اسلایدشوافغانستانامنیت و حوادثتحلیلترجمهجنگجهانسیاست

ترامپ و جنگ سرد جدید

مترجم: سید طاهر مجاب – خبرگزاری دید

خبرگزاری دید: به طور کلی، جهان به نظر می‌رسد که از هر زمان دیگری از پایان جنگ سرد به این سو خطرناک‌تر باشد. چین جایگزین شوروی به عنوان رقیب اصلی ایالات متحده شده است، ابرقدرتی که از لحاظ اقتصادی و تکنولوجیکی به مراتب قوی‌تر از شوروی‌ است.

نشریه فارین افیرز در مطلبی با عنوان “چگونه جنگ سرد جدید را می‌توان پیروز شد” به سیاست خارجی روسای جمهور امریکا، به‌شمول ریگان و ترامپ، در زمان‌های مختلف پرداخته و پیشنهاد کرده که برای رقابت با چین، ترامپ باید از ریگان بیاموزد.

کمپاین انتخاباتی دونالد ترامپ در ۲۰۲۴ شباهت زیادی به کمپاین رونالد ریگان در ۱۹۸۰ داشت. شعارهای «صلح از طریق قدرت» و «آیا امروز نسبت به چهار سال پیش وضعیت بهتری دارید؟» دو شعار معروف ریگان هستند که هنوز به یاد مانده‌اند. کم‌تر کسی می‌داند که در ۱۹۸۰، ریگان از شعار «امریکا را دوباره بزرگ بسازید» نیز استفاده کرد، به‌ویژه در سخنرانی پذیرش نامزدی‌اش در کنوانسیون.

این نشریه همچنین به شباهت‌ها و تفاوت‌های بزرگ میان ترامپ و ریگان نیز اشاره کرده است.
در ارتباط به تفاوت‌ها، ترامپ حامی سیاست‌های حمایتی است؛ اما ریگان طرفدار تجارت آزاد بود. ترامپ به اندازه‌ای که ریگان نسبت به مهاجرت غیرقانونی بی‌تفاوت بود، نسبت به آن سخت‌گیر است. ترامپ نسبت به حاکمان اقتدارگرا همدل است، در حالی که ریگان مشتاق ترویج دموکراسی بود. شخصیت عمومی ترامپ به اندازه‌ای که شخصیت ریگان گرم و بزرگوار بود، تند و انتقام‌جو است.

در این مطلب گفته شده که تاریخ‌نگاران معمولاً روسای جمهور مدرن را بیشتر براساس موفقیت‌ها و ناکامی‌های سیاست خارجی‌شان قضاوت می‌کنند تا دستاوردهای داخلی‌شان. مانند ریگان، ترامپ نیز چندین بحران سیاست خارجی را از رییس‌جمهور پیشین به ارث خواهد برد.

در ۱۹۸۰، ایران و عراق در جنگ بودند و شوروی‌ها به افغانستان حمله کرده بودند. امروز، ایران به‌جای عراق با اسرائیل در جنگ است و این اوکراین است، نه افغانستان، که در تیررس کرملین قرار دارد. در آن زمان، نیکاراگوئه تازه به انقلاب کمونیستی ساندینیستا تسلیم شده بود. امروز، ونزوئلا پس از ۲۵ سال حکومت چاویستا به یک دولت ناکام تبدیل شده است.

به طور کلی، جهان به نظر می‌رسد که از هر زمان دیگری از پایان جنگ سرد به این سو خطرناک‌تر باشد. چین جایگزین شوروی به عنوان رقیب اصلی ایالات متحده شده است، ابرقدرتی که از لحاظ اقتصادی و تکنولوجیکی به مراتب قوی‌تر از شوروی‌ است.
فارین افیرز دردادامه می‌گوید که سیاست خارجی ترامپ در ظاهر خطرناک‌تر از سیاست بایدن به نظر می‌رسد. اما این بی‌توجهی دولت بایدن به مفهوم بازدارندگی بود که باعث یک سلسله فجایع شد: ابتدا در افغانستان، سپس در اوکراین و بعد در اسرائیل، و شرایطی را ایجاد کرد که می‌تواند منجر به فاجعه‌ای بسیار بزرگ‌تر شود: یعنی محاصره تایوان توسط چین.

به همین ترتیب، منتقدان ریگان در داخل و خارج او را به داشتن سیاست‌های خطرناک متهم می‌کردند، اما در واقع، در دوره جیمی کارتر، رییس جمهور پیش از او، شوروی‌ به افغانستان حمله کرد که یکی از خطرناک‌ترین لحظات جنگ سرد بود.

در ۱۹۸۰، بسیاری پیش‌بینی این‌که ریگان جنگ سرد را پایان دهد و واقعاً صلح از طریق قدرت به ارمغان آورد را مسخره می‌کردند.
امروز، این استدلال که ترامپ ممکن است دست به کار مشابهی بزند، برای بسیاری غیرمعقول به نظر می‌رسد. اما خرد تاریخی تا حدی در یادآوری این است که رویدادهای بزرگ و غیرمنتظره تا چه اندازه بعید به نظر می‌رسیدند، حتی فقط چند سال قبل از وقوع‌شان.

مطلب در ادامه چنین نتیجه‌گیری کرده که موفقیت در سیاست خارجی می‌تواند اعتبار یک رییس‌جمهور را به‌طور چشمگیر تغییر دهد. این‌گونه بود که ریگان به موفقیت رسید؛ و شاید همین امر در مورد ترامپ نیز صدق کند.

نویسنده: نیل فرگوسن

منبع: فارین افیرز – Foreign Affairs

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا