آخرین اخباراسلایدشوافغانستاناقتصاد و توسعهامنیت و حوادثتحلیلترجمهحکومت

چالش‌ها و فرصت‌های بازسازی افغانستان

ترجمه و تلخیص: سید طاهر مجاب – خبرگزاری دید

خبرگزاری دید: طالبان باید مبارزه قاطعانه با تمام نیروهای تروریستی و ایجاد یک چارچوب قانونی مناسب، از فرصت های پیش رو استفاده کنند که به ایجاد یک محیط امن داخلی و بین‌المللی برای بازسازی مسالمت‌آمیز این کشور کمک می‌کند و به افغانستان اجازه می‌دهد که با استفاده از مزیت‌های نسبی‌اش در همکاری‌های اقتصادی و اتصال منطقه‌ای ادغام شود.

از نظر تاریخی، افغانستان در چهارراه مهم آسیای مرکزی بوده است. از قرن نوزدهم، افغانستان به دلیل سال‌ها جنگ در حاشیه ساختار اقتصادی و فرهنگی جهان قرار گرفته است. تکمیل خروج نظامی ایالات متحده از افغانستان در ۳۰ اگست ۲۰۲۱، طلوع صلح را در افغانستان رقم زد. با این حال، هنوز راه زیادی تا برقراری صلح باقی مانده است.

چالش‌های بازسازی صلح‌آمیز
فروپاشی اقتصادی افغانستان، مانع بزرگی است. این کشور با جمعیتی بیش از ۴۰ میلیون نفر همچنان یکی از فقیرترین کشورهای جهان است. به گفته دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد، “نزدیک به نیمی از مردم افغانستان در فقر زندگی می‌کنند و این نرخ به‌ویژه در میان زنان بلند است”. سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد معتقد است که وضعیت امنیت غذایی همچنان نگران کننده است و بیش از ۱۵ میلیون نفر یا ۳۶ درصد از جمعیت در ناامنی غذایی هستند. در عین حال، کشت و تولید تریاک و اعتیاد به مواد مخدر از دیرباز در افغانستان، مشکل‌ساز بوده است.
تحت نظر مقامات طالبان، مسایل امنیتی داخلی و بین‌المللی همچنان شدید است. به عنوان مثال، گروه‌های تروریستی تهدیدی به طالبان و منطقه فراتر از افغانستان هستند. روابط مبهم بین طالبان افغانستان و تحریک طالبان پاکستان نیز همکاری‌های ضد تروریزم را در جامعه جهانی تضعیف کرده است.
علاوه بر این، کشورهای غربی به رهبری امریکا در قبال افغانستان راهبرد متناقضی را تطبیق کرده‌اند. آن‌ها ضمن تاکید بر این‌که باید به بحران‌های انسانی در افغانستان رسیدگی شود، این کشور را با تحریم‌ها منزوی ساخته و به نقض حقوق بشر متهم می‌کند. این اقدامات مانع ارایه کمک‌های بین‌المللی به افغانستان و شکل‌گیری راه‌حل دیپلماتیک برای ادغام مجدد افغانستان در جامعه جهانی می‌شود.

اجماع؛ نیاز مبرم حمایت از بازسازی صلح‌آمیز
در مواجهه با بحران‌های مداوم در افغانستان، جامعه جهانی باید گفت‌وگو و همکاری را با حکومت موقت افغانستان جهت حمایت از صلح و بازسازی افزایش دهد. به جای فشار آوردن، مشوق‌ها به اجرای حکومت‌داری فراگیر، رسیدگی به مشکلات حقوق بشر و مبارزه با تروریزم مفیدتر تمام خواهد شد.
از آنجایی که افغانستان همچنان در فاجعه انسانی گرفتار مانده است، جامعه جهانی باید ذخایر کمک‌های اضطراری را فعال کند، کمک‌های غذایی ارایه کند و کمک‌ها را در زمینه ساخت و سازهای زیربنایی مانند مسکن، مراقبت‌های صحی و آب پاک تقویت کند تا از خطر قحطی در افغانستان جلوگیری شود.
در سطح اجتماعی، جامعه جهانی باید فعالانه با حکومت موقت مذاکره و آن‌ها را تشویق کند که به حقوق اساسی زنان، کودکان و گروه‌های اقلیت احترام بگذارند، ساختارهای آموزشی و قانونی را تقویت و بازسازی جامعه افغانستان را ترویج کنند.
جامعه جهانی باید از حکومت طالبان برای ادغام مجدد در جامعه جهانی، مبارزه مشترک با تروریزم حمایت و از تبدیل شدن دوباره افغانستان به پناهگاه امن تروریست‌های فرامرزی و بستر جدید برای تروریزم جلوگیری کند.

کمک‌های چین برای بازسازی افغانستان
اراده سیاسی و اقدامات عملی دولت چین برای حمایت از روند صلح و بازسازی در افغانستان هویدا است. وزارت امور خارجه چین با انتشار مقاله‌ای، موضع چین در قبال مسئله افغانستان را در سال ۲۰۲۳ منتشر کرد و اعلام نمود که از حکومت‌داری معتدل، میانه‌رو و محتاطانه در افغانستان حمایت و هماهنگی بین‌المللی و منطقه‌ای را در مورد مسئله افغانستان تقویت می‌کند.
برخلاف رفتار مداخله‌جویانه ایالات متحده و سایر کشورهای غربی، چین همواره در مدیریت روابط خارجی خود به اصول پنج گانه همزیستی مسالمت‌آمیز پایبند بوده است.
در چارچوب سیاست توسعه‌ روابط حسن همجواری و دوستانه با کشورهای همسایه، دولت چین به استقلال، حاکمیت و تمامیت ارضی افغانستان احترام می‌گذارد و فعالانه از روند صلح و بازسازی آن حمایت می‌کند.
در چارچوب طرح کمربند و جاده چین و مزیت‌های جغرافیایی و منابع افغانستان، بازسازی این کشور یک رویای یک رویای دست‌نیافتنی نیست. در حال حاضر، چین برای بازسازی افغانستان کمک‌های مختلفی ارایه کرده است: از جمله همکاری‌های اقتصادی، تجاری و سرمایه‌گذاری را ارتقا بخشیده، در ساخت بندهای آب، شفاخانه‌ها و سایر پروژه‌های معیشتی، در کاهش فقر، کشاورزی، پیشگیری از بلایا و تغییرات آب و هوای کمک و همکاری کرده دست، تبادلات فرهنگی انجام داده و پرسنل مسلکی و فنی در زمینه‌های مختلف آموزش داده تا به افغانستان در دستیابی به خودکفایی و توسعه پایدار کمک کند.

طالبان باید برای تقویت همکاری‌های ضد تروریزم و امنیتی با جامعه جهانی، مبارزه قاطعانه با تمام نیروهای تروریستی و ایجاد یک چارچوب قانونی مناسب از این فرصت استفاده کنند. این امر به ایجاد یک محیط امن داخلی و بین‌المللی برای بازسازی مسالمت‌آمیز این کشور کمک می‌کند و به افغانستان اجازه می‌دهد با استفاده از مزیت‌های نسبی‌اش در همکاری‌های اقتصادی و اتصال منطقه‌ای ادغام شود.

نویسنده: بای فن

منبع: سی‌جی‌تی‌ان – CGTN

Related Articles

Back to top button