آزادی بیاناسلایدشوافغانستانامنیت و حوادثتحلیلترجمهجهانحقوق بشرخبرسیاستمنطقهمهاجرت

چرا پاکستان پناه‌جویان افغانستان را تهدید به اخراج می‌کند؛ آیا امریکا مسئول است؟

مترجم: سیدطاهر مجاب – خبرگزاری دید

خبرگزاری دید: دولت شریف دستور داده است تا حدود ۴۰ هزار افغانستانی تا تاریخ ۳۱ مارچ از شهرهای اسلام‌آباد و راولپندی اخراج شوند مگر این‌که به پرونده‌های جابجایی و اسکان مجدد آن‌ها به کشورهای ثالث توسط دولت‌های میزبان رسیدگی شود. سی‌ان‌ان با استناد به طرح سه‌مرحله‌ای استرداد دولت پاکستان گزارش داد، اگر تا آن تاریخ بیرون نشوند، «به افغانستان بازگردانده خواهند شد».

چرا پاکستان پناه‌جویان افغانستان را تهدید به اخراج می‌کند؛ آیا امریکا مسئول است؟

پاکستان برای اخراج مهاجرین و پناهجویان افغانستان برنامه‌ریزی کرده که زنگ خطر را در میان آژانس‌های سازمان ملل متحد به‌صدا درآورده است. دولت به‌رهبری شهباز شریف تصمیم گرفته است اتباع افغانستان را از اسلام‌آباد و راولپندی به خارج از اسلام‌آباد و راولپندی منتقل کرده و در نهایت به کشورشان بازگرداند.
وقتی طالبان در ۲۰۲۱ بر افغانستان مسلط شد، صدها هزار پناه‌جو به پاکستان فرار کردند. اکنون پاکستان آن‌ها را تهدید به اخراج کرده است. اما چرا؟
به گفته آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد (UNHCR) بیش از ۳ میلیون پناه‌جوی افغانستانی در پاکستان زندگی می‌کنند. از این تعداد بیش از ۸۰۰ هزار نفر افراد فاقد مدرک هستند.
سی‌ان‌ان اشاره کرده که برخی پس از فرار از تهاجم شوروی به افغانستان در دهه ۱۹۸۰، برخی دیگر پس از حملات ۱۱ سپتمبر و دو دهه درگیری پس از آن، به پاکستان آمدند.
موج جدیدی از افغانستانی‌ها پس از به قدرت رسیدن طالبان در ۲۰۲۱ از کشورشان فرار کردند، از جمله کسانی که با نیروهای امریکایی یا ناتو کار کرده بودند و از انتقام‌جویی احتمالی می‌ترسیدند.
از طریق برنامه‌ای برای افراد در معرض خطر به‌دلیل همکاری با دولت امریکا، رسانه‌ها، آژانس‌های کمک‌رسانی و گروه‌های حقوقی، ایالات متحده به این اتباع افغانستان وعده‌ی اسکان مجدد داده است.
در ۲۰۲۳، پاکستان سرکوب تازه‌ای را علیه پناهجویان غیرقانونی افغانستان آغاز کرد تا طالبان را وادار کند تلاش‌های بیشتری برای مهار حملات شبه‌نظامیان از افغانستان انجام دهند.
سازمان بین‌المللی مهاجرت (IOM) تخمین می‌زند که ۸۰۵ هزار و ۹۹۱ افغانستانی از آن زمان پاکستان را ترک کرده‌اند.

تهدید به اخراج
پاکستان طرح سه مرحله‌ای را برای اخراج اتباع افغانستان مقیم پاکستان تهیه کرده است.
در مرحله اول، افرادی که کارت شهروندی افغانستان (ACC) دارند، “فورا” از شهرهای اسلام‌آباد و راولپندی خارج خواهند شد. روزنامه داون پاکستان گزارش داد که آن‌ها سپس همراه با پناهندگان غیرقانونی به افغانستان بازگردانده خواهند شد.
بر اساس گزارش صدای امریکا، جمعیت افغانستانی‌های دارنده کارت شهروندی ACC بیش از ۸۰۰ هزار نفر تخمین زده شده است. سازمان جهانی مهاجرت می‌گوید که افغانستانی‌های دارنده کارت شهروندی مقیم پاکستان وضعیت قانونی موقت می‌دهد.
در مرحله دوم، اتباع افغانستانی که کارت اثبات ثبت (PoR) دارند به کشورشان بازگردانده خواهند شد. آن‌ها از اسلام‌آباد و راولپندی نقل مکان خواهند کرد، اما طبق منابع روزنامه داون، فوراً اخراج نخواهند شد.
پاکستان به بیش از ۱.۴ میلیون پناه‌جوی قانونی افغانستان اجازه داده تا تا ۳۰ جون سال جاری در این کشور بمانند.
در مرحله سوم، دولت شریف دستور داده است تا حدود ۴۰ هزار افغانستانی تا تاریخ ۳۱ مارچ از شهرهای اسلام‌آباد و راولپندی اخراج شوند مگر این‌که به پرونده‌های جابجایی و اسکان مجدد آن‌ها به کشورهای ثالث توسط دولت‌های میزبان رسیدگی شود. سی‌ان‌ان با استناد به طرح سه‌مرحله‌ای استرداد دولت پاکستان گزارش داد، اگر تا آن تاریخ بیرون نشوند، «به افغانستان بازگردانده خواهند شد».
ماه گذشته، دونالد ترامپ، رییس جمهور امریکا، برنامه پذیرش پناهندگان را متوقف کرد. در واقع، امید پناهندگانی را که در سراسر جهان در انتظار اسکان مجدد در ایالات متحده بودند، از بین برد.
دو مقام امنیتی به آسوشیتدپرس گفتند که شهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان هفته گذشته تصمیم گرفت پناهندگان به افغانستان بازگردانده شوند، مگر این‌که پرونده‌های آن‌ها به سرعت بررسی شود.
وزارت داخله پاکستان در بیانیه‌ای تایید کرده که «همه اتباع خارجی غیرقانونی از جمله افغانستانی‌ها باید بر اساس طرح بازگرداندن اتباع خارجی غیرقانونی (IFRP) به کشورهای مبدأ بازگردانده شوند.
این سازمان از کشورهای حامی اتباع افغانستان برای اسکان مجدد خواسته است که این روند را زود تکمیل کنند، در غیر این صورت، “افغانستانی‌های تحت حمایت اخراج خواهند شد.”

اوج ترس از اخراج
پاکستان سرکوب پناه‌جویان افغانستانی ساکن در اسلام‌آباد و راولپندی را تشدید کرده است. روز پنجشنبه (۶ فبروری)، اتباع افغانستان ویدیوهایی از یورش پولیس راولپندی به خانه‌ها و بازداشت چندین نفر را به اشتراک گذاشتند.
بسیاری افغانستانی‌هایی که برای ایالات متحده کار می‌کردند و اکنون در پاکستان زندگی می‌کنند، می‌ترسند در صورت بازگشت اجباری به کشورشان کشته شوند.

شکوفه خلیلی، تبعه افغانستان که با همسر و دخترش در اسلام‌آباد زندگی می‌کند و در انتظار اسکان مجدد ایالات متحده است، درباره خطراتی که او و دیگران «به‌خاطر حمایت از ماموریت ایالات متحده به‌عنوان مترجم، پیمانکار، مدافع حقوق بشر و متحدان» کار کردند، گفته است: «طالبان ما را دشمن می‌دانند و اگر مجبور به بازگشت شویم، با واقعیت تلخ دستگیری، شکنجه یا مرگ مواجه می‌شویم».
این تعلیق (برنامه ویزا) پناه‌گاه و محافظتی که وعده داده بودیم را از ما سلب می‌کند و ما را در برابر عواقب غیرقابل تصور آسیب‌پذیر می‌کند.»
به گفته شاون ون‌دایور، بنیان‌گذار نهاد AfghanEvan، ائتلاف پیشرو در اسکان مجدد و گروه‌های کهنه‌سرباز، حدود ۱۰ تا ۱۵ هزار افغانستانی در پاکستان منتظر ویزا یا اسکان مجدد در ایالات متحده هستند.
وندایور در پستی در اکس گفته که توقف برنامه پذیرش پناهندگان ایالات متحده (USRAP) توسط ترامپ به‌طور نامتناسب بر زنان افغانستان در پاکستان تاثیر می‌گذارد و آن‌ها را بدون کار، حمایت قانونی و امید به‌حالت خودشان رها می‌کند.
از زمان سقوط کابل، زنان افغانستان به‌طور سیستماتیک از زندگی عمومی حذف شده اند – از تحصیل، کار و حتی آزادی‌های اولیه منع شده اند. برای بسیاری، برنامه اسکان مجدد امریکا تنها راه مناسب برای مصئونیت بود؛ آن در هم بسته شد.
کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل و سازمان بین‌المللی مهاجرت روز چهارشنبه هشدار دادند که افغانستانی‌هایی که مجبور به بازگشت شده اند، از سوی طالبان، به‌ویژه اقلیت‌های قومی و مذهبی، زنان و دختران، روزنامه‌نگاران، فعالان حقوق بشر و اعضای حرفه‌های هنری با قصاص مواجه می‌شوند.
احمد شاه، یکی از اعضای گروه حمایت از برنامه پذیرش پناهجویان در امریکا، از پاکستان می‌خواهد که از ایالات متحده و سایر کشورها برای جابجایی پاسخ بخواهد.
وی تاکید کرد که مهاجران افغانستان در حال حاضر تحت فشار روحی و تروما قرار دارند.

منبع: فرست‌پست – FirstPost

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا