آخرین اخبارآزادی بیاناسلایدشوافغانستانحقوق بشررسانه‌ها

سقوط اخلاقی یک رسانه/ مخاطبان: “روزنامه ۸ صبح” یهودی است

خبرگزاری دید: “روزنامه ۸ صبح” درباره واکنش شهروندان کشور در رابطه با شهادت یحیی سنوار مطلبی را با این عنوان “چرا «سنوار» قهرمان هموطنان ما می‌شود؟”  منتشر کرده است. در این میان واکنش اکثریت کاربران در این نبشته روزنامه ” ۸ صبح” قابل تأمل است. اکثریت به اتفاق مخاطبان روزنامه “۸ صبح” را به دلیل انتشار این مطلب مورد انتقاد قرار داده و این روزنامه را یهودی خوانده‌اند.

سقوط اخلاقی یک رسانه/ مخاطبان: روزنامه "8 صبح" یهودی است

در مطلب “چرا «سنوار» قهرمان هموطنان ما می‌شود؟” روزنامه ۸ صبح برای آنکه پیش زمینه‌ی فکری به مخاطب بدهد پاراگراف اول را اینگونه آغاز نموده است: “یحیی سنوار مغز متفکر حملات هفتم اکتوبر بود، که باعث مرگ صدها غیرنظامی شد. گفته می‌شود چه در زمان حیات هنیه و چه پس از آن‌که سنوار رهبر حماس شد، یکی از شروط آزادی گروگان‌های اسراییلی، تضمین خروج امن او از غزه بود که مورد قبول طرف مقابل قرار نگرفت.”

واکنش اکثریت کاربران در این نبشته روزنامه ” ۸ صبح” قابل تأمل است. اکثریت به اتفاق مخاطبان، روزنامه “۸ صبح” را به دلیل انتشار این مطلب مورد انتقاد قرار داده و این روزنامه را یهودی خوانده‌اند.

عبدالناصر اچکزی در کمنتی خطاب به روزنامه” ۸ صبح” نوشته است: ” شما غلامان روشنفکر چرا غافلید؟

ما به دنبال قهرمان نیستیم. ما از کسی حمایت می‌کنیم که در برابر هوای نفس جنگید.از کسی تمجید می‌کنیم که جنگید تا به مردمش آزادی و آرامش نصیب کند نه غلامی و بردگی. شما به حرف‌های فریب‌کارانه اسرائیل و ناتو فریب نخورید.بدانید یا کوشش کنید که بفهمید حقیقت چیست؟ روشنفکری به این معنی نیست که از ظالمین و قاتلین و متجاوزین حمایت کنید.حیثیت و اعتبار روزنامه خود را با این خبر خدشه دار کردید. حال بیشترین فهمیدند که همه اخبار شما بی‌طرفانه نیست.”

غلام ربانی برهانی نیز خطاب به “روزنامه ۸ صبح”  گفته است: ” شرم کنید و خجالت بکشید با ظاهر شدن در این نقش! همین اتهام واهی و بی اساس (  تضمین خروج امن  از غزه) خیلی رذیلانه و برجسته ترین نماد نوکر بودن این رسانه است. این رسانه روزگاری رسانه ای خیلی ارزشمند بود ولی افسوس …..

او( سنوار)‌ یک قهرمان بود و با افتخار در سنگر دفاع از خانه و کاشانه‌اش در برابر وحشی ترین جنایتکاران تاریخ در جنگ رو‌ در رو به  شهادت رسید. روحش شاد و‌نفرین بر دشمنانش از هر طیف ‌و در هر لباسی که هستند.”

اغلب کاربران با گذاشتن نظریات خود در پایین مطلب “روزنامه ۸ صبح” نیز واکنش‌هایی مشابه با موارد ذکر شده فوق را داشته‌اند.

در ادامه روزنامه ۸ صبح در این مطلب خود از منظرجامعه شناسی و روان شناختی، جامعه در جست و جوی ” قهرمان” را به دو گروه تقسیم کرده است. گروهی که مبنای انتخاب فکری آنان هویت اجتماعی و سطح تحصیلات در جامعه است و گروهی دیگر که تحت تأثیر و تحمل رنج و سختی در جامعه است.

روزنامه “۸ صبح” تفسیر خود را از مفهوم “قهرمان” اینگونه بیان داشته است: قهرمانان اغلب منعکس‌کننده آرزوهای اخلاقی و فکری یک جامعه هستند. در جوامعی با درصد بالای سواد، قهرمانان از نماد قدرت‌های فزیکی به قهرمانانی که مظهر فضایل فکری، اخلاقی و اجتماعی هستند، تغییر می‌کنند. اما در جوامع با سطح سواد پایین، این موضوع برعکس است.

“روزنامه ۸ صبح” در این نبشته خود به طور صریح به خرد جمعی هموطنان تاخته است به نوعی شهروندان کشور را در گروه دوم تقسیم بندی خود از نگاه اندیشه اجتماعی قرار داده است. اجتماعی که در سطح پایین سواد قرار داشته و واکنش آنها به موضوعات روز و انتخاب شان در فیگو‌رهای اجتماعی، برگرفته از اندوه و آلامی ست که به طور روزمره با آن مواجه‌اند.

اگر فرض را بر این بگیریم که هموطنان ما بخاطر حمایت از مردم فلسطین و همچنین قهرمان خواندن یحیی سنوار مورد هتاکی قرار بگیرد و در کته گوری گروه دوم جامعه شناختی روزنامه ۸ صبح قرار داشته باشد پس باید این مسئله را مطرح نمود که جبهه گیری ” روزنامه ۸ صبح” در کدام گروه قرار دارد؟ آیا جامعه یهودی اسرائیل در دسته اول تقسیم بندی “روزنامه ۸ صبح” است؟ آیا این جنگ یکطرفه است؟ آیا دولت و سربازان اسرائیلی که در نقطه مقابل “یحیی سنوار” که همه روزه شهرها و بیمارستان‌ها و مکتب‌ها را مورد هدف قرار می‌دهند جامعه مورد قبول “روزنامه ۸ صبح” است؟

با این وجود آنچه که برای رسانه مهم است، شناخت از جامعه مخاطبی‌ست که متعلق به آن است. رسالت رسانه‌یی این است که حقایق و تعلقات فکری شهروندان و حمایت از اندیشه‌های اجتماعی، فرهنگی، سیاسی  مخاطب درسیاست گذاری یک رسانه در اولویت باشد.

ناگفته نماند که درهیچ شرایطی از تاریخ کشورها، یک جامعه مطلوب با چگالی بالای سطح هوشیاری و علمی منوط به بی‌طرفی و بی‌تفاوتی نسبت به اوضاع پیرامون نیست. بلکه جوامع بشری بر اساس منافع خود واکنش نشان می‌دهند. در این میان مبانی ارزشی اخلاقی نیز جزء لاینفک خصوصیات انسانی‌ست مبارزه با ظلم، دفاع از حق و در صف حمایت از مظلوم قرار گرفتن.

نمی توان یک جامعه را به دلیل درهم تنیدگی فکری با جریان های سیاسی مبارز علیه استبداد جهان، پس مانده خواند بلکه سطح هوشیاری و بالندگی جامعه را نشان می دهد که بر اساس مقتضات شرایط عینی کشور خود در تعاملات جهانی سهم می‌گیرند.

متاسفانه از دیرباز یکی از دلایل مهم فروپاشی ساختار اجتماعی و سیاسی در کشور، خلای توجه اغلب رسانه‌ها، به ارزش‌های انسانی و ساختارهای پیوندهای فکری و فرهنگی با جوامع دیگر بوده است بدین لحاظ اکثریت رسانه‌های کشور بدون مد نظر داشت حقایق و منافع کلان جامعه و ارزش های ریشه دار در آن ،  با دریافت پول‌های سفارت خانه‌های خارجی تحت عناوینی چون فراگیری دموکراسی غربی، آزادی بیان، حقوق‌بشر و …در پی عقب مانده نشان دادن سطح فکری هموطنان بوده‌اند.

با این وجود پیش از همه ناخن انتقاد به سوی همین رسانه‌هایی بر میگردد که در دامنه بازی های سیاسی و تعاملات جهانی نتوانسته اند افکار عمومی را به سمتی جهت دهند که منافع کلان ملی و وحدت و برادری در جامعه رنگ بگیرد بلکه خود در دامن پروژه های ویرانگری غرق شدند که ریشه جامعه را هدف قرار داده بود.

نویسنده: سید باقر واعظی

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا