مترجم: سیدطاهر مجاب – خبرگزاری دید
خبرگزاری دید: ترامپ پیش از ترک دفترش روند خروج را آغاز کرده بود، و بایدن اجازه داد، این روند ادامه یابد. اما شکست در نحوه اجرای آن بود. ما شاهد بودیم که میلیاردها دالر تجهیزات امریکایی در این کشور باقی ماند و خروج غیرنظامیان و متحدان، پیش از آنکه آخرین سربازان امریکایی این کشور را ترک کنند، با هرجومرجی بزرگی همراه شد. با در نظر گرفتن وضعیت ناپایدار حکومت ائتلافی امریکا در کابل، احتمالاً طالبان در هر صورت دوباره قدرت را به دست میگرفت.
![میراث سیاست خارجی شکستخورده جو بایدن](/wp-content/uploads/2025/01/download-21.jpg)
با پایان یافتن دوران سیاست خارجی بایدن-بلینکن، لازم است که میراث آنها بهصورت واقعبینانه تحلیل شود. فارغ از تبلیغات حزبی و بدون در نظر گرفتن موفقیتهای احتمالی دولت دوم ترامپ، سیاست خارجی جو بایدن و آنتونی بلینکن از هر دو دیدگاه نیومحافظهکارانه و واقعگرایانه، کاملاً فاجعهبار بوده است.
میتوان استدلال خوبی را مطرح کرد؛ اینکه واشنگتن نباید در سایر کشورهای جهان مداخله کند. موافقم، اما دولت بایدن نه تنها امریکا را در خارج از این کشور بیشتر درگیر ساخت، بلکه سعی کرد از قدرت خود در راستای دیپلماسی استفاده کند، اما بهطرز چشمگیری شکست خورد.
وقتی بایدن پس از ترور رییس جمهور هائیتی با اعزام نیروهای امریکایی به این کشور در جولای ۲۰۲۱ موافقت کرد، اشتباه نسبتا کوچک اما معنادار رخ داد. در حال حاضر، امریکا حضور قابل توجهی ندارد، اما از ماموریت حفظ صلح به رهبری کنیا حمایت میکند که تاکنون فاجعهبار بوده است. ائتلاف دولتی مورد حمایت امریکا با فساد، خشونت گروههای تبهکار و فقر هنوز هم بیداد میکند.
در عین حال، مشخص شده که سربازان کنیایی مرتکب نقض حقوق بشر در کنیا و سایر ماموریتها شدهاند. بایدن از ادامه دخالت امریکا در هائیتی پس از پشتیبانی واشنگتن و حمایت مالی از ماموریت جدید سازمان ملل اطمینان حاصل کرد.
یک اشتباه جدی در آگست ۲۰۲۱ رخ داد، زمانی که بایدن خروج نیروهای امریکایی از افغانستان را رهبری کرد. واضحتر بگویم، نیروهای امریکایی نباید در نزدیکی افغانستان میبودند، و بایدن بهخاطر این خروج، اما فقط تا حدی، قابل ستایش است. رییسجمهور ترامپ پیش از ترک دفترش روند خروج را آغاز کرده بود، و بایدن اجازه داد، این روند ادامه یابد. اما شکست در نحوه اجرای آن بود. ما شاهد بودیم که میلیاردها دالر تجهیزات امریکایی در این کشور باقی ماند و خروج غیرنظامیان و متحدان، پیش از آنکه آخرین سربازان امریکایی این کشور را ترک کنند، با هرجومرجی بزرگی همراه شد. با در نظر گرفتن وضعیت ناپایدار حکومت ائتلافی امریکا در کابل، احتمالاً طالبان در هر صورت دوباره قدرت را به دست میگرفت.
رییس جمهور بایدن برای جلوگیری از تهاجم پوتین به اوکراین ناتوان بود در حالی که نیمهجان تلاش میکرد در مذاکرات دیپلماتیک شرکت کند. پس از افزایش تحرکات نظامی روسیه در فبروری ۲۰۲۲، او هرگز شخصاً با پوتین ملاقات نکرد و چندین بار تمایلش را برای عدم ملاقات ابراز کرد. دولت بایدن در ۲۰۲۲ روسیه را تحریم کرد و بیش از ۱۱۳ میلیارد دالر به اوکراین اهدا کرد، در حالی که خطوط سرخ روسیه را نادیده گرفت. امری که میتوانست جهان را به جنگ ویرانگر نزدیک کند. علاوه بر این، ویکتوریا نیولند معان وزیر امور خارجه سابق امریکا در امور سیاسی به صراحت گفته است که قدرتهای غربی اوکراین را تحت فشار قرار دادند تا توافق صلح با مسکو را در ۲۰۲۲ نپذیرد. مقامات اوکراینی و اسرائیلی این داستان را تأیید کردهاند. اکنون، با وجود ۱۱۳ میلیارد دالری که واشنگتن به اوکراین داده است، روسیه پیروزیهای پیوسته در میدان جنگ را شاهد است.
