اقدام به تهدید این نهاد و دیگر نهادهای ناظر کرده، باید شناسایی و به پنجه قانون سپرده شود.
نباید تیفا به عنوان یکی از نهادهای ناظر انتخابات به سیاست تهدید دموکراسی و جمهوریت جواب مثبت بدهد با پذیرش تمام خطرات ناشی از آن، اگر رسانه‌ها و نهادهای ناظر به عنوان رکن اصلی دموکراسی در این قسمت شریک دزد شوند، از قافله جمهوریت چیزی باقی نخواهد ماند و آینده این کشور رو به تباهی خواهد گذاشت.
تیفا و دیگر نهادهایی که با مشکل مشابه روبرو اند باید با جرئت و صلابت دست به افشاگری بزنند و لیست تمام تیم‌هایی را که تهدیدشان کرده اند، از طرق رسانه ها با مردم شریک کنند. برای نشان دادن عزم جزم مردم جهت حمایت دموکراسی و مردم سالاری باید نتایج تحقیقات خود را به ذکر روش‌های به کارگیری این تحقیقات به صورت صادقانه و با حفظ امانت داری، با مردم شریک کنند. آقای نعیم ایوب‌زاده کاملاً باخبر باشند که مردم افغانستان برای حمایت از ارزش‌های ملی و مدنی خود همانطور که روزانه صدها شهید و قربانی داده‌اند از آن‌ها حمایت خواهند کرد.
نهادهای عدلی و قضایی باید نسبت به این موضوع سکوت نکنند و برای شفافیت بیشتر با حفظ بی‌طرفی از تمام نهادهای ناظر انتخاباتی حمایت کنند و تحقیقات همه شمول خود را برای پیدا کردن حقیقت به راه اندازند. این موضوع محکی است برای نشان دادن ظرفیت اخلاقی و تخنیکی نهادهای عدلی و قضایی کشور که سر بزنگاه به داد مردم و کشور می‌رسند.

Related Articles

Back to top button