آخرین اخباراسلایدشوافغانستاناقتصاد و توسعهپاکستانتحلیلترجمهسیاست

آیا آمریکا از طالبان حمایت مالی می‌کند؟ سوابق چه نشان می‌دهد

مترجم: سید‌طاهر مجاب – خبرگزاری دید

خبرگزاری دید: گزارشی USAID در سپتمبر ۲۰۲۴ نشان داد که ۶۹۷.۰۱۹.۰۰ دالر توسط دولت ایالات متحده برای پاسخ بشردوستانه در افغانستان در سال مالی ۲۰۲۴ هزینه شده است، زیرا بیش از ۲۳.۷ میلیون نفر در این کشور به کمک نیاز دارند. بورچت در دسمبر ۲۰۲۳ لایحه‌ای به نام «قانون بدون دالر مالیاتی برای طالبان» ارایه کرد که در آن تلاش می‌کرد کمک‌های مالی ایالات متحده به این گروه را متوقف کند، اما این لایحه در سنای تحت کنترل دموکرات‌ها پیش نرفت.

آیا آمریکا از طالبان حمایت مالی می‌کند؟ سوابق چه نشان می‌دهد

نماینده جمهوری‌خواه روز دوشنبه ادعا کرد که ایالات متحده به طالبان در افغانستان کمک مالی می‌کند و این اظهارات باعث بررسی مجدد کمک‌های مالی شده است که به این کشور ارسال می‌شود.
تیم بورچت، نماینده تنسی، به ایلان ماسک پس از آن در اکس پاسخ داد که نامه سرگشاده‌ای را از بورچت به دونالد ترامپ رییس جمهور منتخب به اشتراک گذاشت و از او خواست از رسیدن بودجه به این گروه جلوگیری کند.

چرا اهمیت دارد
ایالات متحده طالبان را به‌عنوان سازمان تروریستی طبقه‌بندی کرده است. زمانی که ایالات متحده و متحدانش در ۲۰۰۱ به افغانستان حمله کردند، طالبان را از قدرت کنار زده و بعداً به ایجاد دولت‌های جایگزین کمک کردند.
زمانی که ایالات متحده نیروهایش را در ۲۰۲۱ از افغانستان خارج کرد، طالبان کنترل این کشور را دوباره به دست گرفتند. آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه امریکا، به‌دلیل نقشش در این عملیات که منجر به فروپاشی دولت اشرف‌غنی شد، به‌شدت مورد انتقاد قرار گرفت.