وقتی صحبت از ایران به میان میآید، بایدن از راهبرد فشار حداکثری ترامپ بر ایران انتقاد کرد. اما او در تعامل مجدد با ایرانیها درمانده بود و بهجای نگرانیهای ایران، بهطور منظم به خواستههای اسرائیل تن داد. بایدن و بلینکن تلاش کردند به توافق هستهای جدید با ایران دست یابند، اما شکست خوردند.
بایدن حضور امریکا در سوریه را حفظ کرد و حتی تعداد نیروها را افزایش داد. دلیل حضور امریکا مشکوک است و واشنگتن برای ادامه فعالیت امریکا در این کشور بهانههای مختلفی میآورد.
بیتردید، واشنگتن میخواست که بشار اسد متحد روسیه را تضعیف کند، به این امید که در نهایت از قدرت برکنار شود، همانگونه که رییسجمهور اوباما در ۲۰۱۵ تلاش کرد. این خواسته واشنگتن در اواخر ۲۰۲۴ محقق شد، زمانی که گروههای شورشی مرتبط با القاعده که از حمایت امریکا برخوردار بودند، دولت اسد را سرنگون کردند و موجب افزایش ناامنی و بیثباتی بیشتر برای مردم سوریه شدند.
دولت بایدن فشارهای تهاجمی خود را بر چین ادامه داد و آنتونی بلینکن امریکا را از سیاست «ابهام استراتژیک» در قبال تایوان دور ساخت. با تحریمها، تعرفههای تجاری، لفاظیهای تند و توافقات دفاعی با سایر کشورهای جنوب آسیا، امریکاییها شاهد افزایش تنشهای نظامی و دیپلماتیک بین واشنگتن و پکن بودند. سیاست ابهام راهبردی امریکا در قبال تایوان بهویژه زمانی مورد چالش قرار گرفت که بایدن در ۲۰۲۲ عملا وعده داد در صورت تهاجم چین، از این جزیره دفاع کند و تا ۲۰۲۴ همچنان به فروش تسلیحات به تایوان ادامه داد.
شاید بزرگترین ناکامی سیاست خارجی دولت بایدن، ناتوانیاش در مهار بمبارانهای رژیم اسرائیل در غزه، حملات به لبنان و فعالیتهای توسعهطلبانه در قدس شرقی و کرانه باختری باشد. رییسجمهور دونالد ترامپ یکی از حامیان سرسخت نتانیاهو بود؛ او الحاق غیرقانونی بلندیهای جولان را بهرسمیت شناخت، قدس را پایتخت اسرائیل اعلام و توافقنامههای ابراهیم را پایهگذاری کرد؛ اقدامی که روند عادیسازی روابط بین اسرائیل و چندین کشور مسلمان را آغاز کرد. بایدن این حمایت بیسابقه را ادامه داد، در حالی که نتانیاهو دستور قتلعام دهها هزار نفر در غزه را صادر کرد و زیرساختهای غیرنظامی را که پیش از این نیز شکننده بود، نابود ساخت. بایدن در حالی کمکهای نظامی و مالی بیسابقهای به رژیم اسرائیل ارایه کرد که غیرنظامیان غزه زیر بمباران بودند.
این بدان معنا نیست که دولت بایدن هیچ تصمیم درستی اتخاذ نکرد. همانطور که پیشتر گفته شد، او خروج امریکا از افغانستان را تکمیل کرد، به حمایت امریکا از جنگ ائتلاف سعودی در یمن پایان داد و از پایان دادن به کنترل بحثبرانگیز بریتانیا بر جزایر چاگوس در اقیانوس هند حمایت کرد. با این حال، این موفقیتهای اندک در برابر شکستهایش ناچیز به نظر میرسند. بایدن را باید بهعنوان رییسجمهوری به یاد داشت که به ادامه جنگ بین روسیه و اوکراین دامن زد و منابع مالی و نظامی اسرائیل را برای تخریب غزه تامین کرد.
نویسنده: آرون سبچاک
منبع: موسسه میزس – Mises Institute