چه باید بدانیم
آژانس توسعه بین‌المللی ایالات متحده (USAID) در گزارشی در جنوی ۲۰۲۴ گفت که ایالات متحده بزرگ‌ترین کمک‌کننده بشردوستانه در افغانستان است که از اواسط ماه آگست ۲۰۲۱ نزدیک به ۲ میلیارد دالر کمک ارایه کرده است.
در آن گزارش، USAID گفته بود که هیچ کمکی به طالبان نمی‌کند.
سوابق نشان می‌دهد که طالبان پول ایالات متحده را دریافت می‌کند.
گزارش می ۲۰۲۴ از سوی بازرس ویژه برای بازسازی افغانستان (سیگار) نشان داد که از زمان بازگشت طالبان به قدرت در آگست ۲۰۲۱، حدود ۱۰.۹ میلیون دالر کمک امریکا به جیب طالبان راه یافته است.
سرمفتش خاص برای بازسازی افغانستان گفت که این امر به‌خاطر ساختاری است که دولت قبلی افغانستان برای بهره‌مندی از آژانس‌هایی بین‌المللی ایجاد کرده بود.
در این گزارش آمده است که سازمان‌های غیردولتی (NGO) و سازمان‌های بین‌المللی عمومی (PIO) برای “کمک به مردم افغانستان” ضروری تشخیص داده شدند، اما ساختار مالیات، پرداختی‌های آب و برق و سایر هزینه‌ها برای فعالیت در این کشور به این معنی است که دولت افغانستان در این کار سهم دارد.
در همین حال، هر پولی که سازمان ملل خرج می‌کند، از این مالیات معاف است.
در گزارش سرمفتش خاص برای بازسازی افغانستان آمده است که حصول اطمینان از صرف این پول برای کسانی که به کمک نیاز دارند، در مواقعی با مداخلات حکومت تحت کنترل طالبان در فعالیت‌های سازمان‌های غیر دولتی و عمومی PIO روبرو می‌شد.
در این گزارش آمده است: “جمع‌آوری مستقیم مالیات‌ها، هزینه‌ها، عوارض و خدمات آب و برق از فعالیت‌هایی که توسط دولت ایالات متحده تمویل می‌شود، در چشم مردم به حکومت تحت کنترل طالبان مشروعیت می‌دهد. به عنوان مثال، شرکای تطبیقی ​​گزارش دادند که طالبان با کسب اعتبار برای کمک‌های ارایه‌شده به مردم افغانستان، از کمک‌رسانی به عنوان تبلیغات استفاده می‌کند.”
مشکل دیگری که ممکن است باعث نگرانی بورچت و دیگران شود این است که سازمان‌ها مالیات‌ها و هزینه‌های وضع شده توسط حکومت افغانستان را به‌طور مداوم گزارش نمی‌کنند، به این معنی که نظارت محدود است.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده به نیوزویک گفت که ۱۰.۹ میلیون دالر در گزارش سیگار برای کسر معاش ضروری و عملیات‌های بشردوستانه است. آن‌ها گفتند که ایالات متحده به طالبان یا بانک مرکزی افغانستان کمک نمی‌کند.
گزارشی USAID در سپتمبر ۲۰۲۴ نشان داد که ۶۹۷.۰۱۹.۰۰ دالر توسط دولت ایالات متحده برای پاسخ بشردوستانه در افغانستان در سال مالی ۲۰۲۴ هزینه شده است، زیرا بیش از ۲۳.۷ میلیون نفر در این کشور به کمک نیاز دارند.
بورچت در دسمبر ۲۰۲۳ لایحه‌ای به نام «قانون بدون دالر مالیاتی برای طالبان» ارایه کرد که در آن تلاش می‌کرد کمک‌های مالی ایالات متحده به این گروه را متوقف کند، اما این لایحه در سنای تحت کنترل دموکرات‌ها پیش نرفت.

مردم چه می‌گویند
تیم بورچت، در نامه‌ای سرگشاده به دونالد ترامپ رییس جمهور منتخب، گفت: “ایالات متحده امریکا نباید به دشمنانش در خارج از کشور کمک مالی کند. امریکایی‌ها را در اولویت قرار دهید.”
سارا آدمز، مقام سابق سیا، در اکس گفت: “حقیقت این است که این تروریست‌ها جامعه اطلاعاتی ما، وزارت دفاع و حتی برخی از باهوش‌ترین ذهن‌های ما را فریب داده‌اند. اگر طالبان می‌توانند آن‌ را دستکاری کنند، تصور کنید دشمن نزدیک و همتای ما چه کاری می‌تواند انجام دهد.”
یو‌اس‌ای‌آی‌دی در گزارش جنوری ۲۰۲۴ خود گفت هیچ کمکی به مقامات طالبان ارایه نمی‌کند. ما به طور مداوم محیط عملیاتی را برای جلوگیری و کاهش خطرات تقلب، انحراف و سوء‌استفاده – و اطمینان از این‌که این کمک به دست طالبان نمی‌رسد، تجزیه و تحلیل می‌کنیم.”

بعد چه
ترامپ از نحوه عملکرد رییس جمهور جو بایدن در مورد خروج از افغانستان انتقاد کرده است و احتمالاً پس از بازگشت به کاخ سفید، موضع سخت‌تری در مورد سیاست خارجی اتخاذ خواهد کرد.
بورچت در نامه خود خواستار حمایت رییس جمهور آینده برای احیای لایحه‌اش شده است که با کانگرس تحت کنترل جمهوری‌خواهان می‌تواند راه آسان‌تری داشته باشد.

نویسنده: دن گودینگ
منبع: نیوزویک – Newsweek

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